LEVEGŐ KEZELÉS BLOG
by bonair
2011.08.10 15:14

Levegőtisztítás vagy parlagfű irtás Budapesten

Levegőtisztítás vagy parlagfű irtás Budapesten

Budapest belterületén hatalmas parlagfűmezőket találhat a kíváncsi szemlélődő. A meteorológiai előrejelzések szerint felmelegedés jön, így augusztus elején megkezdődik az idei parlagfűszezon.

Bár az allergia népbetegséggé nőtte ki magát, aminek egészségügyi költsége milliárdokra rúg, még mindig nem történt semmiféle komolyabb állami beavatkozás. Bár elvileg büntetik a parlagfüvet le nem kaszáló ingatlantulajdonosokat, ennek alig van eredménye.

A lakosság 25-30 százaléka allergiás, 1,5-2 millió ember kifejezetten a parlagfűre. A miniszter miniszteri biztos kinevezését ígérte.

A parlagfű allergiások ettől még azért szenvednek. Hacsak nem menekülnek el parlagfű mentes hely reményében vagy zárkóznak be a szobába légtisztító készülék használatával.

Kaszálja, irtja a parlagfüvet vagy inkább tisztítja a levegőt? Mi az ön számára a hatásosabb?

Parlagfű allergiások híreket kapnak

Idén a július közepi szárazság szinte teljesen kiszárította a növényzetet, ezután viszont sok eső esett, amelynek hatására feléledtek a növények. A jelenlegi előrejelzések alapján a tavalyinál hosszabb szezonra készülhetünk, de kevesebb kiugróan magas napi koncentrációs értékekre számíthatunk. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és az OKI honlapján egyaránt megtalálhatóak a legfrissebb a pollenjelentések. Az OKI honlapján az egész országra vonatkozóan heti, míg a fővárosi helyzetről napi jelentéseket is találhatunk. Idén elindították az úgynevezett Parlagfű Pollen Riasztási Rendszert (PPRR) is, ahol minden szerdán teljes körű országos parlagfűjelentést tesznek közzé.

2 millió embert érint

Felmérések szerint a lakosság 25-30 százaléka allergiás, 1,5-2 millió ember kifejezetten a parlagfűre. Nekik már a szezon kezdete előtt érdemes elkezdeniük a gyógyszerek szedését. Tavaly több mint 700 ezer hektár erősen fertőzött területet derítettek fel Magyarországon. A parlagfű irtása minden mezőgazdasági vállalkozásnak, földművelőnek és állampolgárnak saját felelőssége. A törvény előírja a virágbimbó kialakulása előtti gyommentesítést, majd ezt az állapotot fenn kell tartani a vegetációs időszak végéig. Az elhanyagolt területeket a szemlézők (földhivatali mezőgazdászok külterületen, jegyzők belterületeken) továbbítják a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnak (MgSzH), amely elrendelheti a közérdekű kényszerkaszálást. A bírságot a gyomosodás mértékétől és a terület nagyságától függően 15 ezer és 5 millió forint között állapíthatja meg a hivatal.

Nincs érdemi beavatkozás

A parlagfű döntő többsége a külterületeken és a „művelés alatt álló” táblákon terem. Ezeken a területeken a kényszerkaszálás elvileg elrendelhető, de a gyakorlatban mégsem alkalmazzák. Bírságot szabnak ki, amit vagy megfizetnek, vagy nem, persze a bírság az allergiásokon nem segít. A Vidékfejlesztési Minisztérium a kukoricatáblák tárcsázását szemrebbenés nélkül elrendelte, ha a génmódosított egyedek száma meghaladta az 1/1000-et. A parlagfüves táblák viszont érintetlenek maradnak. Miért nem lehet az ország parlagfűmentessége érdekében a GMO-hoz hasonló szigorú intézkedést hozni? – teszi fel a kérdést Juhászné Halász Judit, a PME elnöke.

A PME 2004 óta fogadja a bejelentéseket a parlagfűvel fertőzött területekről. A parlagfű pollentömeg többsége a mezőgazdasági területekről, és azokról a műveletlen külterületekről származik, ahol nincs egybefüggő gyepnövényzet. Az utóbbi években az építkezési területekről is egyre több bejelentés érkezik. Juhászné Halász Judit hozzáteszi, hogy az intézkedések személyi és pénzbeli hiányosságai már rögtön az elején, a felderítés és ellenőrzés fázisában megmutatkoznak.

Parlagfű irtás, állami ellenőrzés

Az idén nyilvánosságra hozott adatok szerint 2011. július 1. és 22. között az ország mintegy 6 millió hektár mezőgazdasági területéből a földhivatalok munkatársai 540 ezer hektárt (9 százalékot) ellenőriztek. A felmérésben 192 munkatárs vett részt, azaz egy munkatárs 1 nap alatt átlagosan 128 hektár fertőzöttségét vizsgálta. Legalább tízszer ennyi ember munkájára lett volna szükség az ország egészét tekintve. Nyilvánvaló, hogy ennek a költsége is legalább a tízszeres lett volna.

Levegőtisztítás zárt terekben

Mivel ilyen hatalmas területek gazdagon borítottak a parlagfűvel, így az országon belül nehéz báhova is elmenekülni, ami parlagfű mentes hely. Ha nem tud egy-két hónapot a hegyekben vagy tengerparton tölteni és szenved a parlagfű miatt, akkor inkább zárkózzon be és használjon HEPA szűrős légtisztító berendezést! A levegőtisztítás által a levegő pollenmentes lesz. Így az Ön panaszai is mérséklődhetnek, nyugodtabban tud aludni, lélegezni.

HEPA szűrős légtisztító

A HEPA az angol High Efficiency Particular Filter rövidítése. A szűrő fajtájától és a méretétől, a ventilátoros légtisztító légszállításától függően, akár 99,9%-os hatékonysággal képes Önnek tiszta levegő előállítására.

Budapesti lakásba légtisztító

Zavarja a parlagfű Budapesten? Ha nem az Öné, akkor is irthatja, de még mindig kutyául szenvedhet a parlagfű allergiától. Mivel Budapesten a városi gázokat, port is belélegzi egész évben, így nem csak a parlagfű miatt érdemes egy légtisztító beszerzés mellett döntenie. A városi lakás légtisztító nélkül kevésbé támogatja az Ön egészségét. A tüdejét, szervezetét óvja, szűrje meg a levegőt! Levegőszűrő választás meghatározott méretű helyiségekre, a kiszűrni kívánt részecskék, szennyeződések alapján történjen. Ahol sok időt tölt, azokba a helyiségekbe külön-külön javasolt légtisztító berendezés elhelyezése.

Svájci levegőtisztító berendezések

Ugye a svájci hegyek, alpesi klíma Ön számára is a tiszta levegőt jelentik?

Képzelje el, hogy az Ön otthonában is lehet hasonlóan tiszta levegő! Igaz, hogy hegycsúcsok, alpesi tehenek látványa nélkül, de egy-két svájci légtisztító által! A svájci BONECO légtisztító gyár tökéletes minőségű levegő előállítására képes szerkezeteket gyárt. A BONECO légtisztító berendezések HEPA szűrővel rendelkeznek, s a különféle felhasználói igényekhez igazodnak.

A formatervezett légtisztító nem csak látványban, hanem levegő tisztításban is kiemelkedő.

BONECO légtisztító a Bonair kínálatában

1996. évi alapításunk óta forgalmazzuk a svájci BONECO párásító és légtisztító berendezés választékát. Ennyi idő alatt megismertük a légtisztítás csínját-bínját és a BONECO készülékek levegőminőség javítási hatásfokát. HEPA szűrős levegőtisztító készülék kínálata tényleg a különféle helyiségméretre és egyéni igényekre szabott.

Bátran ajánljuk Önnek, hogy válasszon svájci légtisztító berendezést, a BONECO-t! Mi, mint Bonair megtoldottuk a BONECO gyári garancia idejét 3 vére, ezzel is bizonyítva, hogy jó minőségű légtisztító kerül általa az Ön otthonába.

Nos, kaszálja a parlagfüvet vagy inkább tisztítja a levegőt? Mi az Ön számára a hatásosabb?

Akár mindkettőt is választhatja!

Ismerje meg a Bonair légtisztító készülék kínálatát!