Maga a tészta rendkívül változatosan elkészíthető, joghurtot tartalmaz, és nem is kell egész éjszaka keleszteni. Az igazi gasztronómiai élményt azonban most a fűszerkeverék adja: nem elég csak meghinteni vele a kenyeret, sőt, egy nagyobb csipet is kevés lesz, a gyakorlatilag fűszerköpenyben kell tálalni ételt.

A joghurt vagy a tej biztosítja, hogy a kenyér puha marad a grillen, és közben ízesíti is azt, ráadásul a tejfehérjéknek köszönhetően a színe is szebb lesz.

A magasabb hőmérséklet lehetővé teszi, hogy a kenyér jól megpiruljon, a belseje viszont puha és szaftos maradjon.

Használhatsz boltban vásárolt lepénykenyeret vagy za’atart is, nagyobb áruházukban, pékségekben mindkettő beszerezhető.

Hozzávalók 6 db kenyérhez

A kenyérhez

  • 300 g kenyérliszt
  • 1 tk. só
  • 1/2 tk. instant élesztő
  • 2 tk. cukor
  • 2 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 kis doboz joghurt, esetleg 1,5 dl teljes tej

A tálaláshoz

  • 1,5 ek. szárított oreganó
  • 2 ek. aprított friss kakukkfű levél
  • 2 ek. aprított friss borsikafű
  • 4 ek. pirított szezámmag
  • 1,5 ek. őrölt szumák (helyettesíthető 1 tk. reszelt citromhéjjal)
  • 2 ek. só
  • Extra szűz olívaolaj
  • 1 kis doboz görög joghurt

A lepénykenyér és a za’atar elkészítése

  1. Keverd el a lisztet, a sót, az élesztőt és a cukrot egy tálban. Add hozzá az olívaolajat és a tejet vagy joghurtot, és keverd addig, amíg a tészta össze nem áll. A tészta akkor jó, ha gombócot formáz, de egy kissé ragad az edény aljához. Szükség esetén adj hozzá több tejet vagy joghurtot. Dagaszd még legalább 5 percen keresztül, majd lefedve, meleg helyen keleszd két órán keresztül, vagy amíg duplájára nem dagad a tészta.
  2. Tedd a tésztát lisztezett gyúródeszkára, és vágd 6 egyenlő nagyságú részre. Gyúrj mindegyikből gombócot, majd lisztezett deszkán, egymástól 5-10 centi távolságra, lisztezett konyharuhával letakarva keleszd még két órán keresztül, vagy amíg a térfogatuk meg nem duplázódik.
  3. Melegítsd fel magas hőfokra a grillsütőt, olajozd meg enyhén a sütőfelületet.
  4. Nyújtsd ki egyesével elnyújtott kör alakúra a gombócokat a kezed vagy egy sodrófa segítségével, a méretük legyen nagyjából 25 cm hosszú és 15 cm széles. Tedd a tésztát a forró grillre, és süsd addig mozgatás, buborékszurkálás vagy más beavatkozás nélkül, amíg az alja aranybarnára nem sül. Fordítsd meg és süsd meg a másik oldalát is. Tedd félre, és fedd le addig, amíg a többi lepénykenyér is megsül.
  5. Tálaláshoz keverd össze a fűszereket, a szezámmagot és a sót egy kis edényben, és keverd az ujjaiddal homogénre. vékonyan kend meg a kenyered olívaolajjal, és szórd meg bőségesen za’atarral. Tálald azonnal, görög joghurttal.

Jó étvágyat kívánunk!


Steba. Elektromos grillek évtizedek óta.