LEVEGŐ KEZELÉS BLOG
by bonair
2007.11.29 16:57

Krupp

párásító
salvus
gyerekszobába
Légúti problémák
Szűrés törlése
Krupp

Ha a kisgyerek éjszaka száraz, kínzó köhögésre riad fel és fullad, valószínűleg kruppos rohama van.

A tünetek nem csak ijesztőek, különösen a legkisebbeknél veszélyesek is.

A krupp kialakulás kellő alapossággal javában megelőzhető.

Nagy segítségre vannak ebben a hidegpárásító készülékek.

Legyen a közelben egy hidegpárásító

Kisgyerekes szülőként még inkább kiélezetten figyelünk oda mások panaszára, ijedtségére, amit a gyermeke kruppos rohama, fulladásos tünetei eredményeznek. A kórházba rohanáskor jellemzően a szteroid mellé inhalálás és éjszaka az udvaron sétálás a gyógymód, s orvosi javallatra akkor mehetnek haza, ha van otthon hidegpárásító. Saját magunk is megtapasztaltuk már, hogy melegre fűtött szobában, száraz levegő mellett a kisgyerek légúti gyulladása mennyire eldurvul, s milyen áldásos, ha egy ultrahangos párásító kéznél van.

A kruppot -így egyszerűsített nevén mumusként emlegetik a szülők, s jogosan, mert észbontó, amikor a kicsinél kialakul és fullad. Hiteles, orvosi -más tollából származó- írással kicsit bemutatjuk, hogy mi is ez a betegség és hogyan ismerhető fel a krupp.

Az alábbiakban található írás Dr Medek Sarolta cikke:

Krupp, hogyan ismerhető fel ?

A kruppos fulladásra a legjellemzőbb, hogy általában éjszaka, sokszor váratlanul alakul ki a belégzési nehezítettség. A gyerek ugató, száraz köhögést hallat. A tüneteket a légcső beszűkülése okozza. A légcső nyálkahártyája ilyenkor főként a hangszalagok alatti területen duzzad meg.

A levegőért küzdő gyerek sokszor sír, nyugtalan, erőlködve köhög, öklendezik, néha hány is. Az izgalom a szervezet oxigénigényét fokozza, így a helyzet rosszabbodik.

A belégzési hang száraz, hangos. Ugyanis az asztmával ellentétben, amikor a kilégzés nehezített, a krupp esetében a belégzés akadályozott. A fokozott légzési munkát a mellkas lágyabb részeinek behúzódásai jelzik, ezek a kulcscsont felett, a rekesz mentén, a mellcsont alsó szakaszán és a bordaközökben látszanak. A betegség veszélyét az oxigén hiánya, a szervezet kimerülése vagy akár a légút teljes elzáródása, fulladás jelenti.

Krupp esetén az első teendők...

a rohamtól és a gyermek életkorától függően az orvos értesítése, valamint a légutak mihamarabbi lehűtése. A hideg nyálkahártyában ugyanis összehúzódnak a vérerek, és azonnal csökken a duzzanat.

Hideg levegőt kétféleképpen juttathatunk a légutakba.

Hideg időben kinyitjuk az ablakot, a gyereket gyorsan meleg takaróba tesszük. A gyerek addig lélegezze be a hűvös, párás levegőt, amíg a roham teljesen meg nem szűnik. Eközben meg kell nyugtatni a gyereket, és néhány korty folyadékkal is meg lehet itatni.

Egyszerűbb és további megfázás nélküli módszer, ha hideg párásítót tudunk bekapcsolni, és a kruppos beteg az abból kiáramló levegőt szívja be.

A betegség kialakulásának valószínűségét csökkentheti, ha krupp -ra hajlamos gyerekek szobáinak légterében SALVUS gyógyvíz párologtatásával úgynevezett gyógyklímát alakítanak ki.

Otthon a gyakorlott szülő az orvos által felírt szteroidos kúpot is beadhatja gyermekének, de számos mellékhatása miatt csak indokolt esetben, és mindig a szigorú használati előiratnak megfelelően alkalmazva.

Ha nem válik szabaddá a légzés, visszatérnek a tünetek, kórházi kezelésre van szükség. Nem szabad félni a kórháztól, a gyerek is tapasztalni fogja, hogy a kezelés nem jár fájdalommal.

/Dr. Medek Sarolta/


Hideg párás levegő szükséges a tünetek enyhítésére és a megelőzéshez

Gondoskodjon otthonában, a gyerekszobában az optimális páratartalomról és egy hidegpárásítóról, amit bármikor bekapcsolhat, ha a kicsinél légúti megbetegedést tapasztal.

Ismerje meg a Bonair párásító kínálatát, válasszon a szoba méretéhez és igényeikhez igazodó hidegpárásítót! A párásító megfelelő helyen és időben történő használatával elkerülhető a krupp. Használják egészséggel!