LEVEGŐ KEZELÉS BLOG
by bonair
2019.12.19 15:29

Hidegpárásító: ködösít vagy nem?

párásító
Szűrés törlése
Hidegpárásító: ködösít vagy nem?

Sokfajta párásító kapható: hidegpárásító, melegpárásító, ultrahangos párásító, légmosó, hibrid… Higgye el, hogy nem az a legfontosabb, hogy egy párásító ködösít vagy sem.

A legfontosabb az, hogy a párásító megoldja a problémát, amire Ön megoldást keres.

Az alap kiindulópont: a levegő nedvességtartalmának a növelése, a párásítás.

A párásítás hatékonysága függ a párásító készülék párakibocsátó képességétől, szabályozhatóságától, elhelyezésétől, stb.

Különféle elektromos párásító technológiák vannak. A két alapvető: melegpárásító és hidegpárásító.

A hidegpárásítók hazánkban az elterjedtebbek.

Szembesülés a pára problémával

Az első lépés az, hogy megállapítjuk, száraz a levegő. Tudatosodik bennünk, hogy valamit tenni kell, hogy visszaállítsuk otthonunk optimális páratartalmát. Sok-sok kérdés merül fel bennünk ilyenkor...

Az első kérdések a párásításról

Honnan tudom, hogy száraz a levegő?

A páramérő jelzi. Ha nincsen páramérő akkor bízza az orrára! Akkor a legoptimálisabb a páratartalom, ha nem folyik az ablakon a víz és nem érzi száraznak a nyálkahártyáját.

Milyen jelekből tudható, hogy száraz a levegő?

Ha gyakran köhög, kapar a torka, száraz a bőre, repedezik a bútor, nyikorog a parketta, akkor vélhetően Önnél száraz a levegő.

Mi az optimális páratartalom?

A 40-60%-os páratartomány az ideális.

Mivel érhetjük el, hogy újra páradús levegő legyen otthonunkban?

Egy párásítóval. Hatékony párásító szükséges hozzá, s lehetőleg páratartalom szabályzós.

Melyiket válasszam?

Fogalmazza meg elvárásait és igényeit és aztán válasszon készüléket.

Párásító két nagy csoportja: meleg párásító és a hidegpárásító

Melegpárásító: a régi bevált módszer, felforraljuk a vizet, s a gőz szétáramlik a helyiségben, ezzel növeli a levegő nedvességtartalmát, a páratartalmat.

Hidegpárásítás: természetes víz párologtatás elvén működik, ventilátor segítségével intenzív légmozgás segíti a pára kiáramlását. A víz párává alakítása többféle technológiával történhet.

Melegpárásító- az ősi vízforralás elvén működik

Steril pára, ősi módszer: melegpárásítók

Régóta létező eljárás, már eleink is használták gyógyítási céllal a párásítást. A kivitelezése egyszerű: a víz felforralásával keletkező gőz, pára kerül a levegőbe. Régen különféle gyógyfüvek hozzáadásával gyógyításra is használták az így megjelenő párát. Ma is előszeretettel alkalmazott ez a párásítási módszer, a felső légúti megbetegedések tüneteinek – orrdugulás, köhögés – enyhítésére. A melegpárásító teljesen higiénikus és baktériummentes párát juttat a levegőbe, mellyel a levegő optimális páratartamát könnyedén helyreállíthatja, ezzel is csökkentheti a száraz levegő okozta egészségügyi problémák megjelenését. A melegpárásítóknál a kellemes langyos pára látható formában kerül a szoba légterébe. Nagy előnye, hogy kemény vízzel is használható a BONECO melegpárásító készülék.

A vízgőz távozása valamelyest látható, szemmel, kézzel jól érzékelhető. Ködösítő párásító.

Hidegpárásítók különféle változatai

A hidegpárásítók csoportjába tartoznak a légmosók, nedvesítőbetétes párásítók és az ultrahangos párásítók. Ezek a párásítók a víz természetes párologtatásának elvén működnek. Nem melegítik fel a vizet, mint a melegpárásítók. A nedvesítőbetétes párásítóknál a víz elpárologtatása egy ventilátor segítségével történik egy szűrőről vagy egy nedvesítő betétről. Ez az elpárolgás nem jár látványos ködképződéssel.

Ködösítő hidegpárásító: ultrahangos párásító

Az ultrahangos párásítók olyan hidegpárásítók, melyek látványos köd formájában porlasztják ki a vizet a lakóhelyiségbe. Az ultrahang membrán végzi ezt a feladatot. A BONECO ultrahangos párásítók használhatók még Salvus gyógyvizes terápiára is, ami nagyon jó hatékonysággal feloldja a letapadt váladékot. A gyógyulási idő jelentősen lerövidülhet.

Az ultrahangos párásítókban egy speciális vízszűrő és ezüstrúd gondoskodik a víz higiéniájáról. A legtöbb gyerekorvos a hidegpárásító készülék mellett teszi le a voksát. Hatékonyabban használható a felső légúti megbetegedések kezelése során.

A köd nélküli hidegpárásító a légmosó

A hidegpárásítók között vannak olyan készülékek is, melyek nem fújnak ki látványos párát. Ám a hatásuk ugyanaz: helyreállítják a levegő optimális páratartalmát. A nedvesítőbetétes párásító és légmosó párásító készülékek számos fejlődési állomáson mentek keresztül az évek során.

A legelső hidegpárásító készülékben papír alapú szűrő volt, ami nem volt olyan hatékony. Gyakran kellett cserélni a benne lévő betétet. Aztán jöttek a tárcsás légmosók, melyek szintén hidegpárásítók voltak.

Ezeket váltotta a svájci BONECO gyár innovációja a speciális mosható szűrőbetétes légmosó. Így az új fajta hidegpárásítókat könnyű kezelni és takarítani. Karbantartási költségük is igen alacsony.

Alacsony üzemeltetési költségű párásító

A hidegpárásítók közül a légmosó egyik nagy előnye, hogy kemény vízzel is használható, hiszen ennél a technológiánál csak H2O párolog el a tartályból. A vízben lévő szennyeződések a tartályban maradnak. A légmosó nedvesítő szűrő betétje mosható, így várhatóan akár 2 évig is használhatja. Az ezüstrudat javasolt szezononként, legalább évente cserélni. Alacsony áramfogyasztásuk van (a hibridek 6 fokozatú ventilátoránál az alacsony fokozatoknak különösen) így összességében csekély ráfordítás mellett üzemeltethető egy BONECO légmosó készülék.

Amit tudni érdemes:

a légmosó alapvetően egy párásító, mely párásítás közben tisztítja a levegőt!

A fejlettebb hidegpárásítók: légmosó és a hibrid változata

Ha valaki nem ragaszkodik a látványos ködösítéshez, s a természetes párologtatás elvét támogatja, akkor a választhat légmosót vagy egy hibrid modellt. Ezekből is létezik ma már számos változat is, melyek különféle vásárlói igényeket oldanak meg.

A hibridek egyelőre a fejlődés csúcspontjai. De az is lehet, hogy idővel majd újabb típusok hódítanak teret.

A BONECO hibrid párásító-légtisztító készülék képes párásítani és levegőt tisztítani (speciális szűrővel) is.

Hidegpárásító vagy melegpárásító? Döntse el Ön, melyik lenne kedvezőbb az otthonában!

A végeredmény számít: a tiszta és páradús levegő.

Válasszon ehhez megfelelő eszközt a Bonair PÁRÁSÍTÓ kínálatából!