Konyha világa - Receptek
by bonair

Jérce zöldfűszerekkel és mustárral ízesítve

Csirke
Szűrés törlése
Jérce zöldfűszerekkel és mustárral ízesítve

Az egészben sült csirke valamelyik részét mindenki szereti. Omlós hús, ropogós bőr, isteni illat – ki tudna ellenállni neki? Grillsütőben, forgónyárson való elkészítéshez a kisebb 05-1 kg súlyú jércék a legalkalmasabbak, ezek viszonylag hamar, kb. 40 perc alatt elkészülnek.

Ez a zöldfűszeres jérce igazi kora nyári étel. Próbáld ki Te is!

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 kis jérce (50-60 dkg)
  • Friss zöldfűszerek ízlés szerinti keveréke, összesen kb. 1-1,5 csésze, száruktól megtisztítva, megmosva:
    • bazsalikom
    • rozmaring
    • oregánó
    • kakukkfű
    • majoránna
    • snidling
    • petrezselyemzöldje
  • 3 gerezd fokhagyma, zúzva
  • 1 kk. só
  • 1/2 kk. őrölt fekete bors
  • 1/4 csésze dijoni mustár
  • 1/4 csésze citromlé
  • 1/2 csésze extra szűz olívaolaj
  • 8 friss zsályalevél

A zöldfűszeres jérce elkészítése

  1. Tisztítsd meg a jércéket, távolítsd el a hájat a testüregekből és a nyaktájékról. Óvatosan dugd az ujjaid a bőr alá, ezzel meglazítva azt.
  2. Robotgépben készítsd el a zöldfűszeres keveréket: a zsályalevelek kivételével az összes fűszert, a sót, a borsot, a mustárt, a citromlevet és végül az olajat elegyítsd sűrű péppé.
  3. Minden csirke bőre alá tegyél 1/8 részt a masszából, majd a bőrt masszírozva oszlasd el egyenletesen. Tegyél 2-2 zsályalevelet is a jércék bőre alá.
  4. Tegyél a testüregekbe is 1-1 kávéskanál fűszerkrémet, a maradékkal pedig dörzsöld be a bőrt kívülről.
  5. Hűtőszekrényben hagyd pácolódni a húst legalább fél órán keresztül. (Minél tovább pácolódik, annál jobb – annál intenzívebb lesz a fűszerek íze az elkészült ételben.)
  6. Húzd a csirkéket a forgónyársra, és grillezd addig, amíg aranysárga színt nem kap, belül pedig át nem sül. (A comb legvastagabb részénél mérve 80 °C hőmérsékletűnek kell lennie.)
  7. Pihentesd még 5 percen keresztül, és már tálalhatod is! Bármilyen egyszerű köret illik hozzá.

Jó étvágyat kívánunk!

Hol süssek grillcsirkét?

A legegyszerűbb, ha egy forgónyársas grillsütőt használsz. 

Steba. Elektromos grillek évtizedek óta.