LEVEGŐ KEZELÉS BLOG
by bonair

Párásító választék analízis –a bőség zavara a párásítás terén

Párásító választék analízis –a bőség zavara a párásítás terén

Indokolt-e ekkora nagy párásító készülék kínálat? Miben különböznek a párásítók? A párásító választékot vizsgáltam.
A héten az idei párásító választékot vizsgálgattam, s új párásító típusokra bukkantam.

Bár az idő enyhült, s a közelmúlt csapadékos időjárása még keveseket sarkall a páramérők figyelésére, azért már több helyen felmerül a párásítási igény.

A párásító választék vizsgálatát most kivételesen nem a neten kezdtem, hanem az üzletekben.
Egyes üzletek polcain óriásinak mondható a párásító választék, megkérdőjelezhető, hogy Magyarországon van-e alapja ennek.
Korábban Ausztriában, Németországban járva azt figyeltem meg, hogy a párásító választék meglepően szűk a hazai (magyar) kínálathoz képest.

A gyerekszoba párásítókkal a múlt héten foglalkoztam, most a picit komolyabb szereplőket, párásítókat vettem figyelembe. Az elmúlt években sikeres darabnak számított az Avair ultrahangos párásító és a Vivamax ultrahangos párásító.
Mindkét márka ultrahangos párásítója elegáns külsőt sugallt, s az innovációra éhes polgárokat könnyen elcsábította a digitális kijelző, a látvány.

A Vivamax újabb digitális párásítója 
-Vivamax GYVH9 -már igencsak színes látvány.

Sajnos nem derült ki, hogy mennyi párát tud kibocsátani egy óra alatt. A párásító készülék víztartálya 4,2 literes, s a márka honlapján az derül ki, hogy 25m2-es helyiség párásítására ajánlják. Látványosan kijelzi az aktuális és kívánt páratartalmat, s a páratartalom szabályzására is alkalmas. A készülék beépített vízlágyítót tartalmaz. Visszajelzések alapján a vízlágyító rendszere hatékonyabbá tehető, s felcserélhető a Boneco párásítók vízlágyító granulátumával. Még megvizsgálom, hogy biztos-e a hír, hogy ebbe a Vivamax ultrahangos párásítóba bele lehet-e tenni a BONECO ultrahangos párásítókhoz használatos vízlágyító patront.

 

Letisztult modern forma, esztétikus kivitelű a STEBA ultrahangos párásító.
A STEBA LB 5 párásító is digitális ultrahangos párásító.
Az üzletekben és a neten 21990 –28990 Ft közötti árfekvésben lelhető fel jelenleg.

A megadott műszaki információkból már sokkal inkább lehet következtetéseket levonni, s a párásítási hatékonyságot feltételezni.

A STEBA LB 5 párásító 1,8 dl –4 dl párát tud egy óra alatt kibocsátani, s 6 literes tartállyal rendelkezik. A páratartalmat szabályozza, s a digitális kijelzőn tájékoztat is annak állapotáról.
A párakibocsátása, tudása megfelelő. Azonban nagyon fontos figyelembe venni, hogy a beépített vízlágyító rendszere hogy reagál a kemény, azaz ásványi anyagokban gazdag vízre.

A Vivamax párásító másfajta vízlágyító rendszerrel rendelkezik, mint a STEBA ultrahangos párásító. A STEBA párásító vízlágyítója egy kerámia egység, mely regenerálható.
Ez előnyös, mivel nem kell rendszeresen költeni rá, cserélni, hanem mikrohullámú sütő segítségével otthon könnyen regenerálható.
Azonban a gyár sem ajánlja közepesen kemény víz vagy igazán kemény víz használatával.

A letisztult formavilág után egy kis színes folt, vidám színvilág és kedves dizájn jellemzi a Gorenje új párásítóit.
A tavalyi Gorenje modellt leginkább a STEBA párásítóhoz hasonlíthatom, digitális kijelzős, letisztult forma, csupán a színe volt figyelemreméltó.
A pasztell rózsaszín párásító végre egy izgalmas színfoltja, illetve átmenet volt a gyerekjáték és normál műszaki hátteret is tükröző párásítók között.
Az idén tekintetet odavonzó, szemet gyönyörködtető új formával rukkolt elő a Gorenje.
A 200ezres pinkmetál hűtő mellé már nagyon kedvező áron pink párásítót is vehet a háziasszony.

Néhány üzletben kék és pink virág motívumú párásítóval találkoztam. Férfi szemnek tán jobban látszik, hogy ezeknél a daraboknál a külcsíny sokkal nagyobb előtérbe került, mint a belbecs, műszaki tartalom. (Technikai információt még nem találtam, a gorenje.hu weboldalon még a tavalyi modell képe található….)

Ám a nőket tuti, hogy meghódítja. Hogy melyik szín? Arra csak tippelni tudok. Én az élénk rózsaszínre adom le szavazatomat… Ezt a formát szerintem a nők választják inkább, s akkor a divatos pink a nyerő.