Konyha világa - Receptek
by bonair

8 tipp a tökéletes raclette vacsorához

Raclette
Szűrés törlése
8 tipp a tökéletes raclette vacsorához

A Raclette grill már több, mint 100 éves találmány. A svájci szüretelők a szüret végére már igencsak átfagytak és megéheztek, ezért a levágott szőlővesszőkből tüzet raktak.

Az egész napi munka után persze már senkinek sem volt kedve komolyabb főzőcskézésbe kezdeni, ezért a kéznél levő sajtot – az Alpok legelőin rengeteg tehén él, a sajtgyártásnak nagy hagyományai vannak arrafelé- és krumplit a parázs fölé tették, és azt ették. Az ötlet sikeresnek bizonyult, így született meg a raclette grill őse.

A  modern időkben persze már nem kell tüzet raknunk, egy asztali grillsütő segítségével egyszerűen meleg ételhez juttathatsz mindenkit. Hogy az élmény garantáltan tökéletes legyen, fogadd meg tippjeinket!

  1. Nem csak akkor érdemes elővenni a raclette készüléket, ha sok vendéget vársz. A pároddal elköltött romantikus, beszélgetős vacsorához is ideális. Ha pedig otthon vannak a gyerekek, egy remek családi program kerekedhet a közös étkezésből. Az ideális társaság 2-8 olyan emberből áll, akiket szeretsz.

  2. Gondosan teríts! Készíts ki mindent előre, hogy mire megérkeznek a vendégek, vagy leül a család, már csak velük kelljen foglalkoznod. Ne feledkezz el a tányérokról, evőeszközökről, szalvétákról sem!

  3. Készíts ki sót, borsot, fűszereket is az asztalra!

  4. Gondolj a vegetáriánusokra is! Bár mindenki saját magának állíthatja össze a fogyasztott ételeket, a hagyományos raclette menünek fontos részét képezi a marhasonka. Ezért ha vegetáriánus vendéged van, kedveskedj neki extra nagy zöldségválasztékkal.

  5. Készülj előre! A vastagabb szelet húsokat, csirkecombot és más, lassabban sülő ételeket érdemes lehet sütőben elősütni, hogy gördülékenyebben folyjon le  a vacsora. A szószokat pedig akár egy héttel korábban is elkészítheted, hűtőben elállnak,

  6. Gondold meg, hogy mit sütsz a felső részen! A szaftos húsok, a szalonna hajlamosak fröcsögni, ezért ha ragaszkodsz hozzájuk, ügyelj az asztal és a ruhák védelmére.

  7. A savanyúság nem csak a vitaminok miatt fontos. Mivel a sült sajt nehéz étel, segíts a gyomrodnak zöldségekkel és valamilyen kedved szerint való savanyúsággal.

  8. Ne feledkezz meg az italokról sem! – A hagyományos kísérő a száraz fehérbor vagy a forró tea, de az ásványvíz és a vörösbor is jó ötlet lehet. Az emésztést elősegítendő vacsora után jóleshet egy-két kupica gyógynövénylikőr is.

raclette

Természetesen egy jól sikerült raclettezős móka elengedhetetlen feltétele egy megbízható asztali raclette grillsütő. Ha még nem rendelkezel ilyennel, keresd meg a leginkább neked valót.

Steba. Elektromos grillek évtizedek óta.