LEVEGŐ KEZELÉS BLOG
by bonair
2024.02.26 21:33

Légtisztító légszennyezettség kijelzővel

Allergia
Légtisztítás
Szűrés törlése
Légtisztító légszennyezettség kijelzővel

Légtisztító készülék már rengeteg féle van, azonban a hatásfokuk sokszor megkérdőjeleződik. A Bonair légtisztító választékában talál olyan készülékeket, melyek megmutatják a gazdájának, hogy éppen milyen a levegő minősége.

Levegő tisztítás szkeptikussága

Vajon milyen mértékig tisztítja meg a levegőt a légtisztító? 

A racionális ember leginkább a szemének hisz, ezért is rendelkezik sok légtisztító berendezés látványos kijelzővel. A Bonair légtisztító választékában is talál olyan készülékeket, melyek HEPA szűrő által hatékonyan tisztítják a levegőt. Ráadásul még láttatják is, hogy éppen milyen a levegő minősége. Egy kicsit körbejárjuk most, hogy mit is láttatnak ezek a kijelzők.

Légtisztító a szoba levegőjének megszűréséhez

Ha már felmerül a légtisztító igény, akkor feltétlenül tisztázandó, hogy milyen igények miatt választja. Netán csak a trendiség, sznob faktor miatt vagy valóban szeretne tisztább levegőt? Por vagy pollen allergia miatt van szüksége a levegő megszűrésére? Ez esetben felettébb körültekintően válasszon levegő szűrő készüléket!

Honnan tudom, hogy tiszta már a levegő?

A termékleírásoknál megismerheti, hogy az adott légtisztító berendezés rendelkezik-e részecske érzékelővel, illetve mekkora a maximális szobaméret, ahol használhatja. 

A beépített levegőszennyezettség érzékelővel rendelkező típusok jellemzően automata funkciót is tartalmaznak, amikor is maga a légtisztító dönti el, hogy milyen ventilátor sebesség fokozaton szükséges működnie, hogy mielőbb tiszta legyen a szoba levegője. Emiatt előfordulhat, hogy nyugis, csendes pihenő időszakban intenzívebb hanghatás és némi (szél) áramlat jár át a szobán, ám a cél és a megnyugtató levegőtisztaság érdekében ez velejárója.

Légtisztító kijelzőjén fények, színek 

A levegő szennyezettség érzékelők bizonyos méretű (jellemzően a PM2,5) szemcseméret feletti szennyeződéseket érzékelnek, olykor a gázokat is, s a légtisztító kijelzőjén vagy applikációban megmutatják, hogy milyen mértékben tiszta vagy szennyezett a levegő. 

Egyes típusoknál különféle színek mutatják meg Önnek, hogy 

  • egészségtelen
  • elfogadható
  • vagy jó a levegőminőség.

A légtisztító kijelzője ezáltal egy vizuális információs rendszer a felhasználó számára. S ha nem automata üzemmódra állította, akkor manuálisan nagyobb levegő keringetési fokozatra állíthatja, hogy gyorsabban javuljon a helyzet (levegő).

A svájci BONECO légtisztító fénykijelzős típusa

A svájci BONECO légtisztító család régi innovatív modellje a P500 típus, mely fehér és piros fény által mutatja meg az aktuális levegő tisztaságot. ( PM2,5 érzékelésével)

Egy 8 egységre osztott skálán fehér vagy piros fény jelzi az aktuálisan érzékelt levegőszennyezettséget. Nagyon gyorsan reagál például a főzéskor, sütéskor kis füstre, égéstermékekre, valamint a nagyon finom por képződésre is. Pirosra változik a kijelző. 

Számokkal jeleníti meg a légszennyezettséget

Ritkábban, de előfordul olyan légtisztító is, mely egy fejlettebb érzékelőt és kijelzőt kap, s szám értékekkel jeleníti meg a levegő szennyezettségi információt.

A PM2,5 mérési adatoknál 1-50 között értéknél mondható jónak a levegő minőség. 100 feletti számadat már az érzékenyek számára tüneteket okozhatnak, illetve ezt jelentősebben meghaladó mérték már egészség károsító hatású lehet. 300 felett kifejezetten veszélyes.

A PM10 adatoknál éves átlagos határértékeket adnak meg.

Az EU-ban a környezeti levegőminőségre vonatkozóan is készült szabályozás. S előírás a levegőszennyezettség mérséklése.

Mit jelent a légtisztításnál a PM2,5 érték?

A levegőben szálló por mértékét jelöli. (kémiai összetételt, gázokat nem) A mérőműszerek különböző méretű szálló por részecskék mérésére kalibráltak, alkalmasak. Jellemzően a 10 mikron alatti szálló por egészségügyi hatását figyelik, s azokat célszerű kiszűrni.  (10 μg, 4 μg, 2,5 μg és 1 μg szemcseméretre méreteznek)

1m3 levegőben 2,5 μg/m³ mikronnál nagyobb szálló por szemcsék mennyiségét vizsgálja és mutatja meg.

Melyik változat a megnyugtatóbb?

Ha már van Önnek légtisztítója, -így megtapasztalhatta, hogy   milyen adat, információ kijelzés a megnyugtatóbb az Ön számára ahhoz, hogy megbizonyosodjon a tiszta levegőről.

Ha még légtisztító beszerzés előtt áll, akkor pedig átgondolhatja, hogy milyen mértékben fontos ez az Ön számára, s a színes fények vagy a számok jelentenek-e erősebb hatást Önre.

Légtisztító választás szobánként ajánlott

Azt mindenesetre vegye figyelembe, hogy légtisztító berendezést szobánként kell(ene) elhelyezni, s akkor van a lakásban hatékony légtisztítás, ha zárt légterenként, helyiségenként megszűri a levegőt.

A légtisztító berendezések gyártói adatainál megtalálja, hogy mekkora légtérre ajánlott. Ám ez a maximális légtérfogat, ami a legmagasabb ventilátor fokozaton került meghatározásra.

Alacsony vagy közepes fokozaton járatva a készüléket, csökken a légszállítási képessége és ezáltal a hatásfoka is. (no meg a vele járó zaj is ????  )  Ezért célszerű a zajszint adatokat is megismerni, s kb fele, harmad akkora szobamérethez választani a légtisztító készüléket, mint amekkora a gyári max. adat.

Ha tisztább levegőt szeretne lakásában vagy a munkahelyén,
irodában, akkor nézzen körül a Bonair légtisztító kínálatában!