LEVEGŐ KEZELÉS BLOG
by bonair
2023.11.04 19:47

Ultrahangos párásító a népszerűségi TOP listán

párásító
salvus
gyerekszobába
Szűrés törlése
Ultrahangos párásító a népszerűségi TOP listán

Több mint 25 éves párásító forgalmazási tapasztalataink alapján még mindig az ultrahangos párásítóké a főszerep, ők a legnépszerűbbek a párásítási igénynél, párásító készülék választásánál.

Az ultrahangos párásítók népszerűségét mi okozhatja?

Még az évezred forduló előtt a nedvesítő betétes párásítókból értékesítettünk többet, aztán az ultrahangos párásító készülékek megjelenésével, több ismert márka piacra lépésével megkezdődött a térhódítás a párásító készülék fronton.

Ultrahangos kontra más párásítási technológia: 3 fő érvet tudunk felhozni, miért lett ennyire elterjedt és népszerű az ultrahangos párásító

 • mert látványosan fújja ki a párát
 • az ultrahang membránt megvásárolták készen a gyártók, s könnyen kibővítették a háztartási készülék választékukat egy párásítóval, nem igényelt különösebb szakértelmet a fejlesztése, erre szakosodott távol-keleti gyártók késztermékeit lehet beemelni a termékválasztékba
 • a kínai gyártók erre álltak rá, s alacsony árszintet tudnak tartani, ezáltal tömegtermékként lehet értékesíteni, hazánkban is elérhető áron, azaz az ultrahangos párásító lett a (jellemzően) olcsó párásító

Fehér por jelenik meg ultrahangos párásító használatakor

Elég gyakran előfordul ilyen jelenség- pláne azokban az országokban -mint hazánk is-, ahol kemény a víz, azaz magas a víz ásványi anyag tartalma.

Ugyanis az ultrahangos párásító szétporlasztja a vizet és mindent ami benne van. Attól függően, hogy mekkora szemcsére képes szétporlasztani az adott membrán által, s mennyi ásványi anyagot tartalmaz a víz különféle kellemetlenségek fordulhatnak elő, ha nem figyelünk.

Az egyik ilyen a fehér por jelenség a párásító használatakor.

Ha aránylag kis szemcseméretre porlaszt az ultrahang membrán, ám ásványi anyagokban dús a víz, akkor ezek porként jelennek meg a levegőben, majd a tárgyakon, bútorokon.

Belélegzésük sem javasolt, s a környezetében  esztétikailag is zavaró tud lenni. Bár nem mindenki tudja összekapcsolni, hogy miért is van vastagabb por réteg a bútorokon, sötét elektromos készülékeken.

Ilyen más párásítási technológiánál nem fordul elő, az az ultrahangos párásító hátránya, kiváltsága.

Víz tócsa a párásító körül

Több technológiánál is előfordulhat, hogy a párásító készülék közvetlen környezetében a bútor nedves lesz, sőt csak jószándékkal mondhatjuk nedvesnek, mert igazából tócsa van körülötte.

Egyrészt a régi melegpárásítóknál volt ez nagyon jellemző. Aztán az olyan ultrahangos párásítóknál is könnyen előfordulhat, ahol nagyobb intenzitással lehet párásítani, ám a kifújó cső nem elég hosszúságú, nem tud jól szétáradni a levegőben a köd. Így aztán kisebb, majd nagyobbacska vízcseppek jelennek meg, melyek zavaróan hathatnak. Egyrészt a készülékválasztásnál, másrészt egy tálca, törölköző használatával, valamint a teljesítmény (pára intenzitás) visszafogásával védekezhet ez ellen.

Ultrahangos párásító hátrányai után jöjjenek az erények

Az imént említett két jelenség (fehér por, illetve víztócsa a párásító környezetében) legfőként az ultrahangos párásítók használatával hozható összefüggésbe. Így máris tisztába kerülhetett azzal, hogy milyen főbb hátrányai lehetnek, azonban ezek használati szokások és az ultrahangos párásító típus függvényei is.

Ultrahangos hidegpárásító ajánlott kisgyerekeknek

Recept nélküli orvosi javaslat a légutak védelme, a krupp megelőzése érdekében, hogy hidegpárásítót használjanak a kisgyerek szobájában.

A kicsik nyelőcsöve, légcsöve még nagyon közel van egymáshoz, könnyen fordul elő légúti fertőződés, s gyulladás, ami aztán rémisztő fulladási rohamba torkollhat, kialakulhat a köznéven ismert krupp.

Prevenciót jelent a megfelelő páratartalom biztosítása a gyerkőc közelében.

50-55%-os páratartartalom az ideális, erről lenne jó a szülőnek gondoskodnia.

Ehhez sok helyen szükség van párásító készülék használatára. Azonban nem elég egy édi-bédi kis párásítót beszerezni, fontos azt is megtudni, hogy az adott szobaméretet mennyi idő alatt képes bepárásítani, illetve a párarartalmat tudja-e szabályozni, az optimális szinten tartani. 

A gondos szülőtől elvárható ennyi körültekintés, hogy ezekre odafigyeljen, kicsit alaposabb utána olvasás alapján készüljön fel a párásító választására a gyerekszobába.

Higiénikus párásítást biztosít-e az ultrahangos párásító?

Ha már elég gondos a szülő, akkor a párásító készülék választáskor a higiénikus párásítás is szóba kell, hogy kerüljön. Ehhez nem csak annyi a teendője, hogy a típusnévből tájékozódik, hogy antibakteriális, az jó lesz.

Érdemes utánajárni, hogy mi által kerülheti el a mikroorganizmusok levegőbe juttatását, illetve tenni is kell azért, hogy elkerülje azt, hogy a víz több napig pangjon a készülékben. Tehát már ultrahangos párásító készülék tulajdonsoként Önnek figyelmet szükséges arra fordítania, hogy rendszeresen kiöblítse, friss vízzel töltse fel a párásítóját, valamint heti-kétheti rendszerességgel vízkőmentesítse is azt.

A víz higiéniája

Különféle régiókban, vízszolgáltatók adnak pontos tájékoztatást, analízist, hogy mi található meg az ivóvízben. A H2O -hoz kötődő más elemekből nem minden ásványi anyag hat jótékonyan a szervezetünkre. Ezért jobb inkább ezek kiporlasztását, belélegzését mellőzni, valamint az amúgy is érzékeny ultrahang membránt is megvédeni ezektől. 

Az ultrahangos párásítók ideális társa, töltet anyaga a desztilált víz. Ennek beszerzése drága és nehézkes lehet, így a ház víztisztító berendezések, vízszűrő kancsók segíthetnek a szűrt víz előállításában. Illetve egyes ultrahangos párásító típusoknál ásványi anyag szűrő patron biztosítja a megfelelő vízminőséget.

A svájci BONECO ultrahangos párásító készülék alap tartozéka a vízlágyító patron, mely nagy mennyiségű víz hatékony megszűrésére képes.

Az ásványi anyagok megszűrése az ultrahangos párásításnál

Ha nem szűrjük ki az ásványi anyagokat a vízből, akkor az ultrahangos párásító használatával azok a kiporlasztásra kerülnek a levegőbe, s egyrészt belélegezzük, másrészt vastagabb por réteget nézegethetünk a szobában.

A svájci BONECO párásító család ultrahangos párásítói csapvízzel is használhatók, azonban az ásványi anyag szűrő patronról se feledkezzen meg, illetve annak bizonyos időközönkénti cseréjéről.

Miért prémium kategóriás a svájci BONECO párásító család?

 • Az átgondolt mérnöki fejlesztőmunka társul a formatervezéssel és a hosszú távú megbízható üzemeltetéssel a BONECO márkánál.

 • Az ultrahangos párásító termékválaszték  elemei különféle szobamérethez és felhasználói igényhez igazodnak.

 • Felülről betölthető vagy kivehető víztartályos, óránként 3,5 dl -6 dl víz kipárásítására képes modellek közül választhat. 
 • Minden BONECO ultrahangos párásító rendelkezik a víz higiéniáját támogató ezüstrúddal (BONECO 7017 Ionic Silver Stick= ISS)

 • Minden BONECO ultrahangos párásító készülékben van ásványi anyag szűrő patron (BONECO A250 vízlágyító patron)

 • Minden BONECO ultrahangos párásítóalkalmas illóolaj párologtatására is (erre külön rekesz áll rendelkezésre)

 • A BONECO párásító készülékek vázszerkezete, műanyag háza is prémium kategóriás. Kifújó nyílása, fedele az egész készülék kialakításával a hosszútávú és praktikus használatra tervezett.

Salvus inhalálásra alkalmas párásító

Magyar sajátosságként pedig cégünk, a Bonair több évtizedes tapasztalatára, s a Salvus víz jótékony hatására alapozva támogatja egyes BONECO ultrahangos párásító készülékek Salvus vízzel történő kúra-szerű használatát.

Salvus inhalálásra alkalmas párásító készülékek külön kategóriában jelennek meg weboldalunkon, illetve blogcikkeinkben is olvashat róluk.

A cikkünk elején tálalt néhány hátrányos jellemzőt, ultrahangos készülék sajátosságot a svájci BONECO ultrahangos készülékeivel kiküszöbölheti.

 • higiénikus, látványos párát fújhat ki tócsa képződés nélkül
 • csapvízzel üzemeltetheti fehér por képződés nélkül (vízlágyító patronnal)
 • illóolaj párologtatásra- aromaterápiára, sőt még 
 • Salvus vizes párásításra is használhatja az egyes BONECO ultrahangos párásítókat

Azonban a Bonair választékában a hidegpárásítók között nem csak ultrahangos párásítókat talál, hanem a vízkövesedésre kevésbé érzékeny, nagyobb lakótér párásítására ideális párásító változatokat is: a légmosókat, illetve  azok légtisztítóval kombinált párásító változatait.

Nézzen körül a bonair parasito kínálatában, ismerje meg a BONAIR párásító választékát!