LEVEGŐ KEZELÉS BLOG
by bonair

A párásító készülékek ideális elhelyezése a szobában

párásító
Szűrés törlése
A párásító készülékek ideális elhelyezése a szobában

A párásító készülékek ideális elhelyezése függ attól, hogy hidegpárásítóról, vagy melegpárásítóról van szó.

Mi a különbség a kétfajta párásító készülék között ? – Az egyiknél a meleg gőz növeli a levegő páratartalmát, míg az ultrahangos párásító nagyon finom cseppszerű, ködszerű porlasztással állítja elő azt a vízpárát, ami a levegőbe jut. Tudjuk azt, hogy a meleg levegő nagyobb páramennyiséget képes felvenni, mint a hideg levegő, így a relatív páratartalom nőhet a hőmérséklettel együtt.

Romantikus gyerekszobába párásító választás

A hidegpárásító készülékeket a kályha, vagy a fűtőtest közelében érdemes elhelyezni, mivel a kibocsátott porlasztott vízpárát a melegebb levegő tudja megtartani és így juthat el a szoba távolabbi részeibe is. Tudom,hogy nehéz nem lakberendezői szemmel azt mondani, hogy ezt így kell, de a mai modern párásító berendezések esztétikusak, így egy “romantikus babaszoba” hangulatát sem fogják elrontani.

Sajnos láttunk arra is példát, hogy az anyuka színben tartotta a babaszobát az utolsó kis kendőcskéig, és épp ezért a számára “ormótlannak tűnő” párásítót száműzte az ajtó mögé, ahol csak a falat nedvesítette, mert a készülék látványa nem illett a fodros,  baldachinos kiságyhoz. A kislány krupposan kezdett köhögni, ezért vették a nagyszülők a párásító készüléket. Egy- két átvirrasztott átköhögött éjszaka után a helyére került a gép, közel a radiátorhoz, így a kislánynak is jobb lett, csökkentek a kruppos tünetei.

Tegyük magasra a hidegpárásítót!

Van még egy trükk, amivel a hidegpárásítók komfortosabban használhatók. Tegyük a készüléket minél magasabbra, legalább egy méter távolságra a földtől.  A pára nehéz, lefelé száll, így ha magasan van, több eséllyel keverednek el a mikroszkopikus páracseppek  a levegőben, mintha a párásító készülék a padlón állna. Nem mindegy, hogy mekkora szemcseméretre porlasztja szét a vizet az ultrahangos párásító vagy a nedvesítőbetétes párásítóknál is előnyösebb, ha derékmagasság felett van elhelyezve.

Akkor jó, ha nincs vízfolt a párásító alatt

A hidegpárásítók működése akkor ideális, ha a porlasztott párát a levegő teljesen fel tudja venni. Éppen ezért, ha a hidegpárásító környékén vízpára lecsapódást, esetleg vízfolyást, tócsát érzékelünk, kapcsoljuk ki a párásító készüléket, vagy vegyük alacsonyabb fokozatra.

A melegpárásító elhelyezése

A melegpárásításnál gőzzel történik a párásítás, a meleg párát a levegő felemeli és eljuttatja a szoba többi részébe. Ez egy természetes fizikai jelenség, a levegő keringése, amit ki kell használni. A meleg levegő felszáll, a hidegebb meg le. A melegpárásítót a szoba központi részébe javasolt elhelyezni, faltól, ablaktól, bútortól távolabbi helyen.

Párásítás gyerekszobában – ruhaszárítással

A hálószoba és gyerekszoba páratartalmát ellenőrizze rendszeresen! Van akinél elegendő párásítási megoldás, ha a ruhákat a gyerekszobában szárítja meg.

Mivel a kicsiknél úgyis gyakori a ruhaváltás, mosás, nehéz a kiteregetést, szárítást megoldani. Megfigyelte már, hogy a páratartalom mennyit változik, ha a mosott ruhákat kiteregeti? Ám sajnos ez nem mindenütt elegendő a folyamatosan szabályzott ideális páratartalomhoz! Száraz levegő (40% alatti páratartalom esetén)  gondoskodjon a gyerekszoba párásításáról.

Párásító és ventillátor

A párásító elhelyezésénél tehát ki kell használni a levegő természetes áramlását a lakásban, az ún. hőkülönbségeket. Segíthetjük még a párás levegő keringtetését egy szobai ventilátorral is. A párásítótól egy kicsit távolabb helyezze el a ventilátort és irányítsuk a levegő fújását a szoba nagyobb légtere felé.