LEVEGŐ KEZELÉS BLOG
by bonair

Miért a baj a magas páratartalom?

páramentesítés
Szűrés törlése
Miért a baj a magas páratartalom?

Amennyiben Ön nem egy orchidea vagy páfrány, biztosan nincs szüksége magas, 60% feletti páratartalomra a lakásban.  Sőt, nemcsak, hogy nincs szüksége rá, de több területen is komoly problémák forrása lehet, ha otthonának klímája hasonlít egy esőerdőére. Miért lenne fontos, hogy a lehető leghamarabb nekilásson a páratartalom egészséges keretek közé terelésének? Olvassa el cikkünket, és megtudhatja!

A magas páratartalom hatása az egészségre

A sok izzadság és a rossz közérzet még a kisebb fajta problémák közül valók.

Egy párás levegőjű szoba kiváló életteret biztosít mindenféle mikroszkopikus lények, amelyekkel biztosan nem szeretne egy fedél alatt élni. Az atkák, penészgombák, baktériumok mérgező vagy irritáló anyagokat juttathatnak a levegőbe, és egyéni érzékenységtől függően előbb vagy utóbb légzőszervi problémákat, asztmát, allergiás tüneteket okozhatnak.

Ha már látható a penész a házban, egészsége érdekében azonnali lépésekre van szükség, de gyakran előfordul olyan, is, hogy a gombafertőzés még szabad szemmel láthatatlan, de már tüneteket okoz.

A magas páratartalom hatása a lakásra

 

A legfontosabb az egészség, de valószínűleg az otthonát is mindenki szeretné a lehető legjobb állapotban tudni. Például a pincék gyakran extrém mértékben szellőzetlenek és párásak. A penész megjelenése ilyenkor szinte törvényszerű, a falakba beszivárgó nedvesség pedig csökkenti annak szerkezeti stabilitását is.

Ahogy nedvesség beszivárog a lakás összes apró pórusába, úgy mennek tönkre a fából készült gerendák, nyílászárók, bútorok, padlóburkolatok. Tudja, hogy készülnek a gitárok? A fa meghajlítása érdekében bizonyos időn belül gőzölik azt, így alakul ki a jellegzetes ívelt gitárforma. A házban levő fatárgyakkal pontosan ugyanez történik a pára hatására: görbülnek, vetemednek, extrém esetben el is korhadnak.

A pergő vakolat és a nedves foltok a falon biztosan jelzik, hogy ideje tennie valamit a páratartalom csökkentése érdekében.

A magas páratartalom hatása a pénztárcára

A pénztárcák gyakran bőrből készülnek, és ezért persze azoknak sem tesz jót a sok pára, de most nem csak erről van szó.  A páratartalom miatt tönkrement dolgok pótlása, javítása pénzbe kerül. A lakás értéke csökken. Ha egészségügyi problémái adódnak, a gyógyszerek is pénzbe kerülnek. Ha az átlagosnál gyakrabban szorul szellőztetésre, az télen komolyan megnövelheti a fűtésszámlát.

Összefoglalva: a túl sok pára árt az egészségének, a környezetének és a családi költségvetésnek is.

Van megoldás?

Nem kell persze kétségbe esnie akkor sem, ha magas páratartalmat mért, esetleg már a fenti tünetek közül is tapasztalt egyet vagy többet.

Enyhébb esetekben néhány egyszerű változtatás is segíthet csökkenteni a párát. Mosás után használjon szárítógépet vagy teregessen szabad levegőn! Szellőztessen gyakrabban! Ne hagyja nyitva a fürdőszoba ajtaját!

Ha viszont ezek nem vagy nehezen megoldhatók, kevésnek bizonyultak, vagy csak a lehető legegyszerűbb megoldást keresi, egy páramentesítő készülék segítségével pontosan szabályozhatja a szoba levegőjének minőségét.

Ha úgy döntött, hogy egyszer és mindenkorra helyretenné a lakás levegőjét, szerezzen be egy saját igényeire méretezett páramentesítőt!