Konyha világa - Receptek
by bonair

Hogyan védekezz az ételmérgezés ellen?

Hogyan védekezz az ételmérgezés ellen?

Hogyan védekezzünk az ételmérgezés ellen? – Mi okozhatja?

A főzésnél sokkal jobb módszer a sütés, mert több kórokozót elpusztít, de még mindig nem a legtökéletesebb. Természetesen a legtökéletesebb húzás, ha kidobod a kutyának, macskának (az ő gyomruk a romlásnak indult ételeket is képesek megemészteni). Tehát a hőkezelés folyamán a kórokozók nagy része elpusztul, de NEM ajánlott romlott hús fogyasztása így sem. Vannak praktikák, melyekre egyesek esküsznek, de a hús állagát javítani már nem tudod.

A főzésnél sokkal jobb módszer a sütés, mert több kórokozót elpusztít, de még mindig nem a legtökéletesebb. Természetesen a legtökéletesebb húzás, ha kidobod a kutyának, macskának (az ő gyomruk a romlásnak indult ételeket is képesek megemészteni). Tehát a hőkezelés folyamán a kórokozók nagy része elpusztul, de NEM ajánlott romlott hús fogyasztása így sem. Vannak praktikák, melyekre egyesek esküsznek, de a hús állagát javítani már nem tudod.

Lejárt szavatosságú húst soha ne fogyassz el (a lejárat utolsó napján még fogyasztható a termék). A bakteriális tevékenység már akkor is jelen lehet, ha éppenséggel nem látszódik minőségromlás. Gondolj egy zacskó penészes kenyérre… az egyik szeleten már telepek vannak, a másik meg teljesen épp. Ha ezt egy mikroszkóp alatt nézed, sajnos a spórák már ott vannak és növögetnek rajtuk a kis gombatenyészetek. Erre a gusztustalan jelenségre gondolj, ha megfordul a fejedben az állagjavítás! Ugyanis az ételmérgezéses megbetegedések 60-70%-a a háztartásokban lévő, nem megfelelő higiénia és helytelen tárolás következménye.

Jó tanácsok a vásárlást követően

 • A hűtési folyamatot a lehető legrövidebb időre szakítsd csak meg, különben a mikróbáknak kedvezel. Szobahőmérsékleten való tárolás ne is jöjjön szóba!
 • A különféle nyers húsokat és késztermékeket ne keverd össze egymással, tehát a hús ne érintkezzen már húsokkal vagy késztermékekkel. Sok háztartásnak történik keresztszennyeződés, ezért is fontos a különböző élelmiszerfajtáknak más-más vágódeszka, illetve minden egyes használat után leöblíteni (felvágod a hagymát – öblítés – felvágod a paprikát – öblítés stb.).
 • Szobahőmérsékleten, főleg nyáron a melegben a kórokozók gyorsan szaporodásnak indulnak, ezért lehető legkevesebb ideig tárold így a felhasználás előtt.
 • Minden nyers húst alaposan át kell sütni, mert a mikrobák zöme elpusztul 72°C-on.

Inkább előzd meg az ételmérgezést, mint hogy kezelni kelljen:

 • Az alapvető szabály éppen ezért a megelőzés! Ezért legyen a konyhában (ez a szemetes környékére főleg igaz) tisztaság, de ne csak a látható helyeken.
 • Kánikulában nem feltétlenül kell megvárni, hogy összejöjjön egy adag szemét, ugyanis ha gyorsan romló, büdösödő hulladék keletkezik, akkor azt rögtön vidd a kinti kukába. Megfelelő csomagolásban, különösen a nyers húsokra és a földes, koszos gyümölcsök-zöldségekre való tekintettel!
 • Hűtőbe tétel előtt ajánlatos megmosni a zöldség-gyümölcsöket, tojást, mivel a héja érintkezik a hűtő belső környezetével.
 • A friss zöldség-gyümölcsöket, tojást mosd meg fogyasztás előtt, még akkor is, ha tisztának látszik.
 • A nyers húsokat mosás után alaposan főzd meg, majd süsd át!
 • Romlottnak tűnő ételt, vagy ami túl régóta pihen a hűtőben, ne fogyassz el! Érzékszervi vizsgálatot végezz (szag, szín, állaga), ha már 1-2 napja a hűtőben áll.
 • Alaposan moss kezet az ételek előkészítése és fogyasztása előtt, és családod többi tagját is erre szoktasd rá!

 

Grillezni is csak körültekintéssel

Nem kell lemondani a szabadban sütésről, csak körültekintőnek kell lenni. Mire figyelj?

 1. Friss alapanyagokat használj.
 2. A fagyasztóból kivett húst, zöldséget-gyümölcsöt ne a konyhapulton, csapban, hanem a hűtőben olvaszd ki szép lassan.
 3. A pácolt húsokat csak közvetlen a sütés előtt vedd ki a hűtőszekrényből, hogy minél kevesebbet álljanak szobahőmérsékleten vagy afelett.
 4. A félig átsült (angolos) húsoknál biztonságosabb a teljesen átsült szeletek.
 5. Tartsd tisztán a szabadban használt eszközöket, használat előtt és után sem árt megtisztítani.
 6. Az elkészített ételt ne tartsd sokáig szobahőmérsékleten vagy afelett, minél hamarabb kerüljön a hűtőbe.

Berbecue grillezés

Ételmérgezés tünetei és kezelése

Az ételmérgezést okozhatják baktériumok, vírusok, gombák és egysejtű vagy többsejtű paraziták is. A fertőzés típusától függően a tünetek is változnak. Ettől függetlenül, ha hányást, hasmenést, általános rosszullétet, lázat vagy gyengeséget érzékelsz, menj orvoshoz!Az enyhébb esetek kezelésére diétát szoktak ajánlani. Ilyenkor az étrend pirítósra, kétszersültre, kekszre, rizsre, főtt burgonyára, almára, banánra és teára szűkül. Fontos a folyadék és a só pótlása a szervezetnek. Súlyosabb esetekben jobban kell ügyelni a kiszáradás megelőzésére. Rendszeres folyadékpótlás szükséges, még akkor is, ha nem érzed magad szomjasnak!

  

Szerintünk a német gyártó grilljeit érdemes megnézni!


Steba. Elektromos grillek évtizedek óta.