Kedvenc receptjeink
by bonair

Görög házi grillkolbász – loukaniko

Sertés
Szűrés törlése
Görög házi grillkolbász – loukaniko

Nyaralj télen: felejtsd el a görög salátát és a gyrost, próbálj ki valami igazán görögös finomságot! Ez az illatos házi grillkolbász recept biztosan be fog jönni, ha valami mediterrán hangulatú, enyhén citrusos finomságot keresel. Fontos, hogy a megfelelő állag elérése érdekében az előkészítéskor minden hozzávaló hideg legyen. ha van otthon húsdarálód, előnyben vagy, de kérésre egy jó hentes is előkészíti a húsokat. érdemes három nappal a sütés előtt elkészíteni a kolbászt, hogy legyen ideje pácolódni és érlelődni.

Hozzávalók kb. 2,5 kg kolbászhoz

  • 1,5 kg sertéslapocka, kockézva
  • 0,5 kg birkacomb filé, lehártyázva, kockázva
  • 0,5 kg hátszalonna, kockázva
  • 3 ek. só
  • +1 ek. só a pácoláshoz
  • 2ek. extra szűz olívaolaj.
  • 4 egész póréhagyma, a sötét levelek nélkül, alaposan megmosva, finomra vágva
  • 2 ek. frissen reszelt (bio) narancshéj, kb. 3 narancsról
  • 1 ek. pirított, őrölt koriandermag
  • 1 ek. frissen őrölt fekete bors
  • 1 ek. szárított oregánó (lehetőleg görög)
  • 1 ek. szárított kakukkfű
  • 1 dl hűtött vörösbor
  • 3 ek. vörösborecet, hűtve
  • Disznóbél, használat előtt 30 másodpercre beáztatva
  • Hog casings, soaked in warm water 30 minutes prior to use
  • 1 chunk of medium smoking wood, such as oak or pecan (optional)

A görög házi grillkolbász elkészítése

  1. Keverd össze és sózd meg a húsokat és a szalonnát, a keverőtálat és a robotgép keverő alkatrészét tedd mélyhűtőbe. A húsdarálót is hűtsd le.

  2. Közben egy nagy serpenyőt melegíts fel olívaolajat, tedd hozzá a póréhagymát, és időnként megkeverve süsd 10-15 percig, hogy megpuhuljon. Hagyd teljesen kihűlni. Keverd el a húsokkal, és hagyd még 20 percig hűlni az egészet.

  3.  Daráld le a húsokat egy jéggel töltött edényben álló edénybe.

  4. Add hozzá a fokhagymát, a narancshéjat, a koriandert, a fekete borsot, az oregánót és a kakukkfüvet. 1 percen keresztül alacsony fokozaton kevergesd robotgép segítségével. Add hozzá a bort és a borecetet, majd keverd további egy percig, hogy egyenletes masszát kapj.

  5. Ezt kisütheted fasírtnak grillen vagy serpenyőben, de ha valódi kolbászt akarsz, töltsd a masszát bélbe, 15 centis darabonként megtekerve, majd egy karimás tepsiben tedd a hűtőbe, 2-3 napra. Naponta forgasd meg a kolbászt, hogy mindenhol érje a levegő.
  6. Opcionális lépés: Ha van füstölő géped érdemes használnod, de a grillre tett facsipsz és más füstölő megoldásokat is érdemes bevetni.

  7. Fűtsd fel a grillt közepesen magas hőfokra, és tedd rá a kolbászokat. Süsd addig, amíg a maghőmérő 70 °C-ot nem mutat. Pihentesd 5 percig, majd tálald azonnal.

Jó étvágyat kívánunk!

Süsd közvetlenül a vendégek előtt

Steba. Elektromos grillek évtizedek óta.