LEVEGŐ KEZELÉS BLOG
by bonair
2010.06.16 14:02

Páramentesítő készülék párátlanításhoz

páramentesítés
Szűrés törlése
Páramentesítő készülék párátlanításhoz

Penészgomba spórák szinte mindenhol vannak a levegőben. De csak ott szaporodnak, ahol kedvezőek a feltételek, párás a környezet. Olyan feltételeket kell biztosítani, ami nem kedvez a gombák szaporodásának.

Az őszi bezárkózáskor a tökéletesen záródó nyílászárókkal sok házban a páraszint emelkedik, mert nem szellőztetnek.

A tartósan 60% feletti páratartalom a környezetünknek lehet káros, majd az visszahat az emberi szervezetünkre.

Ugyanis a magas páratartalomnál a gombaspórák láthatatlanul elszaporodnak a falakban. Amikor már penész formájában láthatóvá válnak, akkor már szinte késő, mert a penészt belélegezzük, ami a tüdőre ártalmas.

Ön nyugodtan tud élni olyan körülmények között, ahol undorító fekete penészes a fal, dohos a levegő, s tudja, hogy ezek a saját illetve családja egészsége számára is káros hatással vannak?

Penészes fal- a magas páratartalom jele

A probléma: Penészednek a falak, kellemetlen dohos szag van a helyiségben, nem száradnak a ruhák, folyik a víz az ablakokon.

Zárt helyiségben a túl magas pártartalom kellemetlen kórokozók (penészgombák poratkák) túlzott szaporodásának kedvez. Ez komoly egészségi kockázatot jelent.

A fal penészesedésének elkerülése

A megoldás:

A magas páratartalom és a vele járó fal penészesedés megelőzhető a megfelelő szellőzés tartós biztosításával. Amikor vizes a fal, akkor a fal szárításhoz eszköz szükséges. A helyiségben a levegő pártatartalmát tartósan alacsonyan kell tartani, a levegő nedvesség tartalmát csökkenteni, azaz párátlanítás szükséges. Tapasztalatunk szerint legalább egy hétig, sok helyen hosszú hetek alatt sikerül csak elérni a megfelelő páramentesítés fokát. Erre a kompresszoros páramentesítő készülékek alkalmasak. Az olcsó elektronikus páramentesítő készülék alkalmatlan, jellemzően csak idő-és pénz pazarlás.

Kompresszoros páramentesítő készülék

Itt választhat az általunk már kipróbált kompresszoros páramentesítő készülékek közül:

Bonair/páramentesítő készülék

A páramentesítő készülékek otthoni használatra, pincébe, garázsba -különféle időjárási és működtetési körülmények között. Egyre szélesebb a párátlanító berendezés választék.

Mi többségét kipróbáltuk, teszteltük. Gyártóját, garanciális és szervizhátterét ismerjük és megbízhatónak találtuk.

Ha kínálatunkban nem talál az igényeinek megfelelő készüléket, kérem hívjon !

Akciós Midea páramentesítő is elérhető a Bonair párátlanító berendezés kínálatában!

Megkeressük Önnek a megoldást! 06-1-522-2210 (8-20h)

A fal penész mentesítése

A fal penész mentesítése: Ha már bepenészedett, távolítsa el a penészt penész eltávolítóval.

Sajnos a penész eltávolító csak időszakosan segít, a falban megülepedett spórákat nem öli meg, máskor más helyen újra felbukkanhatnak. Mi is jártunk már így korábban.

A megelőzés: Penész gomba spórák szinte mindenhol vannak a levegőben. De csak ott szaporodik el, ahol kedvezőek a feltételek, azaz nedves, párás a környezet. Olyan feltételeket kell biztosítani, ami nem kedvez a penész gombák szaporodásának.

60% páraszint alatt már nem várható hogy bepenészedik a helyiség. Ahol már egyszer már megjelent a falakon a penész folt, ott célszerű 50% alatti páraszintet tartani.

Soha nem elég csak a párszintet csökkenteni, ha már megjelentek a penész foltok akkor azokat el kell távolítani!

A kompresszoros páramentesítő készülék szabályozza és tartja a beállított páratartalmat

A kompresszoros páramentesítő készülék gyárak mérnökei úgy tervezték meg e párátlanító berendezéseket, hogy higrosztáttal és elektronikával ellátva alkalmasak a páratartalom mérésére és a beállított páraszint tartására. Amikor eléri a kívánt páratartalmat a páramentesítő, akkor lekapcsol. Tehát csak akkor fogyaszt áramot, ha vizet kell elvonnia, párátlanít.

Páramentesítő használat tapasztalataink

Kipróbáltuk a páramentesítő készülékeket: egy kb 3nm alapterületű szuterén éléskamra helyiség vált ablakcsere után penészessé, mert 70-75% volt a páratartalom.

Az olcsó (9 900Ft) páramentesítőnek nevezett szerkezet tartós 1 hónapos folyamatos működés mellett sem tudta a páratartalmat 60-65% alá leszorítani.

A legkisebb elérhető kompresszoros páramentesítő készüléket használtuk (12 liter/nap teljesítmény)

A készülék kb. 25 perc működés után elérte a beállított 50%-os relatív páratartalom értéket, és azt azóta is tartja.

A páramentesítő teszt természetesen szubjektív, de engem meggyőzött. Azóta nincs penész problémánk.

Nagy teljesítményű páramentesítő ajánlott

Azonban nagyobb helyiségméret, jelentősebb vizes, nedves falfelület esetén inkább a 20 liter/nap párakicsapatási teljesítményű berendezést válassza, menjen biztosra.

Ideális olyan készüléket választani, ami a beállított páratartalom érték elérésekor kikapcsol (a ventilátor is), ezáltal az elektromos energiát csak indokolt esetben fogyasztja.

Így a párátlanítás időszakos, a páratartalom szinte állandó.

Ha nincs a páramentesítő készülék folyamatos felügyelet alatt, akkor a restart funkciónak is jó hasznát veszi, mivel a korábban beállított kívánalmak nem vesznek el áramkimaradás esetén, s így folyamatosan üzemelhet a készülék.

Páramentesítő, párátlanító készülék használati javaslat:

A páramentesítő párátlanító készülék 20˘C feletti hőmérsékleten működik igazán hatékonyan. A háztartási párátlanító szerkezetek zöme 10˘C alatt már nem nagyon működik, 5˘C alatt automatikusan lekapcsol.

Nagyobb vagy osztott helyiségben célszerű egy kiegészítő ventilátorral segíteni a légmozgást.

A páramentesítő készülék nem fogja a penészt eltávolítani a falakról, ez az Ön feladata. Hatékony penész eltávolítókat lehet már üzletekben vásárolni.

Ha már átnedvesedtek a falak, akkor legalább egy hétig intenzíven használja a páramentesítő készüléket folyamatos üzemmódban.

Itt választhat a páramentesítő készülékek közül: Bonair páramentesítő készülék választéka