Pedig könnyű az akár órákig is eltartó, laza baráti étkezések és a terülj-terülj asztalkám hangulat szerelmesévé válni. Egy-egy ilyen étkezés az ízek élvezete mellett a felejthetetlen családi és baráti beszélgetések terepe is lehet. 

Tehát akkor mi is az a Raclette?

Valószínűleg mindenki tudja, mi az a fondü. Svájcból származik, és a tapasztalatok szerint minden összejövetelt képest feldobni. A Raclette vacsoraparti szintén egy svájci stílusú étkezés, de SOKKAL több lehetőséget tartogat.

A Raclette grill használatával nem csak csokoládét és sajtot tudsz készíteni. A hagyományos menü a sajt és a krumpli, de ennél tovább menve elkészíthetsz rajta gyakorlatilag bármit, amit megkívánsz. Kivéve a csokit.

Egy ilyen grillsütő kényelmesen és biztonságosan elfér az ebédlőasztalon, és rendszerint két részből áll. A felső szinten süthetsz kenyeret, zöldségeket, húst vagy tengeri herkentyűket. Az alsó szinten minden résztvevő egy kis sütőlapáton magának sütögetheti az ízlése szerint összeállított ételét. Általában 2-8 ilyen serpenyő jár egy grillsütőhöz. Lehet bennük például apróra vágott zöldségeket és sonkát sütni, a tetején lágyan ráolvadó sajttal.Raclette

Raclette sajt

Apropó, sajt! A raclettezés elengedhetetlen kelléke a sajt. Létezik kifejezetten Raclette sajt is, ez egy keményebb, magas zsírtartalmú sajtfajta, de ha ilyet nem kapsz (Magyarországon ritkán árulják), bármilyen zsírosabb (30% feletti zsírtartalmú) sajt megteszi. Tökéletes például az ementáli vagy a mozarella, de akár sült camambert is készülhet. Ha nem valaminek a tetejére akarod ráolvasztani, hanem sült sajtot szeretnél, legalább 1,5 centiméter vastag szeleteket kell vágni belőle.

Egyszerűen érezd jól magad!

Erről szól a raclettezés: együnk együtt, grillezzünk együtt, érezzük jól magunkat egymás társaságában. Nem kell vendégfogadás előtt órákig főzni, tálalni, mégis mindenki jól fog lakni és jól fogj szórakozni.

Most már remélhetőleg mindenki tudja, mi az a Raclette grill – tényleg ennyire egyszerű! Szerintem minden háztartásban kellene, hogy legyen egy kisebb vagy nagyobb darab belőle. A szekrény tetején porosodó rengeteg konyhai kütyüvel ellentétben ez egy olyan eszköz, amelyet valóban mindenki használni tud.  Nézd meg ezt a linket, hátha találsz magadnak egy megfelelőt!

Raclette

  
Steba. Elektromos grillek évtizedek óta.