LEVEGŐ KEZELÉS BLOG
by bonair
2018.10.31 14:08

Hidegpárásítót vagy melegpárásítót? Melyiket válasszam?

párásító
Szűrés törlése
Hidegpárásítót vagy melegpárásítót?  Melyiket válasszam?

Egyértelmű már, hogy száraz a levegő és párásításra van szüksége?

Hallott már az elektromos párásítók különböző technológiáiról, fajtáiról?

Felmerül a kérdés Önben, hogy a hidegpárásító vagy a melegpárásító előnyösebb-e ?

Amikor eldönti, hogy párásítót vesz, akkor rögtön szembesül korunk kérdésével: na jó, de melyik alaptípust válasszam?

Milyen párásítás az ideális? Higiénikus párásítás a melegpárásítóval, de kicsi szobában vajon jó-e vagy inkább legyen egy ultrahangos hidegpárásító?

Mik a főbb ismérvek? Mi szól a melegpárásító mellett? és ellene?

Többféle hidegpárásító is létezik. Ultrahangos párásító vagy légmosó legyen? Oh, micsoda dilemma!

Megértjük, hogy nyomasztó, hogy már ilyen fejlett a technológia, s különféle párásító fajták vannak, s nehezen igazodik el közöttük, melyik miért is lehet előnyös vagy hátrányos az Ön számára.

Segítünk a választásban!

A páramérő jelzi

Ha a lakása levegőjének relatív páratartama tartósan 40% alá esik, akkor száraz levegőről beszélhetünk. Mit tehet, hogy újra egyensúly legyen otthonában? Használjon párologtató edényt vagy párásító készüléket!

A párásítás a legjobb megoldás arra, hogy a levegő nedvességtartalmát gyorsan és hatásosan helyreállítsa.

Párásítási technológiák

Két fajta párásítási eljárás létezik: melegpárásítás és a hidegpárásítás. Mi a különbség a két párásítási eljárás között? A lényegi különbsége abban rejlik, hogy az adott készülék a párát milyen módon állítja elő és juttatja közvetlenül a légtérbe.

A párásítás hagyományos formája évezredeken át a gőzölés volt, vagyis a levegő optimális páratartalmának vízforralással történő emelése. A melegpárásító készülékek a mai napig ezen az elven működnek.

Hidegpárásítók működése és fajtái

A hidegpárásítók a víz természetes elpárologtatásának elvén működnek.

Léteznek nedvesítőbetétes párásítók, melynél egy szűrőről vagy egy nedvesítő betétről párolog el a víz.

Az ultrahangos párásítók is a hidegpárásítás elvén működnek, de ennél egy ultrahangos membrán apró mikroszkopikus vízcseppekké porlasztja a vizet, mely látványos „ködösítés” formájában kerül a légtérbe, ezzel biztosítva az optimális páraszintet egy adott helyiségben.

A nedvesítőbetétes és az ultrahangos párásító kategórián kívül a légtisztítással ötvözött párásításra alkalmas légmosó párásító is a hidegpárásítók körébe tartozik.

A gőzölgős melegpárásító meleg párát fúj, s a higiénikus párásítás fő eszköze

A melegpárásító gőzzé forralja a vizet

A melegpárásító egyik jelentős előnyt biztosító pozitívuma, hogy forralással állítja elő a párát, így a levegőbe akkor is higiénikusan tiszta baktériummentes gőz párolog ki, ha elfelejtkeztünk a víz beüzemelés előtti cseréjéről. A melegpárásító kemény vízzel is bátran használható. A párásítóból „kiáramló” vízpára lágy vízként keveredik el a szoba levegőjével, mely mentes a csapvízben található ásványi anyagoktól. A vízben található ásványi anyagok a készülékben maradnak, nem jelennek meg a bútorokon fehér por formájában.

A melegpárásító készülékek kapcsán régen gyakorta hozták fel annak veszélyét, hogy az eszköz működése közben a közvetlenül kifújt forró gőz az azzal érintkező kisgyermekek vagy háziállatok számára sérüléseket okozhat. Ez ma már nem így van, az új generációs párásítás: a melegpárásító gépek által kifújt pára már nem forró, csak kellően meleg, így teljesen biztonságos a használatuk! A keletkező gőzpára még a készülék belsejében elkeveredik a szoba levegőjével, amelyet aztán egy ventilátor juttat közvetlenül a légtérbe.

Az így a kifújt, kellemesen langyos párával pedig akár nagy gyerekszobák vagy nagyobb légterű közös helyiségek és múzeumi kiállítótermek (60m2 /150m3) páratartalmát is képes az előzetes beállításoknak megfelelően, hosszú ideig az ideális szinten tartani.

A melegpárásító hátránya azonban a magas energiafogyasztás.

Egyszerű s nagyszerű - hidegpárásító készülékek

A hidegpárásító készülékek nem forralják fel a vizet.

Az egyik hidegpárásító fajta esetén (evaporatív elv) egy nedvesítő betéten vezetik át a szoba levegőjét, arról párolog el a víz egy ventilátor segítségével.

Ők a nedvesítőbetétes párásítók.

Az ultrahangos párásítók a vízpárát egy ultrahangos membrán magas frekvencián történő gyors rezgésével állítják elő. A mikroszkopikus cseppek könnyedén elkeverednek a levegő részecskéivel, így nem alakul ki a készülék mellett víztócsa. Az ultrahangos párásítót lágyított vízzel kell használni vagy vízlágyító patront érdemes tenni a készülékbe.

A svájci BONECO ultrahangos párásító család fejlett vízkőszűrő patronnal és az ásványi anyagoknak jól ellenálló ultrahang membránnal rendelkezik.

Kruppos megbetegedések tüneteit enyhítheti egy hidegpárásító használata. A belélegzett levegőben található porlasztott vízcseppek nem engedik kiszáradni a nyálkahártyát. A zavartalan, nyugodt éjszakai alvás érdekében és a légutak nedvesen tartásához ideálisabb lehet egy ultrahangos párásító beszerzése.

A hidegpárásítók családjába tartoznak még az un. légmosó párásító berendezések, melyek párásítás közben szolid légtisztítást is végeznek, kimossák a levegőben lebegő nagyobb szemcséjű szenneződéseket.

Salvus gyógyklíma: BONECO ultrahangos párásítóval

A BONECO ultrahangos párásítók alkalmasak a világhírű bükkszékfürdői Salvus gyógyvizes inhalálásra is. A belélegzett salvus köd megkönnyítheti a tüdőben és a felső légutakban lerakodott váladék felköhögését így elősegítve a gyorsabb gyógyulást.

Hidegpárásító kontra melegpárásító

Az alapismeretek összeálltak. Ezek után már jöhetnek a kérdések, hogy :

mekkora légtérben használnák?

milyen funkcójúak a helyiségek?

milyen a vízminőség?

mennyibe kerül az éves üzemeltetés?

szeretné-e a párásítás mellett Salvus inhalálásra is használni ? (BONECO ultrahangos párásító)

vagy pedig jó lenne, ha a párásító némi légtisztítással is ötvöződne? (BONECO légmosó)

Hidegpárásító eddig a nyerőbb? Azon belül is akkor melyiket kellene választani?

A svájci BONECO ultrahangos párásítóját vagy a melegpárásítót választaná-e inkább?

BONECO ultrahangos párásító melletti érvek: Salvus inhalálásra is alkalmas, a BONECO ultrahang membrán által mikroszkopikus szemcseméretre porlasztott vízcseppek hatékonyabb eloszlása a levegőben, automatikus páraszintszabályozás, minimális karbantartási igény, költséghatékonyság és hosszútávú használhatóság.


Lássuk a BONECO melegpárásító előnyeit: nagyobb helyiségben, közintézményben történő használat, ahol nincsen idő a gyakori karbantartásra. Kemény csapvízzel is használható, steril kézmeleg vízpára keletkezik. Az üzemeltetésnél igaz, hogy magasabb az energia fogyasztása, ám nem szükséges lágy víz vagy pedig cserélendő szűrő, ezüstrúd.


Minőségi párásítás – felső kategóriás párásító készülékek

A minőségi párásítás terén a svájci BONECO készülékek a legjobbak közé számítanak.

Az egyedi igények felmérése után látogasson el webshopunkba, illetve szaküzletünkbe, ahol mindent megtalál az ideális otthoni párásítás és légkezelés eléréséhez.

Hidegpárásító, többféle kapacitású ultrahangos párásító, illetve melegpárásító gépek mellett légtisztítók és légmosók is megtalálhatók, hogy a friss és tiszta lélegzet minden nap és minden éjjel biztosítva legyen Önnek és családjának!

Ismerje meg a Bonair párásító kínálatát, válasszon párásító készüléket innen mielőbb!