LEVEGŐ KEZELÉS BLOG
by bonair

A 6 legfontosabb szempont a páramentesítő kiválasztásánál

páramentesítés
Szűrés törlése
A 6 legfontosabb szempont a páramentesítő kiválasztásánál

Ha problémát jelentenek a nyirkos falak, a nehezen száradó ruhák és festékek, az elhomályosult ablakok és a penész, nem nehéz meghozni a döntést: IDE PÁRAMENTESÍTŐ KELL! Ezek után viszont könnyen a bőség zavarában találhatja magát, hiszen csak annyit tud, hogy szeretné csökkenteni a pára mennyiségét a levegőben, a piacon viszont mindenféle ár- és tudásszintű gépek tucatjai közül választhat. Szerencsére, ha tudja, mire kell, hogy odafigyeljen, nem annyira bonyolult megtalálni az igaziz, mint ahogy elsőre tűnt.

1. Szempont: a helyiség mérete és elhelyezkedése

páramentesítőA párátlanítók leírásában rendszerint szerepel az ajánlott helyiségméret, ez egy megfelelő iránymutató lehet. Ha a szoba mérete az alsó, vagy a felső határ közelében mozog, akkorérdemes lehet az alapterületen kívül további szempontokat is figyelembe venni:

Nagyobb készülékre lehet szükség…

  • ha kifejezetten nyirkos, vizes a környezet,
  • ha több ember is rendszeresen használja a helyiséget,
  • ha több ablak, ajtó van a szoba falán,
  • ha van közelben mosógép, ruha szárítására kijelölt terület, vizesblokk, konyha.

Kisebbre, ha az előbbiek közül egyik sem igaz, vagy a páraszintmérő szerint csak egy kevéssel magasabb a páratartalom az ideálisnál.

 

2. Szempont: hova folyjon el a levegőből kinyert víz?

Egyes típusok rendelkeznek vízkivezető csatlakozóval, mások kizárólag a saját tartályukban gyűjtik a lecsapódott párát. Utóbbi esetben olyan készüléket válasszon, amelyik tele tartály esetén automatikusan leáll, különben sok felmosásra számíthat.

3. Szempont: a funkciók

Típustól függően manuális és automata üzemmódok is léteznek. Sok párátlanító automatikus páraszintszabályzóval rendelkezik, így minden gondot le tud venni a válláról. Mások görgőkkel és kivehető víztartállyal segítik a használatot. Némelyik pedig ezek mindegyikét tudja!

Ideális esetben a páramentesítő nem változtathatja meg a szoba hőmérsékletét, azaz nem légkondicionáló.

4. Szempont: energiatakarékosság

Fontos önnek a környezetvédelem és a pénztárcavédelem? Akkor nézze meg jól a páramentesítő fogyasztását! Egyes típusok rendelkeznek kifejezetten energiatakarékos üzemmóddal is, ha van ilyen a választott típusban, érdemes azt használni.

5. Szempont: hangerő

Ha lakóhelyiségben, folyamatosan kívánja üzemeltetni a páramentesítőt, figyeljen oda a hangerőre is! Egy túl hangos gép hosszú távon folyamatos stresszt jelenthet, ezért ha két típus között nem tud dönteni, válassza a halkabbat!

6. Minőség, garancia

Ami a boltban olcsóbb nem biztos, hogy évek távlatában is az! Egy páramentesítő nem egy eldobható papírpohár, amiből bármilyen megteszi, ha jól választ, hosszú évekig örömmel tudja majd használni, ha nem, akkor csak bosszúságra számíthat.

Hogy valami konkrétumot is írjak: ha háztartási vagy ipari felhasználásra keres páramentesítőt, én a Midea vagy Master termékeket ajánlom, mert ezek már sok helyen bizonyítottak. Nézze meg őket itt.