LEVEGŐ KEZELÉS BLOG
by bonair
2024.04.18 09:59

Légtisztító hatékonysága szobaméret figyelembevételével

Légtisztítás
Szűrés törlése
Légtisztító hatékonysága szobaméret figyelembevételével

Légtisztító berendezés vásárlásakor nagyon jellemző, – s általánosságban érthető is – hogy a gyári maximális szobaméretre rápillantanak, s ha méretben, árban is tetszetős, akkor egész gyors beszerzési döntést hoz a kedves felhasználó. Később jöhet a feketeleves, amikor nem elég hatékony a légtisztító.

A légtisztító hatékonysága több tényezőtől függ

Több tényező is befolyásolja a légtisztító hatékonyságát.
Először is a levegőszűrő fajtája, szűrési tartománya, aztán a levegőszűrő mérete, illetve a légtisztító berendezés légszállítása. Ezek a készülék oldaláról a főbb sajátosságok, melyek befolyásolják, hogy valóban hatékony légtisztító kerül-e kiválasztásra.
Aztán van még egy felhasználói oldalról is nagyon fontos elem, amiket figyelembe kell venni.

Mekkora szobamérethez ajánlott a légtisztító

Amikor Ön megfontoltan készül légtisztító berendezést választani, akkor a fentieken kívül fontos figyelembe vennie még, hogy a gyártó mekkora maximális szobamérethez ajánlja az adott gépet.
Illetve leginkább akkor jár jól, ha megnézi, hogy van-e CADR adat.

CADR adat a légtisztítónál mit mutat meg

A CADR adat azt jelenti, hogy labor körülmények között vizsgálták, s kimutatták, hogy meghatározott idő alatt hány köbméter levegő tökéletes megtisztítására volt képes az a típusú levegőszűrő készülék. Fontos ismérv: itt sem természetes, sem mesterséges légcserével nem számoltak, noha az szükséges.

Légtisztító légszállítás adata is erősen befolyásolja a hatékonyságot

A légtisztító berendezés egyik lelke a levegőszűrő, a másik, azaz fődarabja a ventilátor. Minél nagyobb a levegőszűrő mérete, s a készülék légszállítása, annál inkább képes hatékony légtisztításra.

Különböző légszállítás a különféle fokozatokon

A ventilátorok jellemzően szabályozhatók, legalább 2 fokozatra kapcsolhatók, de egyre elterjedtebbek a 3-6 fokozatú ventilátorok. Ez azt jelenti, hogy a ventilátor által biztosított maximális légszállítás a legnagyobb fokozaton értendő. A kisebb fokozatokon kisebb a légszállítás, s csendesebben működik a készülék.

Halk légtisztító üzem alacsony fokozaton

Ha a nap nagy részében a készüléket Ön halk, csendes légtisztítási üzemre állítja, akkor a ventilátor légszállítását, s ezáltal a hatékonyságát is csökkenti. Így hiába képes az adott típus akár 300 m3 levegőt megforgatni, ha alacsony fokozaton csak 100m3/h légszállítással dolgozik, akkor ezt szükséges figyelembe venni. Azaz kb harmad akkora helyiségbe elhelyezni, mint a maximálisan ajánlott szobaméret.

Légtisztító választásnál légcsere adatokkal is számolni kell

Ahhoz hogy valóban mindenhol tiszta legyen a levegő a szoba térfogatának többszörösét kell átszűrnie. Fontos figyelembe venni, hogy van-e szellőztető rendszer, illetve mekkora a természetes légcsere az Ön otthonában (ahova a berendezést választja). Ha netán az Ön célja üzlethelyiségbe légtisztító választás, vagy irodába, ott a gyakoribb ajtó nyitással is számolni szükséges. Ugyanis a légtér mérete zárt ajtókkal értendő, s ehhez kell kalkulálni még a légcsere mértékét, mely jelentősen befolyásolja a hatékonyságot.

Légcsere figyelembevétele légtisztító készülék választáshoz

Természetes légcsere adatok, ökölszabály a számításhoz:

  • Alap légtisztítás: 3x-os légcsere

  • Komfort légtisztítás: 4x légcsere - enyhe vagy közepes allergiás tünetek esetén ezzel számoljon

  • Tökéletes légtisztítás: 5x légcsere ideális erősebb allergiás tünetek, szmog, dohányzás

  • Ipari légtisztítás: 10x légcsere figyelembevétele is szükséges lehet mérgező gázok, fűst esetén

Példa: Egy 15m2-es szoba, ahol 2,7 m a belmagasság, azaz 40 m3 (légköbméter) a helyiség térfogata.
40 x 4 = 160 m3/óra (köbméter per óra) légszállítás- CADR érték szükséges az adott szobához.
HA!!!! Ha az ajtót jellemzően zárva tartják, s a légtisztító berendezést a legmagasabb fokozaton járatják.

A feltételek és a matek figyelembevétele fontos

Ahogy a fenti példából és leírásainkból láthatja, hogy a környezeti feltételek figyelembe vétele is nagyon fontos, meg kell némi matematikai számítás is. Ha a matek jól megy, akkor már csak a különböző HA … tényezőket kombinálja bele. Persze csak akkor fontos, hogyha nem akar csalódni,
s tényleg hatékony légtisztítást vár el.

CADR adat alapján melyik légtisztító jó nekem

Mi azt ajánljuk, hogy légtisztító készülék választásnál a CADR adatot mindenképpen nézze, vegye figyelembe. Nem elegendő csak a gyári ajánlás, hogy pl. 40m2 szobamérethez ajánlott légtisztító. Ez egy nagyon elnagyolt információ.

A gyári CADR adatot nézze meg, s azt el kell osztani a légcsere mértékével. Általánosságban természetes légcserénél, lakásoknál 4-szeres légcserével számolunk, így ha pl. 240m3/h az adott készülék CADR adata, a 4-el történő osztás eredménye 60 m3/h. Azaz egy 60 m3 légterű helyiségben a legmagasabb ventilátor fokozaton aránylag gyorsan képes a tökéletes légtisztításra.

Itt jön az ajtó-ablaknyitások gyakoriságának és a használt ventilátor fokozatnak a figyelembe vétele még, ezek csökkentik a 60m3/h eredményt. Így végeredményként akár csak egy max 15-25m2-es szobában lesz ideális az amúgy a technikai adatlapon 40m2 max szobaméretet feltüntető termék.

Konkrét példa: BONECO P370 készülék, ahol a gyári adat 40m, ám mi úgy tartjuk korrektnek, hogy maximális szobaméretként csak 25m2-t írunk az adatlapra. Azt szeretnénk, hogy ügyfeleink elégedettek legyenek.

Légtisztító választásban segítségre van szüksége?

Túl sok volt a fenti információ, amit figyelembe kell(enne) venni?
Szeretne segítséget légtisztító választáshoz?
Írja össze a szobákat, azok adottságaikat, (egy alaprajz vázlat is jól jön), a főbb ismérveket (mit szeretne kiszűrni, milyen gyakori az ajtó-és ablaknyitás, hányszoros légcserével számolhatunk, stb), s jelentkezzen be a Bonair légtisztító készülék választási szaktanácsadására!

Légtisztításban szakértő cég választása

Cégünk, a Bonair több évtizede foglalkozik légtisztító berendezések forgalmazásával. Többszáz magyar otthonban használnak honfitársaink tőlünk vásárolt légtisztító berendezéseket. Akár igénybe vették és megfogadták a tanácsunkat, akár nem, a szűrő vásárláskor, s ha találkozunk, kapunk visszajelzéseket ügyfeleinktől. Saját tapasztalatokkal is rendelkezünk, ugyanis használunk légtisztítót az üzletünkben, irodában és lakószobákban is.
Tehát nem csak a levegőbe beszélünk, termékeket forgalmazunk (mint oly sok webáruház), hanem ismerjük is az általunk forgalmazott termékek sajátosságait, használatukat.

Ha szeretne tapasztalt, hozzáértő személytől, légtisztítási szakértőtől javaslatot kapni, akkor egyeztessen időpontot – a Bonair.hu/Kapcsolat oldalon található elérhetőségeken!