Kedvenc receptjeink
by bonair

Konyhai grillezés

Elektromos grillsütő
Szűrés törlése
Konyhai grillezés

Mielőtt belevágnánk a témába, fontos leszögezni: a kerti grill nem használhatod a szobába, de még a garázsban sem: a faszénnel vagy gázzal működő grillsütők nagy mennyiségű szén-monoxidot termelnek, amikből már egy egészen kevés is megölhet.

Talán számodra ez teljesen magától értetődőnek tűnik, mégis minden évben több tucat ember hal meg azért, mert kültéri grillt használtak beltérben. Szerencsére léteznek speciálisan lakásban történő használatra készült, beltéri grillsütők is, ezeket biztonsággal használhatod odabent is.

Ahhoz, hogy ezekkel is tökéletes eredmény kapj, szükség lehet a füstíz pótlására valamilyen módszerrel. A konyhabútor felgyújtásán kívül is számos lehetőséged van erre. Persze, ha nem akarsz ilyesmivel foglalkozni, akkor is nagyon finom, ropogósra sült húsok és zöldségek készíthetők elektromos grillsütővel. Az ízkülönbségért így is kárpótolni fog a lakásod kényelme, a tűzhelyen, a sütéssel párhuzamosan elkészíthető szószok sokasága és az időjárástól való teljes függetlenség.

Egészségesebb a konyhai grillezés?

A füst mennyiségének csökkenésével és a jobb hőszabályozásnak köszönhetően kevesebbet égeted a húst, így kevesebb rákkeltő anyag kerül a tüdődbe és a gyomrodba.  A kész ételben lévő zsír mennyisége kb. 4%-al lesz kevesebb, mintha szabadtéren sült volna. Nem egy drámai különbség, de ha fogyókúrázol, vagy más okból zsírszegény diétára fogott az orvos, minden apró különbség számít.

Milyet válasszak?

Lényegében két lehetőséged van: vagy nyitott grillsütőt veszel, vagy kontakt grillt. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is.

A nyitott grill jobban hasonlít használat és végeredmény szempontjából is szabadtéri társaihoz. Egy fűtőelemből, és egy (vagy több!) sütőfelületből áll. Egyes típusok le is fedhetők, így a konyhád biztosan tiszta marad.

A kontakt grill előnye a gyorsaság és a helytakarékosság. Az étel két oldalról sül benne, nem kell forgatni. Nagy víztartalmú ételek esetén azonban előfordulhat, hogy kezdetben inkább párolódni fog, mint sülni.

konyhai grillezés

Hogyan használjam?

Mint minden grillsütő, a beltéri sütő is igényli a szakács állandó figyelmét használat közben. Ha szeretnél gyorsan lezuhanyozni, éhes a papagáj, letört a körmöd, vagy bármi hasonló problémát van, érdemes idejekorán túlesni rajta, hacsak nem az a célod, hogy a feltálalt étel egy külszíni szénbányához hasonlítson

Spórolj az olajjal! Ha nem szeretnél órákig konyhát takarítani, a szószokat és az olajat is csak spórolósan használd.

Legyen kéznél egy tűzoltó készülék! Nem azért, mert a beltéri grillezés különösebben veszélyes lenne, hanem mert alapesetben is jó lenne, ha tartanál egy poroltót a konyhában. Ne ezen múljon a biztonságod.

Még egy tanács: érdemes a páraelszívó, szellőző, vagy egy ablak közelében használni a grillsütőt. Igaz, hogy nagyon kellemes illatú a sülő étel, de ha sütés után napokig grillcsirke szagot áraszt a kanapé, valószínűleg egyre kevésbé fogod szeretni.

Mit süssek?

Bármit, amit csak megkívánsz! Csirke, marha és sertéshús, halak, zöldségfélék egyaránt süthetők elektromos grillsütőn is, éppúgy, mint a kerti grillen. Jó étvágyat hozzá!

konyhai grillezés

  

Steba. Elektromos grillek évtizedek óta.