Konyha világa - Receptek
by bonair

Aszalás házilag

Aszalás házilag

A nagyijaink is tartósítottak egy csomó módszerrel gyümölcsöt, zöldséget és fűszernekvalót télire és az ínségesebb időkre. Az én emlékeimben a mamánál a spejz telis-tele volt mindenféle lekvárral, befőttel és savanyúsággal, ami elfoglalta az egészet. Manapság nincs spejz, hely is alig a mostanság trendi garzonokban, ezért ajánlom az aszalást.

Miért jó az aszalt gyümölcs?

Egészséges ételt szeretnél télen is készíteni, de nagyon kevés zöldség, gyümölcs található ilyenkor a boltokban? Aszalj gyümölcsöt még most az őszi időszakban, tartósítsd a nyári ízeket, s fogyassz szárított gyümölcsöt, zöldséget a téli zimankóban is. A gyümölcsök íze intenzívebbé válik, és nemcsak a mennyei ízeket, hanem kellemes élményeket is visszaidézhet, mint például a szilvaszedés. 

Az otthoni aszalás előnyeiaszaló2

  • A bolti aszalt gyümölcsöket vegyi anyagokkal, cukros oldatokkal itatják át, a házilag aszalásfolyamata miatt kevesebb káros anyagot viszünk be a szervezetünkbe. Nem hangzik jól? 
  • A gyümölcsök, zöldségek  az aszalás által sokkal több vitamint és ásványi anyagot tartanak meg, amik a téli időben is jól jönnek a szervezetünknek.
  • Készíthetsz és tartósíthatsz aszalással házilag fűszereket is, hiszen szárításra is alkalmas egy aszalógép.
  • A aszalt gyümölcsök, zöldségek és fűszerek íze intenzívebb, mintha a fagyasztóban próbálnád meg tartósítani.
  • Az egyik legjobb érv az aszalás mellett, hogy több hely marad a spejzban. A helyigénye 1/10-ed része is lehet a befőttes, üveges és egyéb tárolási formának.
  • nyerskonyha híveinek kedvez az aszalás, illetve azoknak, akik a gyümölcsöket, zöldségeket nyersen, illetve 60°C körüli hőmérsékleten történő kezelés után fogyasztják csak.

Neked is kell egy aszalógép? Szerezd meg MOST!

Mit lehet aszalni?

Mondhatnám, hogy bármit, ám nem minden zöldség és gyümölcs nyújt megfelelő élvezetiértéket kiszárítva. A leggyakrabban az almát, szőlőt, körtét, szilvát, áfonyát, banánt, mangót, kiwit, meggyet, barackot, paradicsomot, sárgarépát, zellert, fehérrépát szárítják. Őszintén? Ebbe már belecsempésztem az én kedvenceimet is, de közel nincs vége a felsorolásnak. ???? A gyümölcsökön, zöldségeken kívül a fűszernövények szárítása is megvalósítható aszalással.zöldfűszerek

Eláll-e a szárított gyümölcs?

Amennyiben sikerül jól kiszárítanod, úgy sokáig eltartható szobahőmérsékleten is. Az élelmiszeriparban vegykezelést szoktak alkalmazni, ám én inkább azt javaslom, hogy a natúr gyümölcsöt fogyaszd, ha pedig a hosszú tartósságában nem bízol meg, úgy a kiszárított gyümölcsöt helyezd a fagyasztóba papírzacskóban vagy dobozban. Kisebb helyet foglal, s más ízvilág, mintha a fagyasztott gyümölcsöt, zöldséget használnál fel.


Túl gyors vagy lassú aszalás házilag? Mi a gond vele?

1) túl gyorsan szárad, akkor bedugulnak a gyümölcsön a “vízkivezető lyukacskák”, ezért nem aszalódik meg rendesen, és megrohad, mintha le sem aszaltad volna.
2) túl lassan szárad, akkor a gyümölcs közepe nem szárad ki eléggé, az így benne maradt nedvesség miatt pedig könnyen megromlik.