LEVEGŐ KEZELÉS BLOG
by bonair

Légtisztító – kinek van rá szüksége?

Allergia
Légtisztítás
Szűrés törlése
Légtisztító – kinek van rá szüksége?

Ha légtisztító készülék vásárlásán gondolkozik, valószínűleg felmerült már Önben is a kérdés: valóban szükségem van erre?

A kérdés pedig sokszor nyitott marad, hiszen egyrészt nem egy cementgyár tőszomszédságában lakik, rendszeresen takarít, és a nagymamája szerint is csak felesleges luxus lenne, ő is mindig megvolt nélküle. Másrészt viszont a szomszédja, ismerőse azt állítja, hogy szerinte minden lakásban kellene, hogy legyen légtisztító, és ő maga is már évek óta örömmel és elégedetten használja.

Hogyan döntheti el ezek után, hogy konkrétan az Ön esetében megoldás/segítség lehet –e egy légtisztító vagy légmosó berendezés? Olvassa el, hogy az egyes helyeken, helyzetekben mit várhat el a készüléktől, és utána már egyszerűen össze tudja majd vetni a lehetőségeket a saját igényeivel.

Légtisztító por és füst ellen

Egy levegőtisztító alapvető funkciója, hogy kiszűrje a levegőből az apró részecskéket. Ennek érdekében olyan szűrőrendszereket tartalmaznak, melyek csapdába ejtik a levegőben szálló mikroszkopikus elemeket. Ide tartoznak például a porszemcsék, a pollenek és a füst is.

Tehát, ha Ön, vagy valaki a környezetében rendszeresen dohányzik, vagy a porhoz, pollenekhez köthető allergiában szenved, egy jó légtisztító hatása, az, ahogy kiszűri az ártalmas, irritáló részecskéket a levegőből, valószínűleg le fogja nyűgözni. Az allergiás tünetek szinte biztosan csökkeni fognak, vagy akár teljesen meg is szűnhetnek (ez viszont nem garantálható), éjszakai alvása pedig pihentetőbb lesz, és ennek köszönhetően egész nap több lesz az energiája.

Ha az allergiások vagy dohányosok táborába tartozik, esetleg gyakran éget gyertyákat, füstölőket, biztos, hogy hasznára lesz egy levegőtisztító készülék.

Légtisztító állattartóknak

Nemcsak a porra és füstre allergiásoknak, hanem a háziállatoknak együtt élőknek is jól jöhet egy légtisztító. A jó minőségű típusok a levegőben szálló szőrszálak mellett kiszűrik például a macskaalomból, terráriumból származó ürülékrészecskéket is.  Nem csak a kellemetlen szagokat csökkentik, de egyes fertőzések kockázatát is.

A lakásban tartott állatok gazdáin kívül az állatokkal hivatásszerűen foglalkozók (például állatorvosi rendelők, kutyakozmetikák) száméra is erősen ajánlott a levegő gondos tisztántartása.

A levegő tisztasága és a gyerekek

A gyerekek kialakulatlan immunrendszerük miatt rendszerint könnyebben kapnak el légúti fertőzéseket, mint a felnőttek. A modern légtisztítók akár a baktériumok és vírusok kiszűrésére is alkalmasak, és az általuk kapott tisztább levegő csökkenti a súlyos fertőzések kialakulásának esélyét. A kisgyerekes családok mellett az óvodáknak, gyermekfoglalkoztatóknak, játszóházaknak is érdemes lehet légtisztítót üzemeltetniük, ezzel csökkenthetik a közösségben a betegségek elterjedésének kockázatát, óvhatják a rájuk bízott gyerekek egészségét.

Otthoni betegápolás

Ha valamelyik családtagja kórházi kezelés után végre otthon folytathatja a lábadozást, az öröm mellett nem árt gondolni a betegség következtében legyengült immunrendszerre is. Kevesebb kórokozót tartalmazó levegőjű szobában a gyógyulófélben lévő szervezet könnyebben tud majd az alapbetegségből való felépülésre koncentrálni, erősödni. A tisztább levegő miatt ráadásul a beteg valószínűleg jobban fog aludni, ami szintén a gyógyulást segíti.

Légtisztítás a munkahelyen

Ha vállalkozása van, valószínűleg Ön sem örülne, ha alkalmazottai egyszer csak tömegesen kérnének betegszabadságot. Ha az irodában vagy a boltban légtisztítót üzemeltet, ennek az esélye jelentősen csökkeni fog. A dolgozók értékelni fogják, hogy ügyel az egészségükre és a komfortérzetükre, Ön pedig megúszhatja a betegségek miatti bevételkiesést.

Forgalmas vagy burkolatlan utak mentén lakók

Az utakról felverődő, és ajtó- vagy ablaknyitáskor a lakásba is bejutó por sok mindennek nevezhető, de egészségesnek biztosan nem. Egy modern, a helyiséghez megfelelően méretezett légtisztító viszont könnyedén elbánik vele.

Ugye Ön sem szeret port törölni? Akkor biztos, hogy hasznára fog válni egy megfelelő szűrővel ellátott légtisztító. Ha a levegő tisztább, kevesebb por fog leülepedni a bútorokra,, dísztárgyakra, így ritkábban lesz szükség takarításra.

—-

Ha úgy érzi, hogy a fenti élethelyzetek bármelyike ismerős, akkor jól fog járni egy levegőtisztító készülékkel. Már csak a ki kell választania, nézzen körül például itt!

Ha egyik sem jellemző, akkor sem fog ártani a légtisztító, de lehet, hogy sokkal többet tudna javítani a lakás légminőségén például egy párásító vagy páramentesítő készülék.