Üdvözöljük a Bonair megújult weboldalán, webáruházában. Kérdése van?  Keressen minket a Kapcsolat oldalon elhelyezett űrlapon vagy telefonon hétköznap 8-20h között 1-522-22-10

Kedvenc receptjeink
by bonair
2011.02.04 15:17

Gluténmentes kókuszos-mandulás keksz

Gluténmentes kókuszos-mandulás keksz

A gluténmentes étrend egyre elterjedtebb, mivel folyamatosan növekszik a gluténre érzékeny emberek száma. A gluténérzékenység elfajulhat már durva allergiás reakciókká is.

Vannak, akiknél csak enyhébb tüneteket, rossz komfortérzetet produkál.

Mindenesetre az a meglátásom, hogy a szervezetünket támogatjuk azáltal, ha kerüljük az étrendünkben a glutén fogyasztását.

Evet már gluténmentes omlós kekszet, ami ízlett is?

Na, én még nem! Mivel elég szerény a választék a kész gluténmentes nassolnivalókból, ezért kísérletező kedvemben ad-hoc alkotások születnek.

Az alábbi gluténmentes keksz recept kókuszreszelékből és mandulából, valamint gm lisztekből készült, s úgy tűnt, hogy összeállt rendesen, szép kekszek sültek ki a Cloer 1431 kekszsütővel, s kicsit sem kellett ide-oda rakosgatni a következő napokon, mert kemény. Omlós és finom volt- addig a pár óráig, míg el nem fogyott!

Omlós gluténmentes keksz házilag

Noha a keksz sütésénél az a jellemző, hogy frissen omlós, majd megkeményedik és néhány hét múlva válik újra omlóssá. Ez a saját összeállítású gluténmentes keksz nem várta meg, míg újra omlós lesz. Mind elfogyott addigra.

  • 15 dkg darált hántolt mandula
  • 5 dkg darált dió
  • 5 dkg zabpehelyliszt
  • 5 dkg barna rizsliszt
  • 1 evőkanál kókuszreszelék (apró szemcsés)
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál olaj
  • 2 evőkanál nyírfacukor
  • 3 egész tojás
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • kb 3 evőkanál gyümölcslé vagy víz

A gluténmentes keksz elkészítése

A hozzávalókat keverőkanállal gyorsan összekeverjük.

Időközben már melegítse elő a Cloer 1431 kekszsütőt, amit előtte olajos papírral töröljön át.

A tészta ne legyen folyós, híg, sem túl kemény, olyan kenhető állagú legyen.

Teáskanállal szedjen a kekszsütő formázott sütőlapjára 9 kisebb dió méretű adagot (teáskanál kiváló ehhez), hajtsa le a fedelet, s süsse aranybarnára.

Sütés közben állíthat a sütő magasságán, fokozatosan szorosabbra veheti.


Elkészítési idő:

Darálás, előkészület kb 10-15 perc

Sütés: kb fél óra (kb 7-szerre tudja kisütni= kb 60 db)


A sütés végeztével törölje át az elektromos kekszsütőt papírtörlővel, nem marad utána kosz, kifröccsent tészta, zsiradék. Csupán a kanalat és a tálat kell elmosnia.

( figyelmeztetés a Cloer kekszsütő gép takarításához: Az elektromos gépet folyó víz alá ne helyezze!)


Kényelmes háziasszonyoknak hálás sütike.

Jó étvágyat, egészséges nassolást kívánunk!