LEVEGŐ KEZELÉS BLOG
by bonair

Párásítók fogyasztóvédelmi ellenőrzése

párásító
Szűrés törlése
Párásítók fogyasztóvédelmi ellenőrzése

Eljött az idő, amikor a fogyasztóvédelem a párásítókkal kiemelt ellenőrzés keretében foglalkozik. A vizsgálat a szabványoknak való megfelelőségre terjed ki, a hatékonyságra nem.
A 2020-ban életbe lépett EU-s szabványok alapján fókuszba került a párásítók egészséget károsítható hatásának felülvizsgálata.
Ez már valóban fogyasztóbarát megközelítés.

Górcső alatt a légnedvesítők Magyarországon

2021 nyarán megkezdődött a Fogyasztóvédelmi hatóságnál a párásítók és aromadiffúzorok hatósági ellenőrzése. A 2021. október 8-án publikált információk alapján 20 terméket vizsgáltak meg a légnedvesítős hatósági ellenőrzési akció keretében.

Párásítók fogyasztóvédelmi ellenőrzése

A cikk és a megvizsgált párásítók köre a fogyasztovedelem.kormany.hu weboldalon érhető el és azt a hangzatos címsort kapta, hogy „A légnedvesítők zöme többet árthat, mint amennyit használ”.

https://fogyasztovedelem.kormany.hu/#/nagy_parasitopara_a_legnedvesitok_zome_tobbet_arthat_mint_amennyit_hasznal

A Fogyasztóvédelmi Portálról letöltöttük a vizsgálat összegző eredményét, ahol képeken is láthatók a bevizsgált típusok.

Elég elkeserítő a helyzet, mivel összesen 3 párásító ment át a rostán, azaz maradt forgalmazható, a többi aromadiffúzor, légnedvesítő forgalmazását le kell állítani, illetve egyes típusokat annyira veszélyesnek ítéltek meg, hogy termékvisszahívást is elrendeltek.

Forgalomból kivont ultrahangos párásítók

A vizsgálati eredményből kiderül, hogy az ultrahangos párásítók közül csupán egy, a BONECO U250 típus forgalmazása kapott zöld utat, a többi ultrahangos párásító egészségre veszélyesnek bizonyult. A veszélyesség mértéke különböző, ám mindegyiknél szerepel az allergiás reakció, szenzibilizáció és mérgezés.

Az egyetlen kivétel a BONECO ultrahangos párásítója, mely szem előtt tartja a víz higiéniáját, rendelkezik az alsó víztartályban egy cserélhető ezüstöt tartalmazó rudacskával, ami közismerten antibakteriális hatást vált ki.

A gondolkodó párásító gyártó: BONECO

A svájci BONECO gyár párásítók fejlesztésével foglalkozik már fél évszázada és tisztában van azzal, hogy egy egészséget támogató, egészséges levegőt előállító szerkezetben milyen sok mindenre, így kiemelten a víz higiéniájára figyelni kell.

A BONECO minden hideg párásítója tartalmaz antibakteriális ezüst rudat,
évtizedek óta gondoskodik már a víz higiéniájáról.

A BONECO a párásító készülékekben már a múlt század végén is használt Aquaclean antibakteriális folyadékot. Az Aquaclean folyadékot váltotta fel a BONECO 7017 ISS ezüstrúd (Ionic Silver Stick), mely ma már miden BONECO hidegpárásító alap tartozéka.

Miért lehet az egészségre veszélyes a párásító?

Egyes párásítóknál az áramütés veszélye is fennállhat, az elektromos védelmi hiányosságokkal mi most nem foglalkozunk, csak a légúti megbetegedés eshetőségét tárjuk fel.

A kérdésre adott válaszunk leegyszerűsítve:

Ha a tartályban marad a víz, s nincs a tartályban semmilyen védelem, ami megakadályozhatná, hogy a mikroorganizmusok elterjedjenek, könnyen baktérium tenyészetté válik a párásító. Aki netán pár napra benne hagyja a vizet, nem folyamatosan működteti a párásító készüléket, annak igencsak megbetegítő hatása lehet, főként egy ultrahangos párásítónál, ami a vizet szétporlasztja, így a benne található bacik, gombaspórák is a levegőbe kerülnek. Azokat így belélegezhetjük. Mindez légúti megbetegedést, allergiás reakciókat válthat ki.

Zöld párásító

Sokszor láttunk már üzletek polcain olyan kicsi, aranyos ultrahangos párásítót, ami belül zöld volt. A színes-kék, zöld- tartályos párásítóknál jól álcázható, hogyha a tartály belsejében algásodik a víz, tenyészet kezdődött. Még a vegáknak sem ajánlott????

Úgyhogy ez a zöld párásító kifejezés itt most nem a trendi, környezetbarát kivitelre vonatkozik, hanem a felhasználó által elhanyagolt, antibakteriális védelemmel nem rendelkező párásítókat illeti.

Még csak a kezdet, ami elérhető, nem biztos, hogy megfelelő

A 2021. nyári-őszi fogyasztóvédelmi vizsgálat alkalmával a látókörbe, vizsgálatba került kisebb, olcsóbb árkategóriájú ultrahangos párásítók forgalmazását mind betiltották. Elgondolkodtató, hogy amik még a polcokon, raktárakban vannak, ám nem vizsgálták őket, azok vajon mennyire támogatják egészségünket, mikor derülhet ki az egészségkárosító hatásuk.

Párásító áremelkedés, mint következmény

Egyértelmű, hogy az új szabvány, miszerint antibakteriális bevonattal kell rendelkezni a párásító víztartályának vagy pedig más módon gondoskodni a csíramentesítésről, karbantartás figyelmeztetésre is gondot fordítani, elektronikát beépíteni, ez mind mind növeli a gyártási költségeket.

Ezekből következik, hogy szűkülhet a kereskedők párásító kínálata és a magasabb előállítási költség pedig magasabb fogyasztói árakat eredményez. Azaz drágulás várható az alacsonyabb árkategóriás ultrahangos párásítók terén.

Figyeljen oda az egészségére párásító választásnál

Ha még most van párásító választás előtt, akkor feltétlenül figyeljen oda az alábbiakra:

  • milyen technológiával párásít a készülék
  • hány dl vizet tud kipárásítani óránként
  • az Ön szobájában mennyi idő alatt tudja az optimális páratartalom szintet elérni
  • szabályozható legyen a páratartalom (nehogy túlpárásítson)
  • legyen a párásító készülékben olyan elem, ami a víz higiéniájáról gondoskodik
  • tisztítható legyen a víztartály belseje is
  • könnyű legyen a karbantartása (mert néhány naponta, hetente Önnek kell tisztítania, karbantartania)

Egészséges levegőt, jó egészséget kívánunk!