LEVEGŐ KEZELÉS BLOG
by bonair
2023.02.15 13:47

Szobai párásító javíthat a hőérzetünkön és fűtési költséget is megtakaríthat általa

párásító
Szűrés törlése
Szobai párásító javíthat a hőérzetünkön és fűtési költséget is megtakaríthat általa

Hogy lehet a fűtési számlát csökkenteni? Ez most sok háztartásban komoly napirendi téma. Arra kevesen gondolnak, hogy a fűtés költség megtakarításhoz akár egy párásítóra is szüksége lehet.

Pedig hasznos kiegészítője lehet a lakásnak, a rezsimegtakarításnak.

Számos energiatakarékossági tipp és ötlet került már publikálásra, ám a páratartalom és hőmérséklet közvetlen kapcsolatával még nem láttuk, hogy foglalkozott volna valaki. Mivel a  légállapot javítás a szakterületünk, ezért fontosnak érezzük, hogy felhívjuk erre a figyelmét.

A páratartalom és a hőmérséklet kapcsolata, viszonya

Bizony, a kettejük között már az évezredek során komoly viszony szövődött….:-)

Állandó szobahőmérsékletet is érezhetünk változónak. Előfordul, hogy ugyanolyan hőfoknál melegünk van, s olykor meg fázunk. Természetesen befolyásoló tényező a külső hőmérséklet is – mennyire hűlnek le vagy melegednek fel a falak- illetve még az ablakon át beszűrődő napfény is hatással van.

Ám e tényezőkön kívül a páratartalom befolyásolja még jelentősen a hőérzetünket.

A hőérzetünket a páratartalom hogyan befolyásolja

Amikor alacsony a levegő nedvességtartalma -azaz száraz a levegő (kb 30% alatti rel.páratartalom értéknél), akkor a kellemes hőérzethez

magasabb hőmérsékletre lehet szükségünk.

A páratartalom növelésével, a levegő nedvességtartalmának optimális szinten tartásával javul a hőérzetünk, közérzetünk is - alacsonyabb szobahőmérséklet is elegendő lehet.

21°C-os szobahőmérséklet példa

Ha a korábbi években 21°C-ra volt beállítva a központi fűtés és most

családi büdzsé megóvása miatt csak 19°C-os szobahőmérséklet az elhatározás, attól nem feltétlenül kell gyapjú pulóverbe, takaróba burkolva vacognia otthon.

A munkahelyen hasonlóképpen, ott ugyan nem az Ön zsebére megy a megtakarítás, ám fázósan a közérzete sem, s a munkakedve sem fog fellendülni.

Figyelje a páratartalom értéket, a hőmérséklet és a páratartalom alakulását! A páratartalom ideális szinten tartásával javíthat hőérzetén.

Élvezze a családi fészek kellemes atmoszféráját!

Fűtésköltség megtakarítás párásítással

Ha a korábbi 21°C-os szobában csak 30% körüli -vagy alatti -páratartalom volt jellemző, s most a 19°C hőmérsékletnél 55% a páratartalom, Ön simán hasonlóan érezheti magát.

Az is lehet, hogy az 55% páratartalom eléréséhez nem is lesz szüksége párásításra, mert ha kevésbé fűti a levegőt, akkor a nedvességtartalma kevésbé csökken.

Viszont az biztos, hogy kevesebb fűtési energiára lesz szüksége, s ezáltal rezsiköltség megtakarítás érhető el.


Éjszakára alváshoz alacsonyabb hőmérséklet is elegendő

Saját tapasztalat és megfigyelés eredménye, hogy igazán jót lehet aludni 17°C-os szobában, 50-60%-os páratartalomnál.

Ezt az elmúlt 5-10 évben talán elképzelni sem tudtam, oly fázós voltam, ha 20°C alá süllyedt a szoba hőmérséklete, még a takaró alól kilógó kezem, orrom is fázott. S nagyszüleimre gondoltam, illetve gyerekkori emlékeimre, a náluk töltött zord, hideg hajnalokra.

Most a rezsicsökkentési, fűtésköltség megtakarítási szándék agyilag is befolyásolt és a hőérzetemet is kedvezően alakította. ????

Próbálja ki Ön is!


Az ideális páratartalom

A jó közérzetünkhöz 40-60% közötti rel. páratartalom szükséges.

Száraz levegő esetén kiszáradhat a torok, gyakoribb az orrvérzés, illetve a vírusok, baktériumok könnyebben megtelepednek a nyálkahártyánkon, ezáltal gyakoribb lehet a fertőződés veszélye, a légúti betegségek előfordulása.


Ha párásításra van szükség

Ha a páratartalom növeléséhez párásítóra van szükség, akkor jó helyen jár, mert cégünk -a Bonair -immáron több mint negyed százada foglalkozik hatékony párásító készülékekkel. Különféle párásítási technológiák állnak rendelkezésre, a helyiség mérete, a víz minősége és az Ön igényei alapján választhat a párásító készülékek közül a Bonair kínálatából.

Melegpárásítóval meleg párás levegő előállítása

Melegpárásítóval meleg párát áramoltathat szét a lakásban, azzal is fokozhatja a kellemes meleg hőérzetet, ugyanakkor a lakás fűtését alacsonyabb szinten tartja, mint az megszokott volt a korábbi években. A svájci BONECO melegpárásító felforralja a vizet, s visszahűti, így kellemes meleg pára árad szét. Biztonságos és higiénikus párásítás.


Hidegpárásító is képes langyos párát fújni

A hideg párásító készülékek jellemzően csapvízzel vagy desztilált vízzel működtethetők. A kiáramló pára az ultrahangos párásítóknál látványos, a nedvesítőbetétes párásítóknál, légmosóknál láthatatlan. A szobahőmérsékletű víz elegyedik a levegővel, s annak nedvességtartalmát dúsítja. Ha szoba hőmérséklete 20°C körüli, akkor a kifújt pára hidegnek érezhető.

Vannak olyan BONECO ultrahangos párásító készülékeink, melyeken beállítható, hogy a víz előmelegítésével langyos párát fúj ki a párásító.

Javítson a közérzetén, hőérzetén, s figyelje a páratartalom és a hőmérséklet alakulását a szobában!


Élvezze a kellemes atmoszférát, a családi fészek hűvös-bűvös melegét!