LEVEGŐ KEZELÉS BLOG
by bonair

Párologtató vagy párásító?

párásító
Szűrés törlése
Párologtató vagy párásító?

Divatba jöttek a kicsi, formatervezett, szemet gyönyörködtető illóolaj párologtatók. De mire is jók? Párásítanak vagy csak illattal töltik meg a lakást?

Mindent megteszünk, hogy otthonunkban jól érezzük magunkat: szép bútorokat veszünk, kidekoráljuk a falakat, s további kiegészítőket szerzünk be. Az otthoni kellemes klímához a levegő minősége, illata is hozzátartozik.

Ugye Ön is szívesebben tartózkodik egy lakásban, ahol friss és üde a levegő?

Már régóta használunk párologtatókat, melyek készülhetnek fából, üvegből vagy éppen kézzel festett egyedi formatervezésű kerámiából is.

A párologtató (aroma diffúzor) alapvető feladata, hogy illóolajakat párologtasson ki a levegőbe. A illóolaj párologtató NEM párásító. Az optimális páratartalom helyreállítása nem feladata.
Ne várja el tőle, hogy megszüntesse a száraz levegő kellemetlen tüneteit.
A száraz levegőt csak párásító készülékkel (ami minimálisan 3 dl vizet képes óránként kipárologtatni) tudja hatékonyan kezelni.

Hogyan működnek a párologtatók?

  1. Melegítéssel: Egyszerű és olcsó megoldás. Hátránya, ha túlmelegítjük az olajat akkor az károsodhat, tűzveszélyes lehet.
  2. Porlasztással: A víztartályba öntött illatos vizet ultrahang porlasztja szét apró mikroszemcsékre. Az ilyen párásítók párásítják is a levegőt, ha kell, ha nem. Párásítás nélkül a készülék nem tudja az illóolajat kipárologtatni. Télen, a fűtési szezonban, azonban ez a párásítás nem elegendő. Nem oldja meg a száraz levegő problémáját. Ezekben a készülékekben nincs páraszintszabályzási lehetőség és nem megoldott a víz lágyítása sem. Az illóolajok önmagukban nem oldódnak vízben, ezért valamilyen nem párolgó adalék kerül hozzá, ami szintén kiporlasztásra kerül. Ez nem egészséges.
  3. Hideg párologtatással: Az igazi aroma diffúzorokba nem kell víz. Az illóolajat közvetlenül a levegőbe juttatja. Az olaj természetes párolgását egy csendes kicsi ventilátorral segíti. Bármilyen illóolajjal használható. Az olajban esetlegesen előforduló adalékokat, töltőanyagokat nem juttatja a levegőbe. Nem folyik, nem csöpög. Biztonságos, ezért nyugodtan használható gyerekszobában, autóban, stb.

Tudjon meg többet a BONECO P50 aroma diffúzorról!   << katt ide

Aromaterápia BONECO párásító-légtisztító készülékkel

BONECO légmosó, hibrid és légtisztító készülékeinél is megoldható az aromaterápia. Ezekben a készülékekben egy külön erre a célra kialakított aromatartó rekeszbe kell az illóolajat beleönteni.
A párásítóknál az illóolaj adagolás szétválasztásra kerül. Nem a vízbe hanem a levegőhöz keverjük az illóolajat. Ez a kettő az egyben megoldás folyamatos illóolaj párologtatást biztosít, de csak akkor párásít a készülék, ha szükséges. Tudjon meg többet a légmosókról!

A helyiség mérete alapján válasszon párologtatót

Választásnál az első szempont, hogy tisztában legyen a helyiség méretével. A kicsi helyiségekben elegendő lehet egy kicsi aroma diffúzor, ám nagyobb helyiségekben már érdemesebb ultrahangos változatot választani.

Jó ha tudja: A párologtató nem párásító.

Hiába látja, hogy az ultrahangos párologtató pára formájában juttatja az aromát a levegőbe, attól az még nem oldja meg a száraz levegő kérdését. Párásításra nem alkalmas. Egy párásító készülék, akkor hatékony ha minimum óránként 3 dl víz kipárásítására képes.

A párásítás és az aromaterápia együtt is megoldható.
A BONECO választékában vannak olyan ultrahangos párásítók és légmosók,
melyek képesek az illóolaj párologtatásra. Sőt a BONECO légtisztítókban is megoldott ez a funkció.