LEVEGŐ KEZELÉS BLOG
by bonair
2006.05.30 15:36

Poratka allergia

Poratka allergia

Pormentes lakás- hiú ábránd

A legtisztább lakás sem pormentes! Ne higgyük azonban, hogy az allergiás tünetek megjelenése egyenes arányban áll a lakásban található por mennyiségével!

Az alábbi poratka allergia témájú cikket Dr. Pálffy Mária írta és a Paramedica szaklap publikálta.

Mivel úgy gondoljuk, hogy a cikk erősen kötődik a tisztább levegő megteremtése a lakásban témánkhoz, hasznos tanácsokat tartalmaz légúti allergiás ügyfeleink, olvasóink számára, ezért a forrás megjelelölésével közzé tesszük.

A legtisztább lakás sem pormentes! Ne higgyük azonban, hogy az allergiás tünetek megjelenése egyenes arányban áll a lakásban található por mennyiségével! A poratka allergia ugyanis nem azonos a házi porra való érzékenységgel.

Poratka allergia háttere, az allergén

Az allergiák hátterében egy aprócska (kb. 0, 3 mm hosszú), pókszerű élőlény, a poratka áll,

Melynek mikroszkopikus méretűre feltöredezett - - így a levegőben szálló – ürüléke okozza a tüneteket, ha belélegezzük, vagy megérintjük. Számuk a fűtési idényben alacsonyabb, azonban tavasszal, a lakások páratartalmának növekedésével ugrásszerűen emelkedik.

Legkedvezőbb számukra a 17-25°C közötti hőmérséklet, -20°C-on, illetve 55°C felett elpusztulnak, ezért érdemes az atkával szennyezett anyagokat (pl. ágynemű) 60°C-os vízben mosni.

Az atkák az ember elhalt, lehullt hámsejtjeivel táplálkoznak, emiatt fordulnak elő nagyobb számban az ágyneműben, bútorhuzatokban, szőnyegekben és a plüssállatokban.

Tények:

naponta az emberről kb. 1,5 gramm hám válik le, mely egymillió atka napi tápláléka lehet.

1 gramm porban akár 200 házipor-atka is élhet

1-2 éve a szobánkban lévő párna súlyának 10%-át a már elhullott atkák és ürülékük teszik ki.

A lakáson belüli allergének közül a házipor-atka vezet leggyakrabban légúti allergiához.

Egy nap folyamán kb. 9000 liter levegőt lélegzünk be, melyből orrüregünk a 0,002 mm-nél is kisebb atka ürüléket kevéssé tudja kiszűrni, így az eljuthat egészen a tüdőnkig.

Érzékeny személyeknél ez a pollenallergiához hasonló tüneteket (erős könnyezés, szemvörösség, -viszketés, orrfolyás, -dugulás, -viszketés, tüsszögés, szájpad viszketés) idézhet elő. Később száraz, erőltetett köhögés, esetleg nehézlégzés, fulladás is jelentkezhet.

Az ágyneművel érintkezve a bőrtünetek (pl. csalánkiütés, ekcéma) is kialakulhatnak.

Más allergia típusokhoz hasonlóan, a poratka allergia esetén is a tüneti szereknél (antihisztamin, lokális szteroid, immunmodulátorok) jobb kezelési mód a megelőzés, vagyis az atka-mentesítés.

Tanácsok poratka-allergiásoknak:

Tartsa a lakás levegőjének páratartalmát 60%, a hőmérsékletét pedig 20 C alatt!

Szellőztessen kiadósan, főként a hálószobában!

Ne tegye a levegőpárásítót a fűtőtest közelébe!

Használjon HEPA filteres légtisztítót