Kedvenc receptjeink
by bonair

Jérce zöldfűszerekkel és mustárral ízesítve

Csirke
Szűrés törlése
Jérce zöldfűszerekkel és mustárral ízesítve

Az egészben sült csirke valamelyik részét mindenki szereti. Omlós hús, ropogós bőr, isteni illat – ki tudna ellenállni neki? Grillsütőben, forgónyárson való elkészítéshez a kisebb 05-1 kg súlyú jércék a legalkalmasabbak, ezek viszonylag hamar, kb. 40 perc alatt elkészülnek.

Ez a zöldfűszeres jérce igazi kora nyári étel. Próbáld ki Te is!

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 kis jérce (50-60 dkg)
  • Friss zöldfűszerek ízlés szerinti keveréke, összesen kb. 1-1,5 csésze, száruktól megtisztítva, megmosva:
    • bazsalikom
    • rozmaring
    • oregánó
    • kakukkfű
    • majoránna
    • snidling
    • petrezselyemzöldje
  • 3 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 1 kk. só
  • 1/2 kk. őrölt fekete bors
  • 1/4 csésze dijoni mustár
  • 1/4 csésze citromlé
  • 1/2 csésze extra szűz olívaolaj
  • 8 friss zsályalevél

A zöldfűszeres jérce elkészítése

  1. Tisztítsd meg a jércéket, távolítsd el a hájat a testüregekből és a nyaktájékról. Óvatosan dugd az ujjaid a bőr alá, ezzel meglazítva azt.
  2. Robotgépben készítsd el a zöldfűszeres keveréket: a zsályalevelek kivételével az összes fűszert, a sót, a borsot, a mustárt, a citromlevet és végül az olajat elegyítsd sűrű péppé.
  3. Minden csirke bőre alá tegyél 1/8 részt a masszából, majd a bőrt masszírozva oszlasd el egyenletesen. Tegyél 2-2 zsályalevelet is a jércék bőre alá.
  4. Tegyél a testüregekbe is 1-1 kávéskanál fűszerkrémet, a maradékkal pedig dörzsöld be a bőrt kívülről.
  5. Hűtőszekrényben hagyd pácolódni a húst legalább fél órán keresztül. (Minél tovább pácolódik, annál jobb – annál intenzívebb lesz a fűszerek íze az elkészült ételben.)
  6. Húzd a csirkéket a forgónyársra, és grillezd addig, amíg aranysárga színt nem kap, belül pedig át nem sül. (A comb legvastagabb részénél mérve 80 °C hőmérsékletűnek kell lennie.)
  7. Pihentesd még 5 percen keresztül, és már tálalhatod is! Bármilyen egyszerű köret illik hozzá.

Jó étvágyat kívánunk!

Hol süssek grillcsirkét?

A legegyszerűbb, ha egy forgónyársas grillsütőt használsz. 

Steba. Elektromos grillek évtizedek óta.