LEVEGŐ KEZELÉS BLOG
by bonair
2006.09.18 11:55

Belélegzőkúra Pseudocroup (krupp)

salvus
Légúti problémák
Szűrés törlése
Belélegzőkúra Pseudocroup (krupp)

A gyermekek kisebb átmérőjű légutaiban a gyulladás, irritáció hatására létrejövő szűkület jelentősebb, mint a későbbi életkorokban. A légúti fertőzések ritkán lokalizálódnak a légzőrendszer egyetlen részére.

A krupp a kisgyerekek betegsége

Az acut subglotticus laryngitis (pseudocroup) leginkább az 1-5 éves korú gyermekek betegsége, de előfordulhat korábbi és későbbi életkorokban is. Oka leggyakrabban vírus vagy baktériumfertőzés, és megfigyelhető, hogy a betegség gyakori ismétlődésekor a háttérben sokszor gennyes arcüreggyulladás és/vagy az orrmandula chronicus gyulladása szerepelhet.

A tüneteket bizonyos esetekben allergiás és psyches tényezők is előidézhetik. Néhány napig tartó enyhe nátha, esetleg rekedtség után éjszaka, hirtelen jelentkező fémes-érces, ugató jellegű száraz köhögés, belégzési nehezítettség és kifejezett nyugtalanság, szorongás jellemző a betegségre.

A gyermekek légutainak szűkülete

A gyermekek kisebb átmérőjű légutaiban a gyulladás, irritáció hatására létrejövő szűkület jelentősebb, mint a későbbi életkorokban. A légúti fertőzések ritkán lokalizálódnak a légzőrendszer egyetlen részére.

Általában különböző mértékben ugyan, de érintik az orr- és garatnyálkahártyát, az arcüreget, a gégét, a gége alatti területet, a légcsövet, és a hörgőket.

Ijesztő kruppos tünetek

Nem csak a gyereket érinti a nyugtalanság, hanem a szülők számára is nagyon ijesztő, amikor a kicsike elkezd fulladni, levegő után kapkod. Gyors orvosi segítségre és hideg párás levegő belélegzésére van szükség ilyenkor.

Hideg párás levegő segíti a megelőzést és a gyógyulást

Ekkor a megfelelő és szükséges gyógyszeres kezelés kiegészítéseként a laryngospasmus (gégegörcs) oldására, a nyálkahártya irritációjának, duzzanatának csökkentésére, a nyákoldás és a váladékürülés elősegítésére sikerrel alkalmazható a hideg SALVUS Gyógyvíz PERMET, illetve a SALVUS gyógyvízből biztonságos inhalációs készülékkel előállított hideg pára.

A permetet nagyobb, jól együttműködő gyerekeknél mély légzéssel egyidejűleg a szájon keresztül is be lehet juttatni a légutakba.

Kruppos gyereknek Salvus víz párásítása

A közvetlenül belélegzett levegő egyenletes párásítására célszerű a SALVUS gyógyvízet elektromos, ultrahangos készülékkel porlasztani. A betegség kialakulásának valószínűségét csökkentheti, ha arra hajlamos gyerekek szobáinak légterében SALVUS víz párologtatásával úgynevezett gyógyklímát alakítanak ki.

Dr. Lengyel Boglárka gyermekgyógyász írása alapján.

Mivel az elektromos készülékek (pl TV, videó) rosszul viselik a sós levegőt célszerű otthon a fürdőszobában kialakítani a "sóbarlangot".

A gyerekszobában célszerű tiszta vízzel üzemeltetni a hidegpárásítót és kb 50% relatív páratartalmat tartani.

A krupp megelőzéséhéz már egy páramérő is kellő segítség, hogy tudja milyen a levegő nedvességtartalma. Száraz levegő esetén feltétlenül párásítson. Minél több hideg párás levegőben tartózkodás a krupp prevenció része.