LEVEGŐ KEZELÉS BLOG
by bonair
2023.10.06 12:07

Megnövekedett páratartalom a lakásban az Ősz és a tél beköszöntével

páramentesítés
Szűrés törlése
Megnövekedett páratartalom a lakásban az Ősz és a tél beköszöntével

Az őszi és téli hónapok beköszöntével egyre inkább behúzódunk a lakásba, a hűvös időjárás elől bezárkózunk a meleg és kényelmes otthonunkba.

Azonban ez a bezárkózás gyakran magával hozza a páratartalom megemelkedésének problémáját. A magas páratartalom számos kellemetlenséget okozhat, például penészképződést és rossz levegőminőséget.

Magas páratartalom gondot okozhat

Szerencsére van egy hatékony megoldás erre a megnövekedett páratartalom problémára: a megfelelő szellőztetésen kívül a kompresszoros páramentesítő használata.        

Ebben a blogposztban megvizsgáljuk, miért fontos az otthoni páratartalom ellenőrzése az őszi és téli időszakban, és hogyan segíthet nekünk a páramentesítő az optimális szinten tartásban.

Az Őszi és Téli Időjárás Kihívásai

Az őszi és téli időszakban a hideg időjárás miatt kevesebbet szellőztetünk, és gyakrabban használjuk a fűtést. Ám amikor még nincs annyira hideg kint, alig kell fűteni, nem szárítjuk ki eléggé a levegőt. A jól záródó nyílászárókkal és a helytelen, kevés szellőztetéssel a levegő nedvességtartalma a zárt lakásban megemelkedhet. 

Ennek eredményeként a magas páratartalom velejárója lehet például:

 1. Megjelenik a penész a falon
  Penészképződés: A penészgombák szeretik a nedvességet, és a magas páratartalom ideális körülményeket teremt a penész növekedéséhez. A penész nemcsak esztétikai problémákat okozhat, hanem egészségügyi kockázatot is jelenthet.

 2. Rossz levegőminőség: A magas páratartalommal járó túl párás levegő kellemetlen érzeteket kelthet, ronthat a közérzeten. pl. Légúti problémákkal küzdőknél, asztmásoknál.
  A tartósan magas páratartalomnál a falakból, bútorokból áradó dohos szag állandósul, zavaróvá válik.

 3. Pára miatt rongálódó bútorok és szerkezetek:
  A túlzott páratartalom kárt tehet a bútorokban, padlókban és szerkezetekben. Fa bútorok torzulhatnak, és a ház falai is károsodhatnak a levegő magas nedvességtartalma miatt.

A magas páratartalom veszélyei

A fentiekben írt kellemetlen tünetek megelőzésére fontos, hogy a lakás, ház kellő szellőztetéséről gondoskodjon. Ma már egyre elterjedtebbek a patentul záródó nyílászárók, a szuper hőszigetelés, azonban a műanyag burkolatba csomagolt házak, lakások esetében nagyon gyakori a túlpárásodás.

Kérdéses, hogy mi fáj jobban: 

az ablakok, ajtók résein húz a levegő, nem elég jól szigeteltek a nyílászárók, s
emiatt nagyobb a fűtési költség

vagy 

szellőző nyílásokat, ventilátorokat kell beépíteni, s azokat használni, ez egyrészt elektromos áram igényű, másrészt a levegő pótlással télen szintén az merül fel, hogy a fűtési költséget növeljük

vagy

az energiaválság miatt a rezsi költség csökkentési céllal
kevesebbet fűt, azonban a fűtés segít(ene) kiszárítani, csökkenteni a levegő nedvességtartalmát

vagy

megvárja, amíg a penész megjelenik, falkaparás, festés, vegyi beavatkozás, szellőztetés kialakítás és egy páramentesítő beszerzés válik szükségessé.


Ön dönt: előbb vagy utóbb a fenti feltételek valamelyike könnyen előállhat Önnél is.
Szokta nézni ősszel, télen a lakása helyiségeiben a páratartalmat? Javasoljuk, hogy figyelje! S tartsa az optimális tartományban!


Mikor mondjuk, hogy túl magas a páratartalom? Hány százalék az ideális?

Nos, 40-60% közötti relatív páratartalom érték az ideális.

40% alatt száraz levegőről beszélünk, akkor a levegő nedvességtartalmának a pótlása, azaz párásítás ajánlott.

A Bonair párásító választékában megtalálhatja a legjobb párásító készülékeket is 

60% felett van tartósan a páratartalom, akkor az kedvez a gombaspóráknak, s könnyen elkezdődik a falakban a penészesedés. Jó ideig nem is látható, ha már zöld, fekete foltokat lát a falon, netán bútorokon, akkor ott már elég régóta túl magas a páratartalom (vagy az épületszerkezettel van gond)

A szellőztetésen és penész eltávolításán kívül a jövőre nézve segítséget jelenthet Önnek egy kompresszoros páramentesítő készülék beszerzése.

A páramentesítő készülék szerepe

A páramentesítő egy olyan eszköz, amely segít csökkenteni a levegőben lévő páratartalmat. Ezek a készülékek felszívják vagy kicsapatják a felesleges nedvességet, így megakadályozva a fent említett problémákat.

Az elektromos kis méretű, golyós szerkezetek ideig-óriáig, s minimálisan nyújtanak segítséget, nagyon sokszor kiderült már ügyfeleink körében, hogy 10-20 ezer Ft kidobott pénz és hiú remény volt.

A tartós megoldás csak a kompresszoros páramentesítő készülék által várható el hatékony párátlanítás.

Miért válasszon kompresszoros páramentesítőt?

A gyártók megadják a kompresszor napi párátlanítási teljesítményét, mely jellemzően 30°C és 80% rel. páratartalom viszonyok közötti mérés. (10-20,30, 40 literes páramentesítő) 

Elsőre irtó soknak tűnik 20 liter vizet kivonni a levegőből, azonban a hazai viszonylatban (pl 22°C-on) már mérsékeltebb ez a „tudás”.

Mi -a Bonair-nél – csak 20 literesekkel vagy nagyobbakkal foglalkozunk, ajánlunk, mert őket tartjuk érdemlegesnek, hatékonynak.

Melyek az előnyeik?

 1. Hatékony páramentesítés
  A kompresszoros páramentesítők kiválóan alkalmasak a magas páratartalom elleni küzdelemre. Működésük során a levegőt beszívják, majd folyadék állapotúvá, vízzé alakítják a levegőből a felesleges nedvességet, amit akár egy tartályba vagy pedig lefolyóba elvezetnek. Páratartalom érzékelővel rendelkeznek, s Ön beállíthatja a kívánt páratartalmat, így csak addig működnek, amíg azt elérik, Ez a folyamat hatékonyan csökkenti, illetve szinten tudja tartani (magas páratartalom esetén) a páratartalmat a lakásban.

 2. Könnyen kezelhető páramentesítő berendezések
  A kompresszoros páramentesítők különféle típusai jellemzően könnyen kezelhetők. Egyszerűen be kell kapcsolni őket, beállítani -a használati utasítás szerint – pl. 50% értékre a kívánt páratartalmat és hagyni őket dolgozni.
  A víz kiöntéséről vagy elvezetéséről, meg néhány hetente a tisztításról, karbantartásról szükséges csak gondoskodnia.

 3. Energiahatékony működésű párátlanítás
  A legtöbb modern kompresszoros páramentesítő energiahatékony működéssel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy nemcsak hatékonyan csökkenti a páratartalmat, hanem relatív kevés energiát is fogyaszt, mivel csak akkor működik a kompresszor, s a ventilátor, amikor a párátlanításra szükség van. 

 4. Nyugodt lehet, elkerülheti a falakon a penészesedést
  Ha beállítja 50% páratartalomra a páramentesítő készülékét, s rendszeresen ránéz, kiüríti a tartályát, akkor nyugodt lehet, hogy elkerülheti a magas páratartalmat, s az általa előforduló penészesedést.

Ha jó a páratartalom, akkor feleslegesen van otthon egy páramentesítő készülék?

Ha már korábban a páratartalom csökkentésére vagy biztonsági, preventiv okból beszerzett egy kompresszoros páramentesítő készüléket, s a jelenleg mért páratartalom nem kívánja meg a használatát, működtetését, akkor se csüggedjen!

Mire használhatom a páramentesítőt?

Egyrészt tartsa készenlétben, hogy amikor 55% fölötti a páratartalom, akkor biztonsággal működni tudjon, elkerülhesse a 60% vagy a feletti páratartalmat, Kiváló prevenció a penész elkerülésére, megakadályozására.

Másrészt a ruhák száradását tudja elősegíteni a páramentesítő használatával. Amikor épp nem a tűző nap és szél lebegteti, szárítja őket, akkor kapcsolja be a kiteregetett ruhák mellett a párátlanítót és gyorsítsa meg a száradási folyamatot. Akár pénzt is megtakaríthat, nem kell beszereznie ruhaszárítót. ?

Vannak kifejezetten esztétikus, elegáns megjelenésű párátlanító készülékek is!
pl. egy erős teljesítményű, ám csodás küllemű

  Sinclair CFO-40 modell

 

Ideális páratartalmat kívánunk!

Ha úgy érzi, hogy jól jönne otthonában egy kompresszoros páramentesítő készülék, akkor nézzen körül a Bonair kínálatában!

Most kiválasztja, kosarába teszi vagy elgurul érte, s akár már holnap az otthona hasznos kiegészítője lehet! 

Ismerje meg MOST a páramentesítőket!