Kedvenc receptjeink
by bonair

Provence-i grillezett gomba

Vega
Szűrés törlése
Provence-i grillezett gomba

Ha meleg az idő, nem igazán esik jól a hús. Húsételek helyett nagyszerű vegetáriánus alternatíva a gomba. De hogyan készüljön? Szeretem a gombapaprikást és a rántott gombát is, de egy idő után már mindkettő elég unalmas. 

A gombás tészta finom, de hizlal. Ilyenkor a legjobb megoldás beizzítani a grillsütőt, és elővenni egy kevésbé megszokott, grillezett gomba receptet, például ezt a franciás fűszerezésű változatot.

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 16 közepe méretű sampinyongomba (esetlegh vargánya vagy laskagomba)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 6 evőkanál napraforgóolaj
  • néhány friss rozmaringlevél
  • 1 tk. aprított kakukkfű
  • 5 zsályalevél, aprítva
  • 1 morzsolt babérlevél

A provence-i grillezett gomba elkészítése

  1. A gombát tisztítsd meg alaposan, itasd le a felesleges nedvességet konyhai papírtörlővel, és tördelt ki a szárakat. Azokra most nem lesz szükség, de ha nem szeretnéd kidobni őket, később levesbe kiválóan felhasználhatóak.
  2. A fokhagyma gerezdjeit vágd apróra (vagy törd össze), és keverd el az olajjal, a rozmaringgal, a kakukkfűvel, a zsályával és a babérlevélllel.
  3. Kenegesd meg a gombafejeket kívül-belül a fűszeres olajjal.
  4. Melegítsd fel a grillt, és a szár felőli oldalával felfelé tedd rá a gombákat sülni. 2-3 perc után fordítsd meg őket, majd süsd további 2-3 percen keresztül.

Ha szereted, hasonló fűszerezéssel cukkinit és padlizsánt is készíthetsz. Ilyenkor érdemes 2-3 órán keresztül pácolni a zöldségeket a fűszeres olajban.

Jó étvágyat kívánunk!

Kis lakásban is grillezhetsz zöldségeket – ez a grill biztosan befér hozzád is!

Steba. Elektromos grillek évtizedek óta.