Pizzasütő teszt otthon
Néhány alkalommal már mi is kipróbáltuk a STEBA PB1800 pizzasütőt. Korábbi sikerélményektől mentes pizzakészítési múlt ellenére nem mirelit pizzákon kísérleteztünk vele, hanem az „adjuk meg a módját” elven a tökéletes olasz pizza elvárással indultunk neki. Rájöttünk, hogy bőségesen van mit tanulnunk és gyakorolnunk.
Noha a munkatársi csapatban a kommerszebb (pizzafutáros) pizzákhoz szokottak már az első adagoknál is komoly dicséreteket sziporkáztak, céges és konyhai vezetőnk azonban elszántan szeretné megismerni a pizzakészítés fortélyait, kitanulni a nápolyi pizza, kovászos pizza készítésének menetét.
Nemhiába külön szakág a pizza szakács! A pizza készítéshez is képezni kell magunkat és rengeteget gyakorolni. Addig sajnos a weboldalunkra publikált képek sem mutogatni-valók, ám bevállalósak vagyunk. (meg amatőrök)
Az amatőr kezdő pizzakészítőtől fogadjon most pár tippet, javaslatot az alábbiakban:
Házi sütésű pizza a STEBA pizzakemencében plusz lapát kiegészítővel
Javasoljuk, hogy egészítse ki a STEBA PB1800 gyári kiegészítőit, szerezzen be még 1-2 pizzalapátot, s használjon két lapátot pizzasütésnél.
Ugyanis az a lapát, amivel kiveszi a forró pizzát, az nem alkalmas arra, hogy gyorsan rátegyük a következő sütésre várakozó pizzát. A meleg lapátra NE tegye rá az éppen sütésre készülődő, feltétezett pizzát! Ugyanis odatapad, nem fog lecsúszni. Illetve az odatapadás netán elkerülhető egy erőteljes lisztezéssel. Azonban annak is vannak hátrányai.
Megvan már ezen a téren a saját tapasztalatunk, ügyetlenkedéseinkből talán tanultunk.
A pizzalapát lisztezése pizzasütés előtt
Nos, ez még mindig egy nagy kérdés számunkra. Az olasz durvább pizzalisztek – kiválóan segítenek abban, hogy könnyen lecsússzon a lapátról a pizza a kemencébe. Azonban ez azzal is jár, hogy a pizzakövön megég ez a lisztdara, égett lesz a kő, s a pizza alját sem szeretjük kormosan megenni.
Megoszlanak a vélemények, hogy a lapát lisztezendő -e vagy sem, próbálja ki, hogy Önnek mi működik jól.
A pizzasütés fortélyai, amatőr és képzett pizzasütők
Mivel jellemzően kevés az időnk és drágák a jó alapanyagok, ezért totál megértjük, hogy azonnali sikerre, sikerélményre vágyik.
Hazánkban kevesen születnek nápolyi (vagy simán csak olasz) ősök pizzasütős családjába, így az anyatejjel nem szívtuk magunkba, s gyerekként a mamától látva nem sajátítottuk el a pizzasütés fortélyait.
Ma már óriási segítséget nyújtanak FB csoportokban, YouTube videókon olyan honfitársaink, akik már képezték magukat, sok időt, pénzt rászántak, hosszú idő alatt kialakult gyakorlatuk van. +
Javasoljuk, hogy tanulmányozza az ő javaslataikat, illetve nevezzen be pizza sütős, kenyérsütős képzésre, tanfolyamra.
A pizza minősége, állaga több tényezőtől is függ
- az alapanyagokon, hozzávalók minőségén, összekeverési sorrendjén
- a hidratáltságon
- a környezeti hőmérsékleten, akár még a légnyomáson is
- a kelesztés idején, hőfokán
- Önön, aki összeállítja és kezeli a tésztát
- a bucizáson
- a nyújtás technikáján
- a sütéshez használt eszközön, sütési hőmérsékleten
Mi, mint Bonair csak ez utóbbi terén szolgálunk egy magas hőfokra felfűthető pizzasütő eszközzel,
azonban a sikerélmény eléréséhez az elemek komplex összhangja szükséges.
500 pizza felett mondhatjuk, hogy van gyakorlatunk
Az egyik hazai pizzakészítős tréner videójában hallottuk, hogy akkor mondhatjuk, hogy van gyakorlatunk pizzasütés terén, illetve kb akkorra érzünk rá a jó pizza elkészítésének a fortélyaira, ha már 500 pizzát készítettünk.
Ön hol tart jelenleg? Most, amikor pizzasütő választáson, beszerzésen gondolkodik, akkor feltétlenül
szánjon időt, energiát a sütő megismerésére, megtapasztalására! Nem csak a tészta összeállítása terén, hanem a sütő használatához is szükséges gyakorlat, s türelem. Erre készüljön fel!
(Ez a 10. pizzánk. Nagyon finom lett.)
Nápolyi pizza a kedvencünk
Az eredeti pizza, a ma nápolyinak nevezett pizza. A látványos, belül hólyagos, kívül körben vastag peremes, ám középen vékony ropogós pizza elkészítése alapos tészta kezelési, pizzakészítési ismeretet, gyakorlatot igényel.
Azonban itt egy jó lehetőség a házi készítésű nápolyi pizza sütés gyakorlására a STEBA PB1800 sütő által! Ha már a tészta összeállítása, kelesztése, bucizása terén PRO, akkor a háztartási sütőben sütést váltsa fel egy nagy hőfokra képes pizzasütőre.
Elektromos pizzasütő terén a STEBA PB1800 szerintünk kimaxolta, ami egy háztartásban (230V-os áramról) lehetséges.
Pizzasütés hobbi szakácsoknak
A pizzasütés is már-már egy komoly otthoni hobbivá nőtte ki magát, akár a BBQ-zás.
Az otthoni pizzakészítést is lehet ösztönösen, egy-egy recept leírás alapján elsajátítani, azonban nekünk ennyi nem elég. A pizzakészítés érezhetően egy szakma. Belátjuk, hogy képezni szükséges magunkat hozzá.
Amatőrként is találunk hazai segítséget, pizzakészítő workshopot, online videós tanításokat. Úgy gondoljuk, hogy szükséges és érdemes ezekre is időt, pénzt szánni, no meg sokat gyakorolni, hogy ha sikerélményt szeretnénk.
Ezt ajánljuk Önnek is, ha már ilyen magas hőfokra felfűthető elektromos pizza sütő beszerzésén gondolkodik.
Édesség pizzatésztából
A Nutellás pizza már igazán elterjedt. Azonban mit lehet készíteni még a pizzatésztából, ha sok van, s édességre vágyik? A fantáziájára bízzuk!
A mi ötletünk első pizza tésztás édességként mézes-mascarpones, körtés-diós pizza elkészítése volt.
Az eredményről a vélemények megoszlottak. Akik a paradicsomos, s sós ízekhez ragaszkodó pizza fogyasztók, nos azok voltak a kevésbé befogadók.
Az édesszájú, gourmet vonalat képviselők számára bejött. Melegen ajánljuk! :-)
Valóban képes 400°C-ra felmelegedni a STEBA PB1800 pizza kemence?
Elektromos háztartási készüléktől komoly bravúr, hogy 400°C hőmérsékletre képes legyen biztonságosan felmelegedni.
(nem megbuherálva a sütő biztonsági reléjét, mint ahogy egyes FB csoportokban javasolják)
Nos, mi nem csak a pizzakészítést teszteltük a STEBA PB1800 sütővel, hanem a hőfokot is. 405°C-ot mértünk a digitális hőmérőn. Úgyhogy eddig is bíztunk a német STEBA partnerünkben, azonban a saját szemünkkel megtapasztaltak alapján is elhisszük, hogy 400°C-os sütőtérben süthetünk a PB1800 sütővel. (az előlap, ajtó kinyitásakor lecsökkenhet a hőmérséklet, sietni kell az alapanyag bepakolásával)
Ahogy már leírtuk, tényleg nem csak pizza sütésére használhatja ezt a sütőt. Nem kell mindig kaviár régi film apropóján – nem kell mindig pizza, lehet az focaccia is, kis tepsis egytálételek, gratinok.
Egy rakott káposztát, akár egy oldalast is betehet a PB1800 sütőterébe a megfelel méretű tálban.
Lapos cserépedények, tepsik, alufóliába csomagolt húsok, zöldségek kiválóan használhatók a STEBA elektromos pizza sütőben.
Gourmet amatőr séfeknek, otthoni használatra ajánljuk a STEBA pizzasütőt.
A fantáziájára bízzuk az alapanyagok összeállítását, a STEBA elektromos kemence a magas hőfokon sütésben fogja támogatni Önt.
Ha elektromos pizzasütő választáson gondolkodik, akkor döntsön a STEBA mellett!
Rendelje meg most itt a Bonair-től!