LEVEGŐ KEZELÉS BLOG
by bonair
2008.09.30 21:43

Mennyi az ideális páratartalom

Mennyi az ideális páratartalom

Tudja, hogy mennyi az optimális páratartalom? Tudja, hogy mennyi fűtési költséget takaríthat meg az optimális páratartalom biztosításával? Tudja, hogy teremthet egészségesebb légkört otthonában?

Jaj, ez a sok kérdés! Még ha tudja is a válaszokat a kérdésekre, akkor sem biztos, hogy összeáll a kép Önben, hogy a páratartalom és hőmérséklet milyen összefüggésben van a hőérzettel. Aztán ennek kihatása van az Ön rezsiköltségére, a fűtési költségeire is.

A fűtési szezon Magyarországon az év felét is meghaladja, ennek költség terheitől szenvedünk oly sokan. Azonban sokkal kevesebben figyelnek arra, hogy a fűtött lakóhelyiség páratartalma mekkora.

Mivel lehet csökkenteni a fűtési költséget?

Cikkünkben bemutatjuk, hogy ha odafigyel a páratartalomra és a szoba hőmérsékletére együttesen, akkor akár látványos fűtési költség, gázszámla megtakarítás is lehet a végeredmény. Persze ezen felül az Ön és családja jó közérzete még egy nagyon fontos szempont.

Szokta Ön a páratartalmat ellenőrizni?

Tudja Ön, hogy mekkora az ideális páratartalom?

Nos, az ideális páratartalom 40-60% közötti relatív páratartalom érték.

Mivel mérhető?

Hygrometerek számos változata beszerezhető már Magyarországon is.

Manapság a kereskedelemben leginkább elektronikus műszerek a jellemzők, érdemes 5-9 ezer Ft közötti összeget beruházni egy ilyen páramérő műszerbe.

Mikor száraz a levegő?

Amennyiben 35% alatti érték mutatkozik, úgy egyértelműen túl száraz a levegő. A levegő nedvességtartalma alacsony és ez a lakás felszerelésének, bútoroknak, fa parkettának, burkolatnak is hátrányos, no meg a család egészségére sincs jó hatással.

Miért jelenthet gondot a túl száraz levegő?

A légutak, nyálkahártyák kiszáradnak, éjszaka, illetve reggel felkeléskor torokkaparás, szájszárazság jelentkezik, gyakran köhögési ingerekkel társul.

Orrjárataink kiszáradnak, szinte kisebesedik belül az orr, orrvérzés is társulhat hozzá.

Kruppos, asztmatikus és egyéb légúti megbetegedések fordulnak elő

Kiszáradnak a fa bútorok, fa parketta, ezáltal megrepedeznek, rövidül az élettartamuk

Fa hangszerek szerkezete kiszárad, csökken az élettartama

A növények kiszáradnak, elhervadnak és még számos gondot okozhat, melyet nem sorolunk fel, de megemlítjük pl. a szivarok tárolását….

+ alacsonyabb páratartalom esetén magasabb hőmérséklet igényünk mutatkozik

Alacsony páratartalom mellett a hőérzetünk magasabb hőmérsékletet kíván

Épületgépészeti mérések, tanulmányok bizonyítják, hogy az optimális páratartalom biztosításával alacsonyabb környezeti hőmérsékletre van szükségünk, mivel hőérzetünk megváltozik.

Egyszerű példával érzékeltetve ezt:

Ha Ön eddig 23-24ºC szobában szeretett tartózkodni, s a páratartalom gyakran 20-30% közötti volt fűtési szezonban, úgy a páratartalom 45%-ra növelésével várhatóan 21-22ºC hőmérséklet elérése is elegendő.

Mindez úgy, hogy komfortérzete javul.

Ideális pártartalommal fűtési költség megtakarítás

Az energiahordozók áremelésétől visszahangzik a média, s valóban elrettentő mértékben növekedtek meg az elmúlt években a fűtési költségek. A fentiek alapján reméljük, hogy már el tudja képzelni, hogy fűtési költség megtakarítást is eredményez az optimális páratartalom biztosítása. Számoljon utána!

Páratartalom mérése szükséges

Tehát első lépésként feltétlenül a páratartalom mérése javasolt. Nézze meg itt weboldalunkon milyen páramérőt kínálunk és szerezzen be egyet!

Majd a megállapított értékeknek megfelelően érdemes a párásítás szükségességéről elgondolkodnia.

Amennyiben hosszú távra szeretne, igényeit kielégítő párásítási megoldást, úgy szakember tanácsát kérve hozza meg döntését.

Kihez fordulhat?

Már 12 éve Magyarországon egyedülálló szakmai hátteret és választékot biztosít a BonAir BG Kft.

Mérje a páratartalmat, s annak ismeretében gondoskodjon a levegő megfelelő nedvességtartalmáról.

A páratartalom növelésére használjon párásítót  a Bonair kínálatából!  

Páramérőt is rendelhet gyorsan  a webáruházban.