LEVEGŐ KEZELÉS BLOG
by bonair
2018.05.17 12:39

Párásítás vagy páramentesítés?

párásító
páramentesítés
Szűrés törlése
Párásítás vagy páramentesítés?

Azonos téli időszakban vagy akár egy épületen belül is egyszerre felmerülhet a párásítás és a páramentesítés igénye is. Azaz olykor vagy egyik épületszárnyban, szinten túl magas a páratartalom, máshol meg túl alacsony.

Furcsán hangzik, igaz?

Egyrészt a szervezetünk és növényeink is jelezhetnek, hogy túl száraz a levegő. A levegőszárazság elsődlegesen a nyálkahártya kiszáradásával, köhögési inger, orrvérzés által érzékelhető az emberek számára. A túl párás levegő esetén pedig már akkor van gond, amikor megjelenik a penész.

Nos, ezt ne várja meg, előzze meg a rendszeres páratartalom mérés által és annak alapján párásítási vagy párátlanítási intézkedésével.

Csak télen kell párásítani téveszme

Tévedés azt hinni, hogy csak télen lehet csak szükséges párásításra. Párásítás igény akkor merül fel, ha a relatív páratartalom egy adott tartományon kívül esik. De lássuk csak mikor is szükséges a párásítás!

Az ideálisan párás levegő, az optimális páratartalom

A biológiailag optimális relatív páratartalom a 40-60% között mozog. Egy felnőtt embernek az 50%-os érték a legmegfelelőbb, de egy pici babának már inkább 60% páratartalom szükséges, hogy jól érezze magát. Párásítás válik szükségessé, ha az érték nem megfelelő. De honnan tudhatjuk, hogy megfelelő-e a páratartalom? Mikor van szükség párásításra? Használjon páramérőt!

Ha a páramérő kedvezőtlen értéket mutat

A lakásban, irodában elhelyezett páramérő megmutatja a levegő páratartalmát. Ez az érték, százalékos formában jelenik meg a mérőműszeren. Természetesen, ha ez az érték eltér az optimálistól, akkor párásításra vagy párátlanításra van szükség. Figyeljen oda környezetében a levegő páratartalmára, mérje a páratartalmat!

Túl párás a levegő, páramentesítési igény van

A 60% feletti relatív páratartalom értéktől magas páratartalomról, túl párás levegőről beszélünk. Ez a párás levegő kedvezően hat a penészgombák és a poratkák elszaporodására, ám az Ön egészségére pedig kedvezőtlenül. A gombák által termelt gombaspóra a levegőbe kerül, mely komoly betegségek kialakulását okozhatja. Sajnos a penész megjelenéséhez nem kell szemmel látható páralecsapódás, a nedves levegőből a vízgőz már 75% szint mellett kiválik, így a gomba gyökere vízhez jut, mely segíti elszaporodásukat. Bizonyos gombafajták felelősek a szénanátha, asztma és egyéb felső légúti megbetegedések kialakulásáért.

Száraz a levegő, párásításra van szükség

Ha a relatív páratartalom 40% alá esik, akkor már száraz levegőről beszélhetünk, mely ártalmas lehet a bőrnek, a nyálkahártyának, a szemnek. Könnyen lehet, hogy rosszul érezheti magát az alacsony páratartalmú környezetben, gyakrabban krákog, köhög, reggelente kiszáradt és kaparó torokkal ébred. A kiszáradt nyálkahártya által a légúti fertőzésekre fogékonyabb lehet.

Nélküle nincs élet: levegő és víz

Víz és levegő nélkül nincsen élet. A levegő annyi nedvességet vesz fel, amennyit tud. A páradús levegő jót tesz, megkönnyíti a légzést, egészséges a tüdőnek, a bőrnek, az egész testnek. Gondoljon csak bele, egy felnőtt ember 65-70 százaléka, egy újszülöttnek 80 százaléka és egy megtermékenyített petesejtnek 96 százaléka víz. Így talán már érhető, hogy miért fontos a szervezetünk számára a víz! Ha nem iszunk elég folyadékot, ha nem szívunk elég páradús levegőt magunkba, akkor nagyon hamar jelentkezhetnek a légzőszervi és egyéb problémák. Ha tiszta és egészséges levegőt szeretne otthonában, akkor ne feledkezzen meg a párásításról sem.

Párologtató a szobában a nedvességtartalom növelésére

A legjobb megoldás a párásítás, ha a páratartalom az optimális szint alá csökken. A vizes törölköző vagy párologtató használatánál fejlettebb és hatékonyabb egy melegpárásító vagy hidegpárásító készülék alkalmazása. A hidegpárásító elven működő párásító készülékek közül a legnépszerűbb az ultrahangos párásító.

Az ultrahangos párásító kiemelkedően népszerű

Az ultrahangos hideg párásítóknál a párásítás úgy történik, hogy a párásító nem forralja fel a vizet, ám a kifújt pára mégis olyan látványos, mint a gőz. Valószínűleg emiatt váltak igazán népszerűvé az ultrahangos párásítók, látni lehet a kifújt párát.

A különböző párásító márkák és típusok között is eltérő a műszaki tartalom. Párásító készülék kiválasztásánál vegye figyelembe, hogy óránként hány dl víz kipárologtatására képes (lehetőleg 3 dl/ óra vagy a felett legyen) és szabályozható legyen a páratartalom.

A svájci BONECO párásító gyár

Több évtizede fejlesztenek párásító készülékeket a svájci BONECO gyárban.

A BONECO egyedülálló ultrahang technológiájának köszönhetően mindig pontosan olyan kis méretű cseppekre porlasztja szét a vizet, hogy a cseppecskék a levegőben lebegnek (1-5 mikron), azonnal eloszlanak, elpárolognak, így nem okoznak kellemetlen tócsát a készülék körül. A másik nagy előnyük, hogy az ultrahangos párásítóknál szabályozni lehet a páratartalmat, mindig a beállított szinten tartja a páratartalmat. A párásítók hatékonyan és csendesen működnek, így hálószobában is elhelyezhetők.

Párásítás és a változó páraigények

Egy felnőtt ember a 40-50% páratartalmú levegőjű helyiségben érzi jól magát (jellemzően 20-24°C hőmérséklet mellett). Azonban egy kicsi babának ennél magasabb értékre van szüksége. De mi a helyzet a tárgyakkal?

Ugyan már, nekik teljesen mindegy! - legyinthetnénk.

Fa bútoroknak is szükséges a kellően párás levegő

Ez nem igaz, mert nem mindegy. Ha egy lakásban, házban értékes fából készült bútorok, műtárgyak, esetleg hangszerek vannak, akkor érdemes odafigyelni a megfelelő páratartalom kialakítására. A fa száraz levegőben kiszárad, megrepedezik. A hangszerek elhangolódnak és tönkre mennek. Nekik is szükséges az emberek számára ideális, 40-60% közötti páratartalmat tartani.

A megfelelő páratartalom eléréséhez a leghatékonyabb megoldás, a párásítás. Az optimális páratartalom egy jó párásítóval egész évben biztosítható.

Párásítás BONECO -val

A svájci BONECO gyárban kizárólag párásítók, légtisztítók fejlesztésével és gyártásával foglalkoznak. A cég mindenkor a fogyasztói igényeket tartotta szem előtt. A készülékfejlesztésnél a széles körű igényeket figyelembe vették, hogy minél hatékonyabb megoldást tudjon nyújtani a párásító választék. Párásítás vagy légtisztítás? Talán egyszerre mindkettő! Kis lakásban vagy nagy házban lakik, irodába keres jó megoldást, válassza a svájci BONECO márkát!

Páramentesítő is igény lehet

Amíg a hálószobában, gyerekszobában száraz a levegő, simán előfordulhat, hogy a fürdőszobában, konyhában vagy pincében, az épület más szárnyában pedig túl magas a páratartalom.

Egyrészt az ottani tevékenység által keletkezhet magasabb páratartalom (pl fürdés, főzés, vizes ruha teregetés által) vagy a szellőztetés hiányában, más épületszigetelési megoldás miatt.

Amikor tartósan 60% körül, illetve a felett van a páratartalom, akkor a gombaspórák elszaporodhatnak a levegőben és a falban, s megkezdődhet a fal penészesedése.

A fal penészesedése

Mindenképpen magas páratartalomra utal a fal penészesedése. Zavarhatja a szemünket is a látványa, ám a bútorok mögött észrevétlenül is képes megbújni. Azonban a levegőbe kerül és a belélegzése káros az egészségünkre.

A penész eltávolítása szükséges (maszkban), penészgátló alkalmazása, illetve a megfelelő szellőzés kialakítása. S a nedvességtartalom csökkentésére a párátlanítás kompresszoros páramentesítő készülékkel.

Hatékony páramentesítés

A Bonair BG Kft nemcsak a párásítás szakértője, hanem a párátlanítási igényekre is széles termékpalettát sorakoztat fel. A hatékony páramentesítést a kompresszoros páramentesítő berendezések biztosítják.

A helyiség mérete és a környezeti hőmérséklet, relatív páratartalom ismeretében tudjuk Önt támogatni a páramentesítő választásban.

Szobai páramentesítő igényhez már lágy vonalvezetésű, dizájnos küllemű párátlanító berendezés is rendelkezésre áll. Vannak hagyományosabb és ipari páramentesítő készülékek is, amik elsődlegesen pince párátlanítása, építkezésnél vagy festés utáni falszárítás igényekre terveztek.

Ismerje meg a Bonair páramentesítő választékát!

Pára gondja van?

Forduljon a Bonair szaktanácsadóihoz! Ismerje meg webáruházunkban vagy a X. ker. Budapest, Éles saroknál található üzletben a lehetséges párásítási és páramentesítési megoldásokat.

Pára gond esetén válassza a Bonair-t!