LEVEGŐ KEZELÉS BLOG
by bonair
2006.09.22 14:05

Egyre több az allergiás ember

Allergia
Szűrés törlése
Egyre több az allergiás ember

Arról a tényről hallottunk, hogy az allergiás megbetegedések legnagyobb hányada 3-5 éves korig, ill. fiatal felnőtt korban alakul ki.

Gyermekeknél egyértelműen az öröklött hajlam lehet a légúti allergia hátterében. S az allergiás emberek száma egyre inkább növekszik, nagyon sokan szenvednek az allergiától.

A légúti allergia a gyerekeknél és fiatal felnőttkorban kezdődik

Az allergiás megbetegedések legnagyobb hányada 3-5 éves korig, ill. fiatal felnőtt korban alakul ki. Gyermekeknél egyértelműen az öröklött hajlam hibáztatható, huszonéves korban azonban a tömeges megbetegedések annak tulajdoníthatók, hogy ekkorra alakulnak ki a szervezetben a légszennyezettség okozta allergiás reakciók.

Egyelőre még úgy tűnik, hogy vidéki területeken, ahol a levegő károsanyag-tartalma jóval kisebb, alacsonyabb az allergiás megbetegedések száma is. Ráadásul ugyancsak a légszennyezettség számlájára írhatóak az intenzívebb egyéni megbetegedések is.

A légúti allergia okozó toplistása a parlagfű

A hazai betegek 70-80 százaléka a kültéri allergének közül a parlagfűre allergiás. A dobogó második fokán a fűfélék állnak, majd a fekete üröm.

Lehetnek keresztreakciós tünetek a különféle növényekre vonatkozó allergiánál

Az allergiás betegeket azonban gyakran kínozzák a keresztreakciós tünetek is, azaz amikor egy bizonyos étel elfogyasztása után a fűfélék által előidézetthez hasonló heveny allergiás reakciók lépnek fel.

Ennek oka, hogy a gyomnövényekben és élelmiszerekben előforduló fehérjemolekulák szerkezete azonos.(Ugyanaz a molekula fordul elő pl. a görögdinnyében, cukkiniben és uborkában, mint a parlagfűben. A nyírfára allergiások számára pedig kerülendő a piros alma fogyasztása.)

Tudományos vizsgálatok bizonyítják, hogy azok a betegek, akik májusban a nyárfavirágzás idején szenvednek allergiás tünetektől, a legtöbb esetben tulajdonképpen a fűfélékre allergiásak. A nyárfa ugyanis korábban, március-április környékén virágzik, tehát ilyenkor terjesztik az allergén hatású polleneket. A májusban magját repítő nyárfaszöszök pedig teljesen antiallergének, így az arcunkhoz érve maximum viszketést okozhatnak. Május végén azonban elkezdődik a füvek szezonja, és egészen szeptember végéig irritálják az érzékeny orrúakat.

Az allergia leggyakoribb tünetei

Az allergia leggyakoribb tünetei az orrfolyás, könnyezés, szemduzzanat, ezek sokáig eltartanak, és jellemzően nem járnak együtt a náthánál oly gyakori hangelváltozással.

Az allergia nem megfázás-pedig hajlamosak vagyunk összetéveszteni. A betegség nem igazán gyógyítható, pusztán a tünetek enyhíthetők. Ennek egyik leghatásosabb módja, hogy a kritikus növény virágzása előtt 2-3 héttel már el kell kezdeni szedni a megfelelő gyógyszereket. Így a szervezet fel tud készülni arra, hogy ha megjelennek a pollenek, ne legyenek olyan hevesek a tünetek. Természetesen a virágzás idején érdemes kerülni a szabadban tartózkodást és azon területeket, ahol az irritáló növény gyakran előfordul.”

Tippek a túléléshez

  • Sétára inkább csak kora reggeli órák alkalmasak, 6 és 8 óra között. A napsütéssel együtt a pollenkoncentráció is növekszik, egészen késő estig magas marad.
  • A hálószobában használjon megfelelő légtisztítót, ami pollenmentes környezetben nyugodt alvást biztosit.
  • Érdemes a hajat mindennap átöblíteni és párnahuzatot sűrűn cserélni.
  • Figyelni kell a pollen-előrejelzéseket, pollennaptárakat
  • Autóban utazva használjon légkondícionálót (a klímaberendezéssel ellátott szellőztető rendszer szinte minden esetben tartalmaz pollenszűrőt), és lehetőleg előre üljön, mert a menetszél hátraviszi a polleneket.

Levegőtisztító használatával mérsékelhetők az allergiás reakciók

Ha már megtapasztalta, hogy az allergia kellemetlen tünetei akkor fokozódnak, hogy ha a por, pollen, stb allergének intenzíven vannak jelen a környezetében, akkor azt az összefüggést is beláthatja, hogy minél inkább mérsékli zárt térben a jelenlétüket, annál jobban érezheti magát.

Így zárt térben, ahol a legtöbbet tartózkodik, csökkentse a por, pollenek jelenlétét. Használjon levegőtisztító berendezést! A svájci BONECO légtisztító készülékei hatékonyan képesek kiszűrni a levegőből az allergéneket.

Ismerje meg a HEPA szűrős légtisztítókat!