Konyha világa - Receptek
2024.01.14 13:22

Sajtos tallér készítése elektromos ostyasütővel

Vega
Szűrés törlése
Sajtos tallér készítése elektromos ostyasütővel

Bátran merjük azt állítani, hogy a magyarok nagy kedvencre a sajtos tallér. Házilag elkészíthető sajtos tallér recept kerül most itt megosztásra, s megmutatjuk, hogy a német Cloer ostyasütővel, kekszsütővel milyen remek tallérok készíthetők.

Ostyasütővel készített sajtos tallér

Cégünk, a német Cloer konyhai készülékeit forgalmazza már több évtizede. A Cloer gofri-és ostyasütők már rengeteg magyar háztartásban bizonyították felsőkategóriás mivoltukat, praktikus használhatóságukat.

A Cloer ostyasütővel készített sajtos tallér vékony lesz, mivel a készülék fém öntvényből készül, s az Ön kézi erején kívül a fém tömege is rásegít a tészta lapításába.

A Cloer ostyasütőkön van termosztát, amivel a hőmérséklet, barnulás foka szabályozható.Sajtos tallér készítéshez Cloer ostyasütő

Minél nagyobb a fém öntvény mennyisége az ostyasütőben, annál laposabb, vékony sajtos tallér készülhet vele. Ezt tapasztaltuk meg a Cloer 281 ostyasütő használatakor. A Cloer 281 típus egy prémium kivitel, ugyanis kicsit nagyobb méret, nagyobb tömeg, fényes fém ház kialakításán kívül még egy olyan plusz elektronikát is kapott, hogy csenget, ha szerinte elkészült a tészta.

Az alapmodellek egyike, az általunk nagyobb mennyiségben forgalmazott remek darab:

a Cloer 261 típusú ostyasütő.

A német Cloer többgenerációs családi vállalkozás kiemelkedő minőséget és választékot nyújt gofrisütők és ostyasütők terén.


Házilag készíthető ropogós tallér

A tésztát a hozzávalókból összeállítjuk, jól összegyúrjuk. Ez még kezdő háziasszonyok (urak) számára is bevállalható művelet, ugyanis nincs benne semmi extra furfang, egyszerű az alapanyagok összedolgozása.

Aztán a nagyobb tésztát kis golyókra formáljuk, adagoljuk.

Ezek kerülnek bele az ostyasütőbe vagy akár a Cloer 1431 kekszsütőbe (még itt a továbbiakban kitérünk arra, hogy azzal is lehet sajtos tallért, kekszet készíteni)

Egyszerre egy vagy két sajtos tallér süthető elektromos sütővel

A fenti képen látható sajtos tallérok a Cloer ostyasütő teljes méretéhez igazodó méretben készült ropogtatnivalók.

Azonban készíthet kisebbeket is (fele annyi tésztából kisebb golyó lesz), s akár egyszerre két golyót is ráhelyezhet a sütőlapra. Egyrészt talán megszokottabbak a kisebb korongok, másrészt növelni tudja így az elkészült darabok mennyiségét, s haladósabbnak tűnhet a sütés, hogy egyszerre két sajtos tallért tud kisütni.

Sajtos tallér sütés egyszerre 6 darab sütése- haladósabbnak tűnik

Nos, mi kipróbáltuk a Hauser ostyasütőt is, melyben egyszerre 6 db sajtos tallért lehet készíteni. Valóban haladósabbnak tűnik, ám nem olyan mértékig, mint azt elsőre gondolnánk sokan!

A kis méretű tallérokból a Cloer sütőjével is el tud készíteni azonos idő alatt 6 db-ot! (ha két golyót tesz egyszerre a sütőfelületre). Ugyanis egyidőben használva a Cloer és a Hauser ostyasütőt: a Hauser egy 6db-os menet sütési idejével azonos időben 4-5 db nagy tallért lehet kisütni a Cloer ostyasütőkön. Ráadásul egységesebb, guszta barnább színű lesz (a Hausernél meg kell forgatni őket, mert ott egy része nagyon halvány maradt)

Tehát kis tallérokat sütve az eredmény: gyorsabb és szebb a Cloer géppel készült sajtos tallér.

Tény, hogy van árkülönbség: mivel a Cloer német A kategóriás márka, a Hauser pedig magyar középkategóriás.

Mindkettő több évtizede megbízható márkaként ismert.

Ön döntse el, hogy mit engedhet meg a büdzséje, mennyi időt, pénzt szán rá, stb.

Sajtos tallér sütés kekszsütővel- másik elektromos géppel

Sokan a még haladósabb megoldást szeretik, ezért vált nagyon népszervé a Cloer kekszsütője. A Cloer 1431 kekszsütő egyszerre 9 db kekszet, tallért képes előállítani, ráadásul érdekes, szép nyomatokkal.

Nem csak édes tészta készítésére alkalmas, hanem sós alapanyagokat is ki lehet sütni vele. Többszáz magyar háztartásban már ezzel készítik a sajtos tallért. Igaz, hogy nem vékony tésztájú lesz, hanem vastagabb, de akit ez nem zavar, annak nagy előnyt jelent, hogy egyszerre 9 db-ot tud kisütni benne.

Cloer speciális tapadásmentes bevonat és kábelcsévézés

A német Cloer magas minőségi követelményeknek megfelelő tapadásmentes bevonattal látja el a kis sütőkészülékeit, így az ostyasütő és kekszsütő szürke sütőfelülete kiemelkedő minőség.

Fém eszközt ne használjon, mert azzal sérülékeny, a fa illetve a szilikon eszközök használatával hosszú évekre hű társa tud lenni a finomságok elkészítésében. A Cloer készülékek kábelcsévézése pedig egyedülálló.

A legtöbb kis sütőkészüléknél úgy alakították ki, hogy a kábel a készülékbe visszailleszthető, ezáltal lezárja azt, megkönnyíti a tárolást. Beállíthatja a Cloer ostyasütőt vagy kekszsütőt az élére a konyhaszekrénybe, nem borul szét, s a kábel sem rakoncátlankodik ott a polcon.

Sajtos tallér recept

  • 75 dkg liszt
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 kávéskanál só
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 25 dkg sajt (pl gouda vagy ementáli, eidami)
  • 2 egész tojás
  • 3 dl tejföl
  • ízlés szerint őrölt köménymag

A fenti hozzávalókat dolgozza jól össze.

S ezekből készítsen kis gombócokat a tallér méretének megfelelően.

Az elektromos sajtos tallér sütő (Cloer ostyasütő vagy kekszsütő) sütőfelületét először olajozza, vajazza meg, s úgy helyezze be a tészta golyó(ka)t. Egy határozott mozdulattal erősen nyomja le a felső sütőfelületet, egy kis ideig hagyja még nyomás alatt, hadd lapuljon szét minél vékonyabbra a tészta.

Figyelje a barnulási fok beállítását a sütőn, illetve a fényjelzéseket. A fényváltás után hamarosan kiveheti a roppanós, aranybarnára sült sajtos talllért.

SZÍVesen sütne sajtos tallért, s kínálná meg kollégáit, barátait?

Saját készítésű sajtos tallér kerülhet celofántasakba, s adhatja ajándékba is, illetve az otthoni ropogtatáson, nassoláson túlmenően vigyen egy dobozzal a munkahelyére, s kínálja meg kollégáit is!
A kihűlt, elkészült sajtos tallérokat fém dobozban ideális tárolni, hetekig roppanósak maradnak, s tálaláshoz, kínáláshoz is jól használható.

SZÍVvel, szeretettel készült sajtos tallérjainkat szív formájú dobozba rejtettük, s SZÍVesen kínáljuk meg drága ügyfeleinket is.