Kedvenc receptjeink
by bonair

Grillezett tarja BBQ szósszal

Sertés
Szűrés törlése
Grillezett tarja BBQ szósszal

A tarja grillezése sem nagyobb ördöngösség, mint a csirkemellé. Az omlósra sült, amerikai stílusú barbecue tarja titka a lassú tűzön való sütés.

Ehhez legjobb egy szabályozható, elektromos vagy gázzal működő grillt használni, de egy fedővel rendelkező, gyengén izzó faszenes grillen is megoldható.

Hozzávalók

A húshoz

  • 2 ek. só
  • 2 ek. kristálycukor
  • 2.2-2.7 kg sertéstarja, lehetőleg csonttal és bőrrel együtt
  • 2marék fa chips
  • 1 sekély eldobható alumínium tepsi vagy füstölő doboz

A barbecue szószhoz

  • 475 ml almaecet
  • 250 ml víz
  • 50 g barna cukor
  • 3 tk. finom tengeri só
  • 4 ek. szárított, aprított chili
  • 1 tk. frissen őrölt bors

A grillezett tarja elkészítése

  1. 1-3 nappal a tervezett sütés előtt keverd össze a cukrot és a sót, majd bőségesen hintsd meg a keverékkel a hús felületét. Ha sikerült bőrrel rendelkező húst szerezni, kereszt alakban vagdosd be a bőrt, nagyjából 2 centis közöket hagyva a vágások között. Sütés előtt fél órával vedd ki a húst a hűtőből.
  2. Áztasd be a fa chipset 30 percre, tedd félre.
  3. Melegítsd fel a grillt 95-150 °C közé. Csöpögtesd le a fa chipset, és tedd őket a füstölő dobozba, vagy ha nincs, egy alufóliával lefedett és kilyuggatott eldobható alumínium tepsibe. Pár perccel a sütés megkezdése előtt tedd a füstölő dobozt a grillre úgy, hogy közvetlen hő érje. A füst a sütés kezdetekor a legfontosabb. (Sütés közben ügyelj a jó szellőzésre!)
  4. A bőrös részével felfelé tedd a húst a grillre, és süsd 4-6 órán keresztül. A pontos sütési idő függ a hústól, a grilltől és a sütési hőmérséklettől is. Alacsonyabb hőfokon sokkal tovább tart a sütés, de az eredmény is jobb lesz. Ha a hús belseje eléri a 90°C-os hőmérsékletet, akkor van kész a sütés. Eddigre a hús állaga omlóssá válik, színe pedig szép barnává.
  5. Ha a hús külső felületén nincsenek ropogós, sötét részek, tekerd fel a hőmérsékletet pár percre nagyjából 260°C-ra. Utána vedd le a húst a grillről, és tálalás előtt hagyd pihenni 20-30 percen keresztül.
  6. Keverd össze a szósz hozzávalóit. A húst egy villával szedd szét kisebb darabokra és keverd össze a szósszal. Jól megy hozzá az amerikai káposztasaláta, a rizs, a bab és a friss, puha kenyér.

Ha tökéletes eredményt szeretnél, süsd ezen: