LEVEGŐ KEZELÉS BLOG
by bonair
2011.04.20 14:42

Párásító nyári mellőzése, karbantartása

Párásító nyári mellőzése, karbantartása

A párásító tulajdonosok többsége a készülékét főként a téli hideg hónapokban, a fűtési szezonban használja. Ugyanis a levegő páratartalma alacsony lehet, ha fűtünk, csökkentjük azzal a levegő nedvességtartalmát.

Amikor kint 0 °C alá süllyed a hőmérséklet, akkor van szükség intenzív fűtésre, s ekkor könnyen kiszárad a levegő.

Hasonló fordul elő forró nyári időszakban, amikor kánikulában a klímaberendezés használata miatt csökken a pártartalom. Ha tartósan 40% körül vagy a felett van a páratartalom a szobában, akkor nincs szükség párásításra.

Így, ha korábban kellett párásítani, akkor időszakosan a párásító eltehető. Tavaszi, nyári pihenőre vonulhat a párologtató szerkezet. Ám a párásító pihentetése előtt van néhány teendő.

A párásító használati szünet előtti teendők

A párásító folyamatos és megfelelő karbantartása nagyon fontos a használat folyamán. Amennyiben csak a fűtési időszakban használja párásítóját a tavasz beköszöntével igen fontos, hogy megfelelően tárolja a készülékét.

Ezzel biztosíthatja, hogy a következő száraz levegőjű időszakban párásító készülékét újszerű állapotban használhassa újra.

A nyári tárolás, elcsomagolás előtt a teendői

A párásító berendezés minden olyan részét, ami érintkezik a vízzel azt vízkő mentesíteni és tisztítani kell. Öntse ki a készülék tartályából a vizet /vegye ki a vízlágyító patront/szűrőt/ öblítse ki 20%-os ecettel vagy CalcOFf oldattal a tartályt.

Az utolsó használat után a párásító belsejének vízkőtelenítése szükséges. Ezt megteheti 20%-os ecettel vagy a BONECO CalcOff vízkőmentesítő port vízzel történő elegyítésével. Légmosónál a tárcsákat, alsó tálcát, ultrahangos párásítónál az alsó tálcát, kiváltképp az ultrahang panel körül alaposan járja át a vízkőmentesítő folyadék. Vegyszert, súrolószert soha ne használjon!

Majd tiszta vízzel addig öblítse, míg eltűnik a kellemetlen szag.

Párásító karbantartás a használati útmutatóban leírtak szerint

A párásító készülék karbantartása ezt követően mindenképpen a használati utasításában leírt útmutató szerint történjen.

Az ultrahangos párásító belsejében a vízlágyító patron, nedvesítőbetétesnél nedvesítő betét eltávolítása szükséges. A vízlágyító patron belsejében található granulátumot vagy az a komplett vízszűrő patront dobja ki!

Az utántölthető vízszűrőknél az üres patront öblítse el és szárítsa meg.

Törölje szárazra a készülék belsejét. A kitörlést követően is maradhat még nedvesség, ezért érdemes még 1-2 napig levegőzni hagyni, majd csak ezt követően csomagolóanyagba burkolni.

Ha megvan a doboza, akkor abba, ha nincs, akkor más csomagolóanyagba tegye bele, s nyári álmot nyújtó rejtekhelyre bújtassa el.

A következő használatnál helyezze csak bele az új tartozékot /szűrőt.

Ultrahangos párásító karbantartása

Az ultrahangos párásító készülék minden olyan részét, ami érintkezik a vízzel azt vízkő mentesíteni és tisztítani kell.

Öntse ki a készülék tartályából a vizet vegye ki a vízlágyító patront öblítse ki 20% ecettel a tartályt. Majd tiszta vízzel addig öblítse, míg eltűnik az ecetszag.

A készülék alsó készéből öntse ki a vizet és Öntsön bele tömény 20%-os ecetet.

Hagyja benne 10-15 percig állni és közben a készülékhez kapott ecsettel segítse az vízkő feloldódását. Soha ne használjon más durva szúró vágó eszközt, csak az ecsetet.

A kifújó tetőt és (a csövet, ahol a párát kifújja a készülék) is tisztítsa meg ecettel használhat egy kiszuperált fogkefét vagy üveg mosót.

A későbbi tökéletes működéshez a porlasztó egységnek (egy kis mélyedésben egy ezüst vagy aranyszínű lapocska) tökéletesen vízkőmentesnek kell lennie.

Ha az ecset és a 10-15 perces ecetes áztatás nem segít, forduljon a párásító szakszervizünkhöz. 1 253-72-85

Új párásítási időszak kezdetén tartozék csere

Ha fentiek szerint jár el, akkor nyugodt lehet, hogy a legközelebbi párásítási időszaknál, ha előveszi, akkor működőképes lesz.

Vegye ki a csomagolásból a párásítót! Ha már korábban beszerezte, akkor vegye elő a párásító új tartozékait.

Párásító tartozék beszerzés gyorsan a Bonair webáruházában házhoz szállítással lehetséges.

Amikor a tartozékok a helyükre kerültek, akkor a használati utasítás szerint, a korábban megszokott módon töltse fel vízzel. Előnyös, ha a párástó szűrt vízzel működhet.