LEVEGŐ KEZELÉS BLOG
by bonair
2006.10.11 16:28

Védekezés az allergének ellen: Házipor-atka

Allergia
Szűrés törlése
Védekezés az allergének ellen: Házipor-atka

A poratkák a lakásban mindenütt megtalálhatóak, matracokban, párnákban, kárpitokban, plüssállatokban tanyáznak. Egy új matracban négy hónapon belül megtelepednek. Az állat 20-26 Celsius fokon, párás levegőben, 60-80 százalékos páratartalomban szaporodik a leginkább.

Háztartásunk aprónépei a poratkák

A mikroszkopikus méretű ízelt lábú házipor-atka emberi és állati hámmal táplálkozik. A házipor-atka ürüléke egy erősen irritáló fehérjét tartalmaz.

A házipor grammja 10-20000 atkát tartalmaz.

A poratka távol tartása

Hogy a számukat lecsökkentsük, távolítsunk el minden porfogót a lakásból, a holmikat szekrényben és ne szabadon tároljuk, a szekrényeket könnyű gyakran áttörölni. Távolítsuk el a poratka melegágyait: szőnyegeket, függönyt, padlószőnyeget, falvédőt. A megmaradó szőnyegeket és textíliát rendszeresen kezeljük atkairtó szerrel. Kárpitozott bútorok helyett műbőr- vagy bőrbútort vásároljunk, melyet könnyű tisztítani (letörölni).

A hőmérsékletet tartsuk 20C körüli értéken és a páratartalmat tartsuk 45-55% közötti értéken.

Használjunk megfelelő nagyteljesítményű HEPA filteres légtisztítót!

A gyermekek plüss játékait hetente tegyük egy-egy éjszakára a mélyhűtőbe, majd mossuk ki őket. A hat óránál több hűtés alatt az atkák elpusztulnak, de allergénjeik megmaradnak, ezért szükséges a mosás is.

A legalább 55 fokon történő mosószeres mosás során az atkák és allergénjeik hűtés nélkül is elpusztulnak. Az ágyneműket ezért hetente mossuk ki magas hőfokon.

A mosószerhez atkaölő szert is adhatunk. A vegytisztítás az atkáknak csak egy részét pusztítja el.

Poratka a lakásban

A hideg mellett a napfényt sem szeretik az atkák, szellőztessük az ágyneműt gyakran a napsütésben, a gyermek játékait is tegyük ki a napra. A napfény megöli az atkákat, de az allergénjeiket (ürüléküket) nem távolítja el.

A por és a poratka mennyiség csökkentése

Porszívózásnál az atkák 60-70 százaléka jellemzően bennmarad a szőnyegben.

A közönséges porszívó munka közben az allergéneket szétszórja a levegőben, belélegezhető mennyiségük akár ötszörösére is megnőhet! Használjunk olyan nagy teljesítményű modern porszívót, melynek szűrőrendszere a szennyezőanyagok nagy részét magában tartja és azt nem ereszti vissza a levegőbe (HEPA szűrővel megszűri a levegőt).

Szerezzünk be új matracokat és párnákat, húzzunk rájuk atkabiztos huzatot, amin az atkák nem tudnak áthatolni.

A régi matracokat és ágyneműt egy arra szakosodott céggel hőkezeltessük, majd húzzunk rájuk atkabiztos ágyneműt.

Aki allergiás a házipor-atkára, az kirándulásra/nyaralásra/üzleti útra is vigye magával (kis)párnáját és atkabiztos ágynemű huzatát.

Portörlésnél cseppentsünk néhány csepp eukaliptuszolajat a nedves ruhára, szaga elriasztja az atkákat.

Hálószobában ne szárítsunk ruhát, ne tartsunk benne cserepes növényt, akváriumot.

Ne fésülködjünk a hálószobában!

Háziállatainkat ne engedjük a hálószobába.

Ügyeljen arra is, hogy a ventilátor és a ventilátoros hősugárzó felkavarja a háziport, benne az atkák allergénjeivel és a gombaspórákkal, ezért használatukat mellőzze.

Levegőszűréshez légtisztító

Használjon a hálószobában HEPA szűrős légtisztítót és figyeljen a szoba páratartalmára is, hogy megfelelő legyen. Légtisztító berendezés választáshoz ismerje meg a svájci BONECO HEPA szűrős légtisztító berendezéseit.

Nézzen körül a Bonair légtisztító kínálatában

Szűrje ki a levegőből a poratkát légtisztítóval!