Konyha világa - Receptek
by bonair
2010.06.15 13:53

Egészséges grill. Lehetséges ez?

Egészséges grill. Lehetséges ez?

Grill étel, fit étrend, ezek egyre inkább kapcsolódó fogalmak. Azonban azzal kevesen foglalkoznak, hogy a grillezett ételek milyen módon, illetve technológiával kerülnek terítékre.

A vendéglátóipari grillezés jellemzően nem a faszenes grillen készült ételek repertoárját sorakoztatja fel, hanem nagykonyhai elektromos grill lapon történik az átsütés.

Az otthoni grillezés fogalma túlnyomórészt a parázson, faszenes grillen történő sütögetésre asszociál.

Ezért, ha Ön a faszenes grillen készült ételeket fogyasztja előszeretettel, akkor érdemes elgondolkodnia. Mennyire egészséges grill étel az, ami begyújtós folyadék vegyszer gőzében kezdett sülni, aztán egyes részei elégtek, kormosak.

Biztos támogatja ez az Ön szervezetét? Egészséges grill ételeket fogyaszt egyáltalán?

Faszenes grillen készült ételek

Ki ne ismerné a bosszúságot, amely a grillezés kezdeténél a begyújtással kezdődik, s folytatódik a parázsba kicsöpögő zsírral, az elszenesedett, kiszáradt húsokkal, valamint a party után a takarítással?

Sokaknak kellemes élményt jelent a grillezés, társasági összejöveteleket, finom falatokat. Grillezésként elsődlegesen a nyílt tűzön vagy faszenes grillen történő sütögetés él a köztudatban...

„Vajon miért nem gyullad be rendesen? Mikor tehetem már rá a húsokat sülni? Kell-e még fát raknom rá? Miért tart ez ennyi ideig? Mikor lesz már kész? Jaj, még mindig nem sült meg!”

Ismerős mondatok ezek? S Ön kihall belőlük pozitiv kicsengést, hogy mennyire öröm a grillezés?

A hosszas és macerás előkészületet, valamint a kétes időigényű és eredményű sütögetéshez aztán még hozzátársulhat valós bosszúság is.

Elég gyakori az elszenesedett, kiszáradt hús, valamint az is, hogy a tűzbe pottyannak, azaz kárba vesznek. Jókora bosszúság. A kormos grill rács tisztítása meg igencsak macera.

Faszenes grill helyett elektromos

Mindezek a gondok elkerülhetők, ha elektromos grill készülékkel sütögetünk. Az előkészületek és az ételek elkészülése rövidebb időt vesz igénybe, ami vendégváráskor, családi ebédnél, de hétköznapokon gyors ebéd, vagy vacsora elkészítésekor is kedvező.

A húsok szaftosak, ízletesek maradnak, nem száradnak ki, s a grill készülék típusától függően számos előnyt élvezhetünk még (timer, zsírgyűjtő tálca, szélvédő fedél, termosztát).

A tapadásmentes bevonatú sütő felület könnyen tisztítható, a kivehető zsírgyűjtő edényt pedig könnyedén elmosogathatjuk.

Elektromos grill széles választéka a német STEBA-tól

Válasszon! Asztali vagy lábon álló, barbecue vagy kontakt grill?

A németországi STEBA gyár több évtizede gyárt elektromos grillsütő készülékeket. A különféle felhasználói igényekhez igazodóan használhat otthon kontakt grillt vagy asztali grillt. Ezekkel a hétköznapi ebédet, vacsorát gyorsan és egyszerűen elkészítheti. Társasági grillezés, nagy grill felület pedig leginkább az asztali-és álló grillekre jellemző, ezeket is használhatja akár egy borús hétköznap este is, de a hétvégi baráti borozgatás kísérőjeként is.

Nézze meg a Bonair elektromos grillsütő választékát!

Ha nem tud választani, kérje a Grillspecialista tanácsát: 06/1-253-7285

Steba Low Fat - egészséges grill

A STEBA grill készülékekben amikor alacsonyabb hőmérsékleten sülnek a húsok, ezért a sütés során a lassabban záródó pórusok között kifolyik a felesleges zsír a beépített zsírgyűjtő tálcába. A páclé zsiradéka is ide tud lefolyni, nem tocsog a zsírban, és nem fröcsög a hús sütéskor.

A STEBA elektromos grilljei zsírgyűjtő tálcával, speciális zsírelvezető kialakítással rendelkeznek – zsírszegény grillezés technológiája, ez az angol néven a Low Fat.

A kíméletesebb sütésnek köszönhetően az értékes ásványi anyagok viszont az ételben maradnak.

Így zsírszegényebb és tápanyagban gazdagabb hús sütés, vagyis egészséges grill étel lehet az Ön tányérján.

A grillezés hőfokát a beépített termosztáttal szabályozhatjuk. A különféle húsok mellett sajtokat és zöldségeket is süthetünk a Low Fat grilleken.

A Steba grill

A német STEBA gyár grill választékában számos beltéri készülék található FG 65 , de a kültéri lábon álló grill készülék beltérben való üzemeltetésre is alkalmas, olyannyira, hogy a grill lába kivehető, és így az asztalra lehet tálalni az ételt a grill készüléken.