Konyha világa - Receptek
by bonair

A beltéri grillezés titkai

Elektromos grillsütő
Szűrés törlése
A beltéri grillezés titkai

A beltéri grillezés különleges élmény tud lenni, hiszen egy elektromos grillsütővel mindig kisüthetsz valamilyen egészséges grillezett ételt, függetlenül az időjárástól – akár a tél közepén vagy szakadó esőben is.

Nehéz a nyár végével lemondani a sütögetős estékről? Egy szobában is használható grillsütő segítségével bármikor érezheted azt a kellemes grillezett ízt, ami korábban a nyári hónapokhoz kötődött.

Milyet válasszak?

Aki beltéri grillsütőt szeretne vásárolni, két alapvető dolgot kell mérlegelnie: fontos –e, hogy állítható legyen a hőmérséklet, illetve azt, hogy mekkora sütőfelületre van szükségünk. Néhány grillezőn akár egyszerre négy adagot is készíthetünk, másokon csak kettőhöz van elég hely.

Kétféle típus közül választhatunk: az egyik a nyitott grillsütő, ahol a melegítés alulról történik, és nekünk kell megfordítani az ételt, hasonlóan a kültéri faszenes társaikhoz, a másik pedig a kontakt grillsütő, ahol két oldalról is hőt kap a benne sülő étel.

Steba VG300 Álló- és asztali grillsütő

Ha a nyitott verzió (például körgrill) mellett tesszük le a voksunkat, érdemes olyat választani, ami fedéllel is rendelkezik. Így több sütőfunkció közül választhatunk majd, és az esetlegesen termelődő füst is belül marad. Steba FG95 Low-Fat, BBQ és kontakt grill

Kontakt grill vásárlása esetén a legjobb, ha a két sütőfelület könnyen szétválasztható, hogy ne legyen gond a tisztántartással. Ezekkel a sütőkkel egyébként akár nagyszerű melegszendvicseket is készíthetünk.

Biztonságosabb vagy egészségesebb –e elektromos grillsütőt használni?

Talán sokan hallottál már arról, hogy sütés során mindenféle goromba rákkeltő vegyületek keletkeznek. Az égő szén füstje és a rácsöppenő zsírok pedig csak fokozzák a veszélyt.

Gondoljuk végig – egy elektromos grillsütő használatával elkerüljük a szén égetését és a füstöt is, ráadásul a zsírokat sem égetjük közben. A legtöbb kontakt grill rendelkezik a kicsöpögő zsírt összegyűjtő tálcával – ez még a sovány húsoknál is egészen komoly mennyiség szokott lenni. Ugyanez a zsír szabad tűzön is kifolyik, csak éppen nem egy tálcában gyűlik, hanem elég. Ezért egy beltérben is használható elektromos grillsütő egy egészségesebb, de hasonlóan finom eredményt produkáló alternatívája a kültéri sütésnek.

+1 recept:

Édes-fűszeres szűzérmék

 • 2 ek. barnacukor
 • 1 tk. pirospaprika
 • 1 tk. chilipor
 • 1 tk. fokhagymapor
 • 1 tk. vöröshagymapor
 • ½ tk. őrölt mustármag
 • 1 tk. szárított oregano
 • ½ tk. só
 • 0,5 kg vékonyra szeletelt sertés szűzpecsenye
 1. Melegítsük elő a grillsütőt a gyártó utasításai szerint.
 2. Keverjük alaposan össze a cukrot és a fűszereket egy kevés vízzel.
 3. A húst vékonyan olajozzuk be, majd tegyük a grillsütő alsó rácsára, A tetejét kenjük beízlés szerinti mennyiségű szósszal. Csukjuk le a sütő tetejét (ha kotakt grillezőt használunk), vagy majd süssük nagyjából 3 percig. (Aki jól átsütve szereti, 4 perccel is számolhat.)
 4. Fogyasszuk az elkészült szűzérméket szendvicsekben, előételként, vagy főételként salátával.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!