LEVEGŐ KEZELÉS BLOG
by bonair
2006.09.08 16:58

Légúti allergia a környezetünkben

Allergia
Szűrés törlése
Légúti allergia a környezetünkben

Egy allergia lehet szezonális, vagy egész évben tartó. Az időszakos allergiákról az mondható el, hogy a tünetek az év bizonyos időszakai alatt erősödnek fel.

A légúti allergiák kiváltója jellemzően fű, fa, virág, ezek pollenjei, amik a levegőben szállnak. Belélegzésük okoz irritációt, immun reakciót a szervezetünkben. Az allergiás tünetek, panaszok mérsékelhetők a levegő megszűrésével.

Légúti allergia kiváltói

A légúti allergiát kiváltó tényező lehet egyes gyomnövények, fűfélék, fák pollenje, és a különböző penészgombák spórái. Ezeket gyűjtőnevükön allergéneknek, azaz allergiát kiváltó anyagoknak nevezzük. Az állandó allergiák kiváltói a házfalakon belüli "lakótársaink": poratkák, penészgombák, por és akár kedvenc háziállatának a nyála, ürüléke is.

A növények, mint allergének

Minden tavasszal, nyáron és ősszel a kicsiny pollenek elrugaszkodnak anyanövényükről, hogy megkezdjék rövidebb-hosszabb röpülésüket a szelek szárnyain. Bár missziójukat tekintve más növények beporzására teremtettek, nem biztos, hogy feladatukat beteljesítik. Előfordulhat, hogy egy emberi orrlyukba tévednek, esetleg egy torkon akadnak fenn.

Normális esetben azt mondhatnánk, hogy nincs ebben semmi, ez megtörtént gyermekkorunkban is számtalanszor, sőt már az ősnő és ősférfi torkán is jócskán akadhatott fenn pollen a bozótosok szélein. Sajnos a ma már számtalan allergiára hajlamosító tényező elől csak az bújhat el, aki nagyon akar. A számítógép monitortól, a televízió képernyőjén át a mobiltelefonig, a sok elektromágneses tér és a rengeteg élelmiszer-adalékanyag mind-mind allergiára hajlamosító tényező.

Az allergia diagnosztizálása

Az olyan allergiás tünetek, amelyek enyhe megfázásra utalnak - pl. a nátha - sokszor egy-két hétnél is tovább húzódnak. Ekkor jó orvoshoz menni, és egy bőr allergiateszten átesni, mert az sokat elárulhat "hajlamainkról". Ezen túl még vérvizsgálatra is lehet vállalkozni, ha még pontosabb diagnózisra vágyik. Ha kiderül, mi okozza a kellemetlen kedvet rontó tüneteket, akkor érdemes minden létező olyan tényezőt kiiktatni, amely előhozhatná a szimptómákat.

Porallergia

Egy kétszemélyes ágyban bőven tanyázhat kétmillió poratka, melyek egyedenként 10-20 adag ürüléket termelnek naponta. A pókok e mikroszkopikus rokonai a matracokat, ágyneműt, kárpitozott bútorokat, szőnyegeket és függönyöket választják élőhelyül. Az ember és háziállatok elhalt hámfoszlányaival táplálkoznak, és a meleg, nyirkos közeget kedvelik.

Nem csoda, hogy a poratkák váltják ki a leggyakrabban az egész éven át húzódó allergiákat és asztmatüneteket. Ürülékük egészen finom porrá bomlik, amit szinte lehetetlen eltávolítani a textíliákból. A legtisztább otthonokban is élnek poratkák, számuk azonban jóval kisebb, ha betartjuk az alábbi tanácsokat.

Allergiás tünetek megelőzése, jótanácsok

Léteznek már olyan ágytakarók, amelyek taszítják a port. Érdemes ilyet vásárolni. A pokrócokat és ágyneműt hetente ki kell mosni meleg vízben - 60 fokon -, hogy elpusztuljanak az atkák. Az ágyban fekvő olyan kompániát - mint a plüssmaci, -kutya - érdemes tisztítani, ha újat vásárolunk, akkor moshatót venni. A gyapjú vagy tollal kitömött ágyneműt cseréld szintetikus anyagokra.

Ha lehetséges, csökkentse a lakásban a szőnyegek mennyiségét, méretét.

A por folyamatosan „képződik” a lakásban

Ahol csak lehet, adjon teret a fapadlónak, kőnek, linóleumnak. Nedves ronggyal portalanítson, a száraz porkendőt felejtse el! Hetente egyszer mossa fel a szőnyegmentes felszíneket! A poratkák ellen már lehet kapni atkagyilkos szőnyegspayt is. Ne felejtse el hogy a por zömét nem kívülről hozza be a szél, hanem a házon belül termelődik. A porban fellelhető minden: az ágymatrac tölteléke, baktériumok, nyál, penész, vírusok, pollenek, rovarok részei, dohányfüst, sminkből származó porok, légfrissítők, tisztítószerek. Plusz a miniatűr poratkák is. Úgyhogy érdemes és szükséges gyakran takarítani!

Ki az, aki folyamatosan takarít, portalanít?

Vannak takarítási kényszerrel élők, akik naponta akár többször is porszívóznak, letörlik mosószeres, nedves ronggyal a felületeket. Rengeteg időt és energiát visz el. Ha van más programja is, amit szívsebben végez, akkor a napi takarítással ne bíbelődjön, mert segítségére lehet a por mérséklésében egy hatékony levegőszűrős légtisztító. A levegőtisztító használatával a por és pollenek mennyisége lényegesen csökkenthető.

Fűallergia, parlagfű-allergia

A több mint 1000 fű faj közül csak kevés okoz allergiát. Jó tudni, hogy a fűpollen jelenlétét a hőmérséklet, a napszak és az esőzések is befolyásolják. Az igen allergén parlagfű pollen mennyisége is töredékére csökken néhány óra esőzés után. Érdemes tudni, hogy a parlagfű virágzása augusztusban kezdődik, novemberig tart és szeptember közepén tetőzik. Legnagyobb mennyiségben délelőtt 5-10 óra között száll a levegőben, főként száraz, meleg és szeles napokon.

A légúti allergiás tünetek megelőzése

Ha otthon van fű a kertben, bízza másra a fűnyírást! Ha még sincs más a közelben, és nem várhat a dolog, akkor viseljen az orra és szája előtt védőmaszkot. Dolgozzon dinamikusan, és ha lehet, akkor késő délután vagy megfelelő védőfelszerelésben esőzés után végezzen csak kerti munkát, amikor biztosan csak minimális mennyiségű pollen szálldos a levegőben. Komoly esetekben sajnos érdemes a lakás és kocsi ablakait zárva tartani, és a klímaberendezés mellett dönteni. A ventilátorokat száműzze a pincébe vagy ajándékozza el. A legjobb beszerezni egy légtisztító készüléket, amely megszűri a port, pollent és penészt. Ne felejtse el azt sem, hogy a pollen más embereken és háziállaton is az otthonába érkezhet. A cipőket ezért is érdemes az előtérben hagyni, hazaérkezve pedig a ruhákat minél gyorsabban meleg vízben kimosni. Ha az allergia extrém méreteket öltene, akkor csakis ruhaszárítóban szárítsa a ruháját, még véletlenül se vigye ki őket a szabadba! Ajánlott továbbá a mindennapos hajöblítés is.

Mérsékelje a fenti tanácsok alapján az allergéneket otthonában, s használjon szobai légtisztítót.

Válasszon allergiás tünetei mérséklésére

a Bonair kínálatából

HEPA szűrős légtisztító berendezést!