
Jérce zöldfűszerekkel és mustárral ízesítve
Az egészben sült csirke valamelyik részét mindenki szereti. Omlós hús, ropogós bőr, isteni illat – ki tudna ellenállni neki? Grillsütőben, forgónyárson való elkészítéshez a kisebb 05-1 kg súlyú jércék a legalkalmasabbak, ezek viszonylag hamar, kb. 40 perc alatt elkészülnek.
Ez a zöldfűszeres jérce igazi kora nyári étel. Próbáld ki Te is!
Hozzávalók 4 személyre
- 4 kis jérce (50-60 dkg)
- Friss zöldfűszerek ízlés szerinti keveréke, összesen kb. 1-1,5 csésze, száruktól megtisztítva, megmosva:
- bazsalikom
- rozmaring
- oregánó
- kakukkfű
- majoránna
- snidling
- petrezselyemzöldje
- 3 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 kk. só
- 1/2 kk. őrölt fekete bors
- 1/4 csésze dijoni mustár
- 1/4 csésze citromlé
- 1/2 csésze extra szűz olívaolaj
- 8 friss zsályalevél
A zöldfűszeres jérce elkészítése
- Tisztítsd meg a jércéket, távolítsd el a hájat a testüregekből és a nyaktájékról. Óvatosan dugd az ujjaid a bőr alá, ezzel meglazítva azt.
- Robotgépben készítsd el a zöldfűszeres keveréket: a zsályalevelek kivételével az összes fűszert, a sót, a borsot, a mustárt, a citromlevet és végül az olajat elegyítsd sűrű péppé.
- Minden csirke bőre alá tegyél 1/8 részt a masszából, majd a bőrt masszírozva oszlasd el egyenletesen. Tegyél 2-2 zsályalevelet is a jércék bőre alá.
- Tegyél a testüregekbe is 1-1 kávéskanál fűszerkrémet, a maradékkal pedig dörzsöld be a bőrt kívülről.
- Hűtőszekrényben hagyd pácolódni a húst legalább fél órán keresztül. (Minél tovább pácolódik, annál jobb – annál intenzívebb lesz a fűszerek íze az elkészült ételben.)
- Húzd a csirkéket a forgónyársra, és grillezd addig, amíg aranysárga színt nem kap, belül pedig át nem sül. (A comb legvastagabb részénél mérve 80 °C hőmérsékletűnek kell lennie.)
- Pihentesd még 5 percen keresztül, és már tálalhatod is! Bármilyen egyszerű köret illik hozzá.
Jó étvágyat kívánunk!
Hol süssek grillcsirkét?
A legegyszerűbb, ha egy forgónyársas grillsütőt használsz.