Kedvenc receptjeink
by bonair

Milyen olaj való grillezéshez?

Szósz, pác, marinád
Szűrés törlése
Milyen olaj való grillezéshez?

A legtöbb grill receptben szerepel valamiféle olaj, amivel megkenjük a grillsütő felületét, bedörzsöljük a húsokat, zöldségeket, esetleg még a salátába is jut belőle.

Szerencsére egyre nagyobb a választék a boltok polcain a különféle szűz és nem szűz, hidegen sajtolt vagy hagyományos étolajokból.

Érezted már magad a bőség zavarában? Gondolkoztál már azon, hogy vajon egészséges -e az általad használt olaj típus a sütéshez? Ha igen, ez a cikk segíteni fog.

Miből van a növényi olaj?

A növényi olajok alapvetően ugyanolyan zsiradékok, mint mondjuk a sertészsír, viszont magas telítetlen zsírsav tartalmuk miatt szobahőmérsékleten folyékonyak. Olaj nyerhető olajos magvakból, hüvelyesekből, sőt egyes gyümölcsök magjából is (pl. szőlőmagolaj).

A telítetlen zsírsavak mellett (melyek a szív és az erek barátai) fajtától függően tartalmaznak különféle zsírban oldódó vitaminokat (A, D, E és K vitaminok), ásványi anyagokat és az olaj alapanyagául szolgáló növényekben található sok-sok más hasznos vegyületet is.

Érdemes kísérletezni velük, hiszen minden olajnak más és más, sokszor igen karakteres íze van.

olaj grillezéshez

A hevítés és az olajok

Az olajokban túlzott hevítés, fény vagy oxigén hatására különféle (nem túl pozitív) változások indulnak meg. Most számunkra a hevítés az érdekes: az olajok hőállóságát a füstpont jelzi. Ez az érték minden olajfajtánál különbözik, és azt a hőmérsékletet jelzi, ahol az olaj kékesszürke füst kíséretében nagy mennyiségben bomlani kezd és különféle egészségtelen égéstermékek is keletkeznek.

Az jelenlévő, egyébként egészséges telítetlen zsírsavak arányában válik egyre alacsonyabbá az olajok füstpontja, de az ismételt melegítések hatására is csökkenni kezd ez az érték. A túlhevített, füstölgő olaj használata nem egészséges! Túlságosan alacsony hőfokon viszont az ételek lassabban sülnek, és több zsiradékot szívnak magukba, ez szintén nem túl egészséges és nem is finom. Fontos tehát, hogy megtaláljuk a megfelelő sütési eljáráshoz a megfelelő olajat és hőmérsékletet.

Melyik olaj való sütéshez?

Grillezéskor fontos, hogy a használt olaj ellenálljon az ilyenkor magas hőmérsékletnek, ezért a különféle hidegen sajtolt, szűz és extra szűz olajokat inkább a salátákhoz, tésztákhoz tartogassuk. Nem igazán alkalmas nagy hőmérsékleten való sütésre a hagyományos napraforgóolaj és a kukoricaolaj sem.

Kiváló sütőolaj válhat viszont a magas olajsavtartalmú napraforgóolajból és repceolajból, a “nem szűz” olívaolajból vagy a földimogyoró olajból, ezekkel érdemes grillezéskor is kísérletezni.

A grillrács megolajozásához a legpraktikusabb és egyben viszonylag egészséges megoldás a repceolaj spray használata.

Süss egészségesen, kevés hozzáadott zsiradékkal!

Steba. Elektromos grillek évtizedek óta.