LEVEGŐ KEZELÉS BLOG
by bonair

Párásító gyerekszobába –párásítók közt vizsgálódva

párásító
gyerekszobába
Szűrés törlése
Párásító gyerekszobába –párásítók közt vizsgálódva

Jól ismert háztartási készülék gyártók termékválasztékéban megjelent ultrahangos párásító. Külsejét tekintve többségük egyértelműen gyerekszobába való párásító.

Októberben a fűtési szezon kezdetével megindul a párásítási igény. A párásítók választéka után érdeklődtem, vizsgálódtam. Először is legyen szó a gyerekszoba párásításáról.

A neten tájékozódva és az üzleteket járva egyre újabb párásító típusokba botlok.

Az elmúlt években sok háztartási készülék gyártó választékába belekerül Kínában bevásárolt, illetve ott gyártatott párásító készülék.
Ezek többnyire ultrahangos párásító készülékek, s a saját márkanevükre gyártatják őket OEM-ben.

 

Ismert háztartási készülék márkák termékválasztéka ma már szinte akkor teljes, ha egy párásító is fellelhető benne. Ezek a háztartási készülék gyártók elsődlegesen a könnyű eladhatóságra törekednek, s ezért a választékba
minden esetben ultrahangos párásítót, gyerekszobai párásítót tesznek.

A már kb egy évtizede azonos formával, némi felirat változtatással van jelen a Tefal ultrahangos párásítója, mely célzottan gyerekszoba párásító. (a Tefal Disney márkajel egyesülés is erre utal)

A Solac sikeres volt a picike, nem is tudom, hogy pontosan mire való, de esztétikus, babaszobába jól illeszkedő pici párásítójával. Tavaly egy kék-fehér ultrahangos párásítóval jelent meg. Solac hu 1060 típus műszakilag megalapozottabb már párásítónak nevezni ezt a darabot.:) Azonban műszaki információkkal nem találkoztam, csak kereskedelmi ajánlatokkal.

A különféle színes gyermekded, macis, nyuszis olaszos nevű meg akár több márkanév alatt is futó gyerekszobai ultrahangos párásítóról csak annyit tudok összefoglalólag elmondani:
Párásító gyerekszobába, gyerekszobába való párásítók, de tisztázni kell, hogy miért is tesz a kedves szülő párásítót a csemetéje szobájába.
Az ilyen vizuálisan érdekes gyerekszobai párásítók –melyek vásárlása mellett könnyen döntenek a kedves anyukák -a páraszintet nem szabályozzák, noha egy gyerekszobai párásítónak fontos feladata lenne. Ha csak 1-2 dl párát tud óránként kibocsátani, vagy netán kevesebbet, akkor ugyan kicsi az esély a túlpárásításra, de mégis illendő lenne odafigyelnie a kedves szülőnek erre.

 

A gyerekszobába választott párásító legyen kedves darab, de ezen kívül itt van 5 +1 tipp, hogy mire kell még figyelni egy gyerekszobai párásítónál:

 1.   a gyerekszoba méretének megfelelő teljesítményben tudjon párásítani, ne csak egy szobadísszel gazdagodjunk jó pár ezer forintért

 2.  csapvízzel is működtethető legyen, s legyen egyértelmű, hogy a csapvízben található ásványi anyagokat megköti vagy kiporlasztja-e a készülék
  Amennyiben kicsi a párásító teljesítménye, illetve nem elég mikroszkopikus szemcsékre porlasztja szét, akkor végül is nem várható, hogy az ásványi anyagokat kifújja, ezzel gondot okoz. Ha mikron közeli szemcseméretre tud párásítani a kiválasztandó párásító készülék, akkor a csapvíz alkotóelemeit (az ásványi anyagokat) szétporlasztja, kifújja a levegőbe, ami port eredményezhet, s hátrányos lehet a légzőszervünkre.
  Ha nem tud apró szemcseméretre párásítani, akkor nem lesz por, de a párásító körül tócsára lehet számítani. Sokaktól hallottam már, hogy a bútort eláztatta a párásító, feladta a párásítást, mert tönkretette a parkettát, bútort, s ezáltal több kárt okozott, mint hasznát vették volna az ultrahangos párásító készüléknek. Bizony, bizony, van ilyen! Nem is egy ilyen eset…. Ezért fontos tisztában lenni a párásító vásárlás előtt, hogy milyen szempontokat kell szem előtt tartani párásító készülék választásnál, s ha lehet, a szakember tanácsát kérni.

 3. lehet-e szabályozni a páratartalmat, ezáltal mindig az optimális páraszintet biztosíthassa a kicsinek
  Illetve azok a párásítók, amiken nincs páratartalom szabályzó, netán a túlpárásítás veszélyét is magukkal hordozzák (vagy tényleg annyira gyenge teljesítményűek, hogy ilyet ne is feltételezzünk…)

 4. a kis méret, a pici párásító tartály nem feltétlenül az alapvető szempont párásító készülék gyerekszobába kiválasztásánál. A kis tartályú készülékek nagyon kis teljesítményűek.
  Ha rendesen tud párásítani a készülék és a tartályból éjszaka kifogy a víz, akkor ki tölti fel? Ad-e hangjelzést, netán felébred-e rá a kisgyerek?

 5. a kifújt pára a gyerekszoba párásítására való, nem a gyerek arcába kell fújatni
  Fontos, hogy eloszlódjon a légtérben a pára, optimálisan párás környezetben legyen a kicsi.

  +1 A páratartalom növelésével a hőérzet is megváltozik, a gyerekszoba párásításával figyelni kell az ő komfortérzetére is, nem kell túlöltöztetni.

 

Vajon Thomas, a gőzmozdony a szülő kedvence is lesz-e, hasznos-e, hatékony-e párásításra vagy csak maradjon meg gyermekünk kedvenc mese szereplője? A képen látható Thomas párásító gyerekszobába:

Az üzletek polcain, a webáruházak ajánlataiban azonban nemcsak tipikusan gyerekszobai párásítók szerepelnek. A kék tartályos, fehér, színes modern és kevésbé modern párásítók tarka választékában elég nehéz eligazodni.

Megjelent most néhány új formavilágú –nem csak kifejezetten gyerekszobába való -párásító is, ezeket meg fogom vizsgálni, s néhányról e blog hasábjain is beszámolok véleményemről.