LEVEGŐ KEZELÉS BLOG
by bonair
2012.05.29 15:59

Páramentesítés a lakásban eső után

Páramentesítés a lakásban eső után

Bár mi emberek, nem örülünk a borongós időnek, hosszú távon mégis kifizetődő, hiszen növényeinknek csak a javára válhat! A mezőgazdaságban kincs az eső, a termények, gabona számára nélkülözhetetlen. Igaz a mondás, hogy a májusi eső aranyat ér.

A sok eső azonban nem csak a gazdálkodókat érinti, van olykor árnyoldala is. Egyrészt a hirtelen lezúdult sok csapadék akár pince beázást, falnedvesedést is okozhat. Jártunk már mi is úgy, hogy özönvíz jelleggel áradt le a víz a garázsba, mert az utcai csatorna nem tudta elvezetni.

Így sajnos sok aranyba kerül az aranyat érő eső, mert az elázott lakás, pince a falakon kívül az ingóságainkat is károsíthatja. Ráadásul ha hosszabb ideig magas a páratartalom, akkor még halmozódik a gond.

Beázott a lakás, a májusi eső eláztatta a holmikat

Vajon mi a helyzet ilyenkor lakásban, amikor hirtelen sok eső esik vagy az ablakon bever a víz? Azonnal vizes a fal, padlózat, eszközök. Ezek mellett még a páratartalom megemelkedik, tetézi a kellemetlenségeket.

Egészséges páratartomány érték a lakásban

A környezetre, szervezetünkre egészséges páraszint tartomány, 40-60%. A téli fűtésszezonban a száraz levegő miatt érezhetjük rosszul magunkat. Tavasszal, vagy nyári melegben, zivatarok után, azonban a magas páratartalom lehet kellemetlen.

Csak és kizárólag, komfortérzetük miatt, általában nem tesznek az emberek lépéseket, nem keresik a megoldásokat. Mik lehetnek azok a tünetek, egészségügyileg, vagy a lakásban, melyek utalhatnak a magas páratartalomra?

Magas páratartalomra utaló jelek

  • fullasztó levegő
  • allergia –a magas páratartalom, a poratka elszaporodásához vezethet, melynek toxikus széklete (a házipor) hajlamosíthat az allergiára
  • krupp – az amúgy is hajlamos gyermekek nehéz légzése fokozottan nehezebbé válhat, magas páratartalom esetén (az alacsony páratartalom is gond, a túl magas is okozhat gondot)
  • penészes fal – nem csak a baktériumoknak és vírusoknak kedvez a magas páraszint, a gombáknak is kellemes, így dohos lehet a lakás, rosszabb esetben penészesedhet a fal
  • párás ablakok – gyakori zavaró és nyilvánvaló tünete a magas páraszintnek
  • gyakori légúti megbetegedés – a túlzottan megnövekedett relatív páratartalom, kedvez a baktériumok, vírusok, gombák elszaporodásának

Páratartalom mérés páramérővel

Ne várjuk meg, míg a fenti kellemetlen tünetek teret nyernek, jelentkezésük előtt célszerű mérni, figyelni otthonunk relatív páratartalmát, hogy azonnal cselekedhessünk, ha a 60 %-os maximum fölé emelkedik. A páratartalom méréshez használjon páramérőt! A digitális páramérő szerkezetek nem precíziós eszközök, így érdemes több mérést, több páramérőt megnézni, hogy egyértelmű legyen: magas a páratartalom a lakásban.

Lakás párátlanítás, nedves falak szárítása

A lakás kiszárításához mi is sok szerkezetet kipróbáltunk már.

Az általunk forgalmazott kompresszoros páramentesítő készülékekkel végeztünk már párátlanítást, falszárítást, meg vagyunk elégedve!

Tartósan, automatikusan szabályozzák be, a kívánt páraszintet. A páramentesítő készülékek között a leghatékonyabbnak bizonyult pl a Midea páramentesítő család. A Midea páramentesítő 20 és 30 literes napi páraelvonási képessége egy pince szárítása vagy lakás szárítása esetén szükséges lehet.

Sok esetben megtapasztaltuk, hogy kicsit sem sok, nem érdemes a 10 literes páramentesítő beszerzése mellett dönteni, mert nálunk más hőmérsékleti és páratartalom körülmények vannak, a párátlanítás hatékonysága alacsony lehet.

Kompresszoros páramentesítő előnye

Milyen előnyökkel jár, ha kompresszoros páramentesítő készüléket használ?

A kompresszoros páramentesítő pártartalom szabályzóval rendelkezik, így kikapcsol, ha elérte az beállított páraszintet. Tehát automatikusan leáll, nem párátlanít folyamatosan. Ha a levegő páraszintje megint emelkedik, akkor pedig újra bekapcsol. A nap 24 órájában dolgozik, azonban egy idő után többségében csak ügyeletes feladatot lát el, a kompresszor pihen.

Ideális a kompresszoros páramentesítő berendezés nagy vízgyűjtő tartálya, mely, ha megtelik, automatikusan leáll a párátlanító. Az összegyűjtött víz egy csövön keresztül is kivezethető a lefolyóba, ha azt könnyebbségnek látja.

A penészfoltok vegyszeres eltávolítása után, tartósan búcsút mondhat a gombáknak, egyben megszűnik az ablakok, falak vizesedése.

Javulhat közérzete, az asztma, allergia kialakulásának esélye, jelentősen csökkenhet

Gyorsan megszáradnak a kiteregetett ruhák, ha a fürdőszobában vagy szobában, ahol tereget, kompresszoros páramentesítőt használ.

Nézze meg a Bonair páramentesítő készülék kínálatát!

Amennyiben nem talál a páramentesítő választékunk között Önnek megfelelő berendezést a párátlanításra, úgy keressen meg minket! Megkeressük Önnek a páradús levegő szárítására a megoldást!