LEVEGŐ KEZELÉS BLOG
by bonair

Mielőtt bekapcsolná párásító készülékét: a karbantartás menete

párásító
Szűrés törlése
Mielőtt bekapcsolná párásító készülékét: a karbantartás menete

A fűtés bekapcsolásával egy időben a párásító készülékek is elő szoktak kerülni nyári tárolóhelyükről. A megfelelően párásított, 50-60%-os relatív páratartalmú levegő nemcsak egészségesebb, mint a szárazabb, de segíthet a fűtésszámlán való spórolásban is. Egy kellően párás levegőjű 21 °C-os szoba ugyanolyan melegnek tűnhet, mint egy száraz levegőjű 26°C-os. Ahhoz azonban, hogy a párársító használata valóban egészséges legyen, ahhoz a rendszeres tisztítás és karbantartás is szükséges van. A jól karbantartott párásító nemcsak biztonságosabb, hanem hatékonyabban is működik, és a meghibásodások valószínűsége is kisebb.

 

Milyen a szakszerű párásító karbantartás?

Ha a párásító nem rendelkezik öntisztító üzemmóddal, akkor nekünk kell megszabadítani a lerakódott vízkőtől és szennyeződésektől. A tisztítást érdemes elvégezni egyszer szezon előtt, majd a fűtési időszak alatt nagyjából hetente szükséges egy-egy pár perces karbantartás.

 

A szükséges felszerelés párásító karbantartásához

Nincs szükség semmilyen speciális vegyi anyagra vagy szerszámra. Sőt, előbbiek használata erősen ellenjavallt, mert könnyen tönkremehet tőlük a készülék. A kaparó, dörzsölő, durva felületű eszközök használata is szigorúan tilos, mert megsérthetik a párásító felületét.

Az alábbiaknak kell kéznél lenni, amikor nekiállunk a takarításnak:

A párásító karbantartás és tisztítás menete

  1. Reméljük, az utolsó használat előtt mindenki kiöntötte a maradék vizet a párásítóból. Az évközi karbantartásnak viszont az első lépései mindig az áramtalanítás és a maradék víz kiöntése.
  2. Vegye ki a tartályt a készülékből, és nézze át alaposan, vannak -e a belsejében kisebb-nagyobb vízkőlerakódások.
  3. Egy puha, nedves szivaccsal törölgesse át a tartályt.
  4. Ezután fertőtlenítési céllal akkor is érdemes ecettel áttörölgetni a párásító felületét, ha nincs rajta vízkő – a tartályban levő víz később pára formájában a tüdejében fog kikötni, ezért fontos a higiénia.
  5. Egy puha kefe és 20%-os ecet segítségével távolítsa el a vízkövet. ha nagyon makacs, odakötött lerakódást talál, nyugodtan hagyhatja pár percig ecetben, vagy ecees vatta alatt ázni.
  6. Ismételje meg a fenti lépéseket a géptesttel is.

 

Fontos! Ha ultrahangos hidegpárásítót használ, a porlasztófejen SOHA ne használjon durva felületű eszközöket, ismeretlen összetételű vegyszereket. Ez persze a párásító készülék többi részére is igaz, de fontosnak tartottam még egyszer kiemelni, mivel ez a kerámia lap a párásító legérzékenyebb része.

A fenti műveletek néhány perc alatt elvégezhetőek – és a legjobb, hogy az éves karbantartás és nagytakarítás sem tart ennél tovább. A párásítóhasználata egy nagyon egyszerű és kényelmes módszer a páratartalom növelésére, a levegő egészségesebbé tételére és a spórolásra. Talán macerásnak tűnhet hetente foglalkozni vele, de valójában a házilagos módszerek sokkal több energiát igényelnek, szabályozhatatlan eredménnyel.

Ha még nincs párásító készüléked, válaszd ki a neked valót innen! Ezeket a készülékeket nagyon egyszerű használni és karbantartani, és évekig hűségesen szolgálni fogják a családod egészségét és jó közérzetét.