LEVEGŐ KEZELÉS BLOG
2007.03.22 14:22

Párásító készülékek karbantartása

Párásító készülékek karbantartása

A folyamatos és megfelelő karbantartás nagyon fontos a párásító használat folyamán. Amennyiben csak a fűtési időszakban használja párásítóját a tavasz beköszöntével igen fontos, hogy megfelelően tárolja a készülékét.

Időszakos párásító használat után alapos karbantartás

Ha csak időszakosan, főként a téli fűtési szezonban van a párásító használatban Önnél, akkor ügyeljen arra, hogy tavasszal elcsomagoláskor egy nagyon alapos karbantartást végezzen el rajta. Ezzel biztosíthatja, hogy a következő hideg időszakban a párásító készüléket újszerű állapotban használhassa újra.

Egyes készülékek gyakoribb, mások csak esetenkénti karbantartást igényelnek.

Viszont minden típusnál fontos, hogy tárolás előtt megfelelően tisztítsuk ki.

A párásító használata nyáron is

A klímaberendezések térhódításával egyre gyakoribb felismerés, hogy nyáron is kiszárad a levegő egyes helyiségekben. Ez torokkaparást, szemszárazságot, stb. tüneteket okozhat.

Ezért nyáron klimatizált helyiségben is célszerű párásítani, mivel a klímaberendezések erősen kiszárítják a levegőt a télihez hasonló 20-30 % páratartalomra.

A párásító karbantartása fajtánként eltérő

Fontos megkülönböztetni néhány párásító típust. Ezek tisztításánál van néhány speciális tényező, amire ajánlott odafigyelni. Ezekre a következőkben még részletesebben külön kitérünk.

Általános tanács a párásító elrakása előtt

Viszont van néhány fontos alapszabály, amit minden működési típusnál fontos figyelembe venni.

Minden párásító készüléket tároljunk tisztán (szennyeződéstől és vízkőtől mentesen) és szárazon lehetőleg a dobozában. A tisztításhoz már használhatja a közelmúltban megjelent Boneco Calc Off tisztító vízkőmentesítő újdonságát.

A Calc Off piacra kerülését megelőzően bevált módszer is használható még:

Vízkőtelenítés 20%-os háztartási ecet használatával.

Soha ne használjon más / vegyszeres tisztító anyagot!

Minden készüléknél ajánlott követni a használati utasításban részletesen leírt tisztítási folyamatot. Minden tisztítás megkezdése előtt húzza ki a készüléket a hálózatból. Amennyiben kérdése van, forduljon cégünkhöz vagy a szervizhez bizalommal.

Tiszta készülékét tárolja száraz, biztonságos helyen.

A különféle párásító fajták karbantartásához instrukciók

A Boneco és AIR-O-SWISS párásító készülékek széles termékskálája különböző technológiát képvisel, különböző a készülékek karbantartási igénye is.

Melegpárásító (Boneco 1331, 1325, 1345, 1346 típusok)

Soha ne használat után azonnal tisztítsa a készüléket. Várja meg míg a készülék lehűl.

A lényeg, hogy az elektródákról távolítsa el a lerakodott vízkövet. Állítsa a párásító egységet úgy egy tartályba, hogy az elektromos egységet ne érje folyadék, majd töltse fel a Calc off-os folyadékkal (vagy ecettel), úgy, hogy kb. 10 cm-rel legyen ellepve.

Nedvesítő betétes hidegpárásító készülékek

(BONECO 1358, 1359, AIR-O-SWISS 2041, 2051, 2071 típusok)

A nedvesítőbetétes készülékeknél távolítsa el a nedvsítőbetétet és utána vízkőtelenítse, tisztítsa a készüléket. Javasoljuk, hogy a készülék időszakos leállítása esetén, új szezont új nedvesítő betéttel (szűrővel) kezdjen.

AZ AOS 2041, 2051 és 2071 típusoknál figyelni kell, hogy a vezeték ne legyen feltekerve mielőtt a készülék alját leveszi. Szétszedés után ne tegye vissza fordítva a készülék felső részét. Figyelje a vezetéket (annak segítségével helyesen rakhatja vissza).

Légmosó (Boneco, AIR-O-SWISS 1355, 2055 és 2055D típusok)

A párásító légmosó tisztítása elengedhetetlen a higiénikus és jó működéshez. Vegye ki a tárcsákat. Törölje tisztára az alsó tartályt. Helyezze vissza a tárcsákat a helyükre, öntsön rá Calc Off-os folyadékot (vagy 20% ecetoldatot), várja meg amíg a folyadék kifejti a hatását! Közben néha kézzel forgassa meg a tárcsákat. Öntse ki a folyadékot az alsó tartályból és a tárcsaköteggel együtt vízzel öblítse le!

Soha ne üzemeltesse a párásító készüléket ecettel vagy tisztító folyadékkal!

A légmosó tárcsák a tisztításhoz szétszedhetők. A használati utasítást kövesse a szétszedéshez.

Ultrahangos párásító (Boneco 7131, 7136, 7133, 7135, 7138, 7142 típusok)

Takarítsa ki az ultrahangos párásító készüléket a rendszeres takarítással azonos módon, különös figyelemmel a membránra. Ez különösen fontos mert a membránra lerakódott és rászáradt vízkő a következő használat folyamán gondot, meghibásodást okozhat. A membránt csak a párásítóhoz adott ecsettel tisztítsa.

A tárolás előtt szárítsa ki az ultrahangos párásító készüléket és vegye ki a vízlágyító patront.

A következő párásítási időszak kezdetén új vízlágyító betétet használjon!


Figyelmeztetések párásító takarításához

Soha ne alkalmazzon 55°C nál magasabb hőmérsékletű vizet a tisztításhoz!

Soha ne használjon a párásító tisztításához sósavat vagy bármilyen más vegyi vízkőoldó szert.

Takarítás előtt távolítsa el az ezüst elektródát (ISS) a készülék aljából.