LEVEGŐ KEZELÉS BLOG
by bonair

A párásítás trükkjei – és miért járna jobban helyettük egy párásító készülékkel?

párásító
Szűrés törlése
A párásítás trükkjei – és miért járna jobban helyettük egy párásító készülékkel?

Vannak egyszerű házi praktikák a páratartalom növelése érdekében, és ezek valóban segíthetnek növelni a páratartalmat, de semmiképpen sem helyettesíthetik a modern párásító eszközöket. Eláruljuk, miért nem.

Vajon hatékonyak a párásítás trükkjei?

A legnagyobb gond a barkácsolt párásítással a teljes irányíthatatlanság.

A házi módszerek ugyanis gyakorlatilag teljesen szabályozhatatlanok. Sem mérni, sem pontosan meghatározni nem tudja a levegőbe kerülő pára mennyiségét. Így az is lehet, hogy az erőfeszítések ellenére is túlságosan száraz marad a levegő, és az is előfordulhat, hogy véletlenül átesik a ló túloldalára: túlságosan párás lesz a levegő.

Ezért ha úgy dönt, hogy házi módszerekkel párásít, szerezzen be legalább egy páraszintmérőt, és figyelje gyakran.

A másik megoldás egy jó párásító: ezek teljes mértékben önszabályozóak, így bekapcsolás után gondolnia sem kell a páratartalomra.

A kis balesetveszély is veszély

Ha forró vízzel akar párásítani, legyen óvatos! Pontosan ugyanazok a veszélyei vannak, mint a rossz minőségű párásító készülékeknek: a bútorokra lecsapódó pára tönkreteheti, károsíthatja azokat.

A másik veszélye a párásítás ezen módszerének a balesetveszély. Ha 100-ból csak egyszer következik be baleset, az is túl sok. Persze nem is feltételezzük, hogy egy fazék forró vízzel, vagy a vasalóval párásítaná a gyerekszobát, pontosan a nyilvánvaló balesetveszély miatt.

Még egy meleg párásító készülék is csak pontosan annyi vizet melegít, amennyi a párásításhoz éppen szükséges, ezért teljesen biztonságos a használata.

Nem minden szörnyeteg óriási – a baktériumokat és a gombákat például nem is láthatja

Ennek ellenére ott vannak. A radiátorra akasztott kis kannában, a vizes rongyokban és mindenhol, ahol megfelelő, nedves, meleg környezetet találnak maguknak. Már 1-2 óra is elég ahhoz, hogy szaporodni kezdjenek, és legyengült immunrendszerű embereknél, gyerekeknél, időseknél betegségeket okozzanak. Sőt, egy idő után az algák is megjelenhetnek – ők nem veszélyesek, de nem is szépek, különösen egy lakásban nem.

Pontosan a fentiek miatt nem is készülhet jól használható párásító megfelelő antibakteriális védelem nélkül. A Boneco termékek például háromszorosan is védenek a különféle mikrobák ellen, így garantáltan biztonságos a használatuk. A radiátorra tett edényekről ugyanez nem mondható el. És ugye Önnek sem mindegy, mi van a levegőben, ami a tüdejébe jut?