Konyha világa - Receptek
by bonair
2024.02.26 19:46

A kotyogós kávéfőző újra hódító népszerűsége

A kotyogós kávéfőző újra hódító népszerűsége

Annak ellenére, hogy modern automata és kapszulás gépek hódították meg a piacot, a kotyogós kávéfőző ismét az érdeklődés középpontjába került. De vajon miért? Mi rejlik a kotyogós kávéfőző vonzerejében?

Ebben a cikkben vizsgálgatjuk, vajon miért törhetetlen a népszerűségük, és milyen előnyei vannak az elektromos kotyogós kávéfőzőnek.

A kotyogós kávéfőző több évtizedes népszerűsége

Az elmúlt évtizedekben az automata kávéfőző és a kapszulás kávéfőzők innovációja hódította meg a kávézás világát. E két kategória valamelyike bekerült szinte minden háztartásba, s úgy tűnt, hogy a magyar lakásokból a espresso kávéfőzők teljesen kiszorultak, a lomizókhoz kerülhettek.

Ám mi úgy érzékeljük, hogy a régi kedvencet, a kotyogós kávéfőzőt mégsem mindenki akarja teljesen leváltani. Egy nosztalgikus presszo kávé elkészítésére még ma is sokan választják.

A kávézás hagyománya, szokása

Aki az ébredést, nappalt egy illatos fekete nélkül el sem tudja képzelni, kb működésképtelen a reggeli kávé nélkül, az egyértelműen egy gyors és egyszerű kávéfőzési eljárást választ.

Nagyot dobbantottak a kapszulás kávék ezen a téren, mivel irtó egyszerű elkészíteni, s kevés kosszal, macerával jár. Ráadásul rengeteg gyártó hangzatosabbnál hangzatosabb származású, aromájú kávéja elérhető már nagyon sok élelmiszer üzletben, s online vásárlás által is könnyedén.

A kotyogós kávéfőzővel készült presso nosztalgiája

A kotyogós kávéfőzőnek egyfajta romantikája van, amelyet sokan szeretnek. A hagyományos kávéfőzési élményt valószínű, hogy a boomer generáció sírja vissza. Számukra jelent nosztalgiát, s egyfajta minőséget. A víz forrásának hangja, a frissen őrölt kávé illata és az apró csodák, amikor a kávé lassan felkúszik a felső tartályba, mind hozzájárulnak a kávéfőzés élményéhez.

Igaz, hogy a negyedmilliós automata kávéfőzőbe is rengeteg család beruházott, mégis nagy tábora van azoknak, akik a kotyogós kávéfőzővel készült kávé élményéhez visszatértek.

Egyszerű, nyilvánvaló kávékészítési folyamat

Bár az automata kávéfőzők kényelmesek és gyorsak, sokak számára a tradicionális főző jelentős előnyt jelent az egyszerűség tekintetében. Nem kell aggódniuk a beépített programok vagy a műanyag kapszulák miatt. Az elektromos kávéfőzők minimalista megközelítése vonzó lehet azok számára, akik szeretik az egyszerűséget és a tradicionális módszereket.

Otthon darált kávé illata

Az automata kávéfőzők által frissen darált kávé illata nem árad úgy szét a lakásban, s kevésbé hat az ízlelőbimbókra és agyunkra, mint a különálló kávédarálóban őrölt változat. A pörkölt kávé frissen darált mennyei illata káprázatos, s semmi máshoz nem hasonlítható.

Az otthoni kávékészítés vonzalma

A kotyogós kávéfőző által készített kávé más ízvilágot hoz létre, mint a fejlett, innovatív automata társuk által készített. A hagyományos folyamat során a kávé lassan készül, ami lehetővé teszi az ízek és aromák jobb kibontakozását. A kávérajongó számára vonzó a kávé minősége, a kávé készítés folyamat ismerete.

Környezetbarát megközelítés

A kapszulás kávéfőzőkhöz képest a kotyogós kávéfőzők környezetbarátabbak. Nem termelnek annyi műanyag hulladékot.  Ráadásul a műanyaggal érintkező élelmiszer netán káros is lehet az egészségünkre. Lehet, hogy ezt a szempontot is figyelembe veszik, akik újra a régi technológiájú kávéfőző mellett voksolnak. 

Kedvezőbb egységár- havi konyhapénz csökkentése

A kotyogós készülékek egyszerűbbek és tartósabbak lehetnek, ami hosszú távon előnyös lehet a környezet szempontjából is, no meg a háztartás költségvetése szempontjából is.

A kapszulás kávékból a napi 2-4 kávé, havi 100 db feletti kávé mennyiség már komolyabban megterhelheti egy házaspár élelmezési költségvetését. Amikor néhány év elteltével meghibásodik, akkor elgondolkodnak, hogy a régi kávéfőző mennyivel tartósabb volt …..

S ezért pénz megtakarítás miatt is kerülhet újra előtérbe a kotyogós kávéfőző.

Az elektromos espresso kávéfőző előnyei

Aki már megszokta a kényelmet, gyorsaságot, annak egy ilyen kávéfőző cserénél a régi, ósdihoz visszatérés már nem feltétlenül opció. A régibő is van új változat: s ez az elektromos kotyogós kávéfőző.

Ma már zsinór, vezeték nélküli elektromos kávéfőző is elérhető. A vízforralókhoz hasonlóan van egy alapegység, ami az elektromos hálózathoz csatlakozik, s egy ergonómikus, kézbe vehető, ide-oda tehető kezes kis kávéfőző. Melyet a talp egységre ráhelyezve elektromosan csatlakozik, s csodákra képes.

A reggeli kávézás csodája

Még félálomban a konyhába kitipegve az este bekészített kávéfőzőn csak egy pöcköt kell megnyomni és pár perc múlva már nem csak az illat a csoda, hanem a barna-fekete folyadék zamata is…. mely segít az ébredésben, s tettrekészségünkben.

Elektromos kotyogós kávéfőző a konyha egyik ékköve

Az elektromos kotyogós kávéfőző általában gyorsabban készíti el a kávét, mint a hagyományos -manuális társaik. Ez különösen fontos lehet reggelente, amikor az idő számít. Ráadásul a gyorsasága, hasznossága mellett még a szépsége is említésre méltó. A Cloer 5928 típusú kávéfőző kecses formája vonzó azok számára is, akik nem szeretik, hogy ha valami elől marad a konyhában.

3 személyes vagy 6 személyes kotyogós kávéfőző

Egy vagy két személyre főzni a kávét -elég megszokott. Ám nagyon kevés espresso kávéfőző van, amiben akár egyszerre 6 adag kávé is lefőzhető.

Itt a választékunkban talál Ön 3 adagos agy 6 adagos kávéfőző lehetőséget is.

A német Cloer márka elektromos kotyogós kávéfőzői

A német Cloer gyártó a reggelizés köré építette fel a termékválasztékát, melyben a németeknél megszokott hosszú kávé készítésére alkalmas filteres kávéfőzők mellett az espresso készítéséhez kiváló elektromos kotyogós kávéfőző is megtalálható.

A Cloer 5918 és 5928 kávéfőzők külső méretükben és árukban alig különböznek, azonban az egyszerre elkészíthető adagok számában van az eltérés.

A masszív rozsdamentes acél kávéfőző vonzó külseje, formája női és férfi kezekhez is jól illeszkedik. A kávé mennyisége, az adagolás szabályozható.

A Cloer 5928 típusú elektromos kotyogós kávéfőzőben Ön választja ki, hogy 3 vagy 6 adag kávé készüljön egyidőben. 

Hordozható kávéfőző- könnyen magával viheti

Egy bentlakásos tréning, táborozás vagy apartmanos nyaralás alkalmából is fontos, hogy a reggeli (és napközbeni ) kávé a megszokott minőségű legyen.

Így, ha nem akar bosszankodni, akkor bebiztosíthatja egy hordozható kávéfőző által a tuti kávét: tegye be utazótáskájába az elektromos kotyogós Cloer kávéfőzőt, s egy doboz darált kávét, s már biztos nem kell nélkülöznie a gőzölgő, aromás fekete nedüt.

A gáztűzhelyeket felváltották az indukciós főzőlapok

Aki megszokta a régi espresso kávéfőzést, ám a gáztűzhelyét lecserélte indukciós főzőlapra, az jellemzően hoppon marad a kávézás tekintetében.

Bizony,  mert az indukciós főzőlapoknál elég nehéz olyat találni, ami a kis átmérőjű kávéfőzőt fel tudja melegíteni (no meg némelyik alumíniumból készült, ami nem is alkalmas indukciós használatra)

Így a konyha modernizálása a kávéfőzési szokások megváltoztatását is jelenti. S aki ragaszkodik a múlt hagyományaihoz, tradíciókhoz, neki kifejezetten ajánlott az elektromos kotyogós kávéfőző  beszerzése, használata.

Az elektromos kotyogós kávéfőző népszerűségének összegzése

Meglátásunk szerint az elektromos kotyogós kávéfőző a következők miatt vált kedveltté mostanában:

  • nosztalgikus érzéseket kelt
  • egyszerű a használata
  • környezetbarát
  • pénztárcabarát (mind a készülék, mind pedig a kávé készítés)
  • egyszerre több adag is elkészíthető általa
  • készen vásárolt őrölt kávéval és házi őrlésűvel is jól használható
  • kis helyigénye van
  • nem függ a tűzhely kialakításától
  • könnyen hordozható


Sokak számára vonzóvá válik a hagyományos kávéfőzés élménye és az ízek gazdagsága miatt. Az elektromos változatok pedig megfelelnek a kényelmi és funkcionalitási igényeknek. 

Ismerje meg a Bonair választékában az elektromos kotyogós kávéfőzőket!

Élvezze a kávé zamatát és a nosztalgia élményt, modern köntösbe csomagolt konyhai készülékekkel!