LEVEGŐ KEZELÉS BLOG
by bonair
2009.11.29 15:32

Száraz köhögés

Légúti problémák
Szűrés törlése
Száraz köhögés

Igen gyakori oka a száraz köhögésnek a fűtés beindulása, amikor a száraz levegő miatt a nyálkahártya kiszárad. Kellemetlen, mert megzavarja az éjszakai pihenést, s a jó közérzetünket.

A száraz köhögés összefügghet-e a fűtéssel

A száraz köhögés igen gyakori oka a fűtés beindulása, a száraz levegő miatt a nyálkahártya kiszárad.

Javasolt a páratartalmat mérni. Ha tartósan alacsony, 30% körüli vagy alatti a páratartalom, akkor nagy az esély arra, hogy a száraz köhögés okozója a levegő szárazság. Ilyenkor az egészsége, jobb közérzete miatt fontos a tünetek gyors enyhítése. Első és nagyon fontos kezelési mód a sok folyadék bevitele és a párásítás.

A köhögés sokszor elhúzódó, kellemetlen tünet, mely néha súlyosabb betegséget rejt, de leggyakrabban banális fertőzés vagy a száraz levegő következménye.

A betegnek szüksége van arra, hogy ezt a tünetet enyhítsük.

Első és nagyon fontos kezelési mód a sok folyadék bevitele és a párásítás.

Száraz köhögés

Száraz köhögésről akkor beszélünk, amikor a beteg úgy érzi a szája, torka kiszáradt, valami van a torkán, és azt próbálja felköhögni eredménytelenül. Ez a típus leggyakrabban torokgyulladás, allergia, ill. a nyálkahártya kiszáradása kapcsán lép föl. Száraz köhögéshez kapcsolódhat a húzó köhögés is, amely egyes fertőzések (különféle vírusok, szamárköhögés), gégegyulladások kapcsán jön létre. Ilyenkor a beteg a légvétele hangos, sípoló jellegű. Hasonló a köhögés az astma kapcsán is. A száraz köhögés váladék ürítéssel nem jár, tehát improduktív.

Ez a köhögés típus nagyon megviseli a beteget, sokszor az erőteljes inger végül hányáshoz is vezethet. Mindezekből következik, hogy feltétlenül csillapítani kell! Az elsődleges és legegyszerűbb a bőséges folyadékbevitel. Régi mondás, hogy a legjobb köptető a bőséges folyadék.

Igen gyakori oka a száraz köhögésnek a fűtés beindulása, amikor a száraz levegő miatt a nyálkahártya kiszárad.

Párásítás otthon, a levegő nedvességtartalmának növelése

A fentiekből következik a kezelés is. Elsődleges fontosságú a légutak nyálkahártyájának nedvesítése.

Ezt elsődlegesen a levegő párásításával, szárazságának megszüntetésével lehet elérni.

Ez nem is olyan könnyű feladat, mert a fűtőtestre tett edény (pl. lakótelepi lakásban) csak a lelkünk megnyugtatására elegendő, igazán nem párologtat.

Azokban az esetekben, amikor ismert a hajlam, mindenképpen javasolt szobai párásító alkalmazása.

Párásító készülék választás a Bonair kínálatából

Száraz levegő esetén a páratartalom növelése is akár rengeteget segíthet, netán meg is szüntetheti a száraz köhögés okát. Páratartalom növelésére használjon hatékony párásító készüléket. Páratartalom szabályzós párásító berendezéseket talál a Bonair választékában.

Inhalátor használata száraz köhögés esetén

Száraz köhögésnél jó szolgálatot tehet az inhalálás, a nyálkahártya nedvesítésére és megnyugtatására. Akár a jól bevált lábosos, akár fejlettebb, gyógyfüves, sóoldatos, gyógyvizes inhalálás orvosi inhalátorral vagy Salvus víz párásítása BONECO ultrahangos párásítóval.

Salvus inhaláláshoz is használhatja a Boneco ultrahangos párásitó készülékek többségét.

Gondoskodjon az optimális páratartalomról a száraz köhögés megelezősére.

Párásítás nagytudású párásítóval a Bonair párásító kínálatából – melyet itt ismerhet meg: