Kedvenc receptjeink
by bonair

Hogyan süssünk olyan tofut, amit jó megenni

Vega
Szűrés törlése
Hogyan süssünk olyan tofut, amit jó megenni

Emelje fel a kezét az, akinek a tofu a kedvenc étele! Igen, gondoltam, nem sokan jelentkeztek.

 Mi, a tofu kedvelők nem sok megértést kapunk a világban. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy a világnak ezen a táján a tofu valamiféle húspótlóként került be a köztudatba. Nem sok magyar tekint rá saját jogán ízleses és tápláló ételként, pedig az. Talán sokan azt sem tudják, mi az a tofu. Pedig a vegetarianizmus és a vegánizmus elterjedése előtt is létezett és sokan fogyasztották, nem véletlenül.

Persze rengeteg rosszul sikerült tofu készül, és különösen sok grillezett tofu, ami főként annak köszönhető , hogy az emberek úgy próbálják meg elkészíteni, mintha egy darab hús lenne. Könnyű nem szeretni a tofut, ha nyúlós, ízetlen vagy égett. A jó tofu viszont – lágy belső, finoman fűszerezett, ropogós kéreggel – az egyik legjobb dolog, ami a z ember fogai közé kerülhet. Táplálkozási szokástól függetlenül minden ínyenc számára élvezetes lehet.

Következzen nyolc tipp, amivel olyan tökéletes tofu készülhet grillen vagy roston sütve, hogy talán még a megveszekedett tofu-gyűlölők is megbarátkoznak vele.tofu

1. szabály: használj szilárd, nem túl lágy tofut!

Tofuból alapvetően két típus kapható: a selyem-tofu és a kemény tofu, ezek különböző oltóanyagok felhasználásával készülnek. Ezeken belül a keménység széles skálán mozog, a szinte sodószerűen lágytól a  keményre préselt, nyers húsra hasonlító állagúig. A puhább lágyabb változat pörköltekhez és levesekhez jobb, míg sütéshez és grillezéshez a tömörebb változat a megfelelőbb. Ennek az is előnye, hogy porózusabb  szerkezete van, ezért jobban átveszi a páclevek és szószok ízét.

Néhányan javasolják a tofu lefagyasztását majd felengedést sütés előtt, hogy még több ízt tudjon magába szívni, de ez egyeseknek már túl szivacsos állagot hoz létre.

2. szabály: vágd szélesre a tofut!

Rengeteg recept javasolja, hogy tűzzük nyársra vagy vágjuk vékony csíkokra a tofut.  Én nem javaslom egyik változatot sem, mivel a legjobb eredmény érdekében a lassú sütés az ideális. ez azonban jelentős víz- és térfogatveszteséget jelent, ami egy túl kicsi darabka esetén azt jelentené, hogy olyanná válik, mint az aszalt krumplihéj.

3. szabály: szárítsd meg alaposan!

Rengeteg hőenergiát igényel a víz gőzzé alakítása és a folyékony víznek el kell tűnnie az ételről, mielőtt egyáltalán elkezdhetne sülni. A csomagolásból egyben kivett tofura való rátehénkedés egy nem túl hatékony megoldás. Helyette először darabold fel a tofut, tedd egy papírtörlőre tegyél a tetejére még néhány papírtörlőt, nyomkodd meg és már kész is.tofu

4. szabály: fűszerezz bölcsen!

A pácok és fűszerkeverékek sok vegetáriánusnál és vegánnál a mankó szerepét töltik be. “A tofu olyan ízetlen, valamit hozzá kell raknom, hogy izgalmas legyen!” – valami ilyesmi a tipikus gondolatmenet. A valóság az, hogy ha jól készíted el és megfelelő arányban kerül rá só és bors, önmagában is egészen ízletes tud lenni. Komolyan meggondolandó az a módszer is, hogy egyáltalán nem pácolod. Ha mégis pácolsz, valamilyen viszonylag sűrű változatot javaslok, amiben van valamennyi cukkor is, ami a tofu felületén karamellizálódva segííti szép barna és ropogós kéreg létrehozását.

5. szabály: melegítsd elő és tisztítsd meg a grillsütőt

Gyakran látni vegetáriánus sütögetéseken, hogy a tofun kialakult ropogós kéreg a sütő rácsaira tapadva végzi, a végeredmény pedig sápadt lesz és ízetlen.

Hogy hogy lehet ezt elkerülni? Először is, fontos, hogy nagyon tiszta legyen a grillsütő. Néhányan egyből használat után szeretik megtisztítani a sütőt. Néhányan nagyon tévednek: a legkönnyebb olyankor a legkönnyebb lepucolni a sütő felületét, ha tűzforró. és a zsírok megolvadnak rajta. Ha nem teflonborítású, legegyszerűbb egy durva kefével ledörgölni a szennyeződéseket.

Persze azért nem árt  sütés előtt és után is kicsit megtisztogatni a grillsütőt, főleg, ha nincs túl gyakran használatbavéve.

6. szabály: alaposan olajozd be  a sütőt!

A tiszta grillrács csak a csata egyik fele. Ideje lassan meg is fűszerezni őket. Kenj rá egy vékony réteg olajat, ami a hő hatására egy polimert képez, gyakorlatilag tapadásmentessé téve a rácsokat. Egy csipesszel fogj meg egy olajba áztatott konyharuhát vagy papírtörlőt, dörgöld végig a rácsokat, várj negyven másodpercet, majd ismételj. Nagyjából 3-4 rétegre lesz szükség.

7. szabály: lassú, közvetett hőhatás = ropogós tofu

Logikus lenne magas hőfokon csak megpirítani a tofut, hiszen a csirkétől eltérően nem kell átsütni a belsejét. Ha azonban a sütő hűvösebb részén , lefedve sül, vastagabb és szebb sült réteg keletkezik rajta és a végeredmény is finomabb lesz.,

Ha különösen esztétikus sültet akarsz, a sütési idő felénél mindkét oldalán forgasd el 90 fokban a sülő tofut Ezzel egy rombuszos rácsos mintát égetsz rá.

8. szabály: ha kész, önts rá még egy kis páclevet

Ha csak egyet jegyzel meg az itt olvasott pontok közül, ez legyen az: használj sütés után és tálalás előtt is egy kevés páclevet. Bár a sütés koncentrálja az ízeket, egyúttal kicsit módosítja is azokat, így ha igazán tökéleteset akarsz alkotni, duplázd meg az adagot.

Kész is. Ugye ez valami olyasminek látszik, amit szívesen megennél?