BonAir webshop

Kérdése van? +3615222210

A bonair ajánlata
BonAir webshop

Kérdése van? +3615222210

  • A bonair ajánlata
    • PÁRÁSÍTÓ
    • LÉGTISZTÍTÓ
    • PÁRAMENTESÍTŐ
    • KLÍMA
    • AROMA DIFFÚZOR
    • VENTILÁTOR
    • ELEKTROMOS FŰTÉS
    • KONYHAI KISGÉPEK
    • KONYHAI ESZKÖZÖK
    • GRILLSÜTŐ
    • OUTLET
    • AKCIÓK
  • MIÉRT A BONAIRT VÁLASSZA?
  • LEVEGŐ KEZELÉS BLOG
  • KONYHA VILÁGA - RECEPTEK
  • VISZONTELADÓKNAK
  • FIZETÉS, SZÁLLÍTÁS
  • GY.I.K
  • KAPCSOLAT
  1. KONYHA VILÁGA - RECEPTEK
  1. KONYHA VILÁGA - RECEPTEK
Vissza
Marhahús feldolgozás

Marhahús feldolgozás

Avagy a Steak készítése

Marha
Steak
by bonair

Azt már az előző cikkekben is láthattátok, hogyan készítsük elő és kezeljük a húsokat, illetve néhány praktikát is megosztottunk veletek. A különféle húsok  elkészítését kezdjük a mindenki által ismert steak-kel. Először fogalmazzuk meg mi is az a “steak”? Az angol szó “szelet”-et jelent, egyébként a “beefsteak” rövidítése. Önmagában a marhahúsra vonatkozik, amely gyorsan és előkészületek nélkül kisüthető.

A vörös húsokat manapság azonosítják a magas koleszterin, szív- és érrendszeri megbetegedések és az egészségtelen életmód együttesével. Amennyiben biztos helyről vesszük a marhahúst, ahol természetes módon táplálják az állatokat, akkor ez a legjobb fehérjeforrás. A grillezésnél is törekedjünk a lehető legváltozatosabb ételek elkészítésére, mert ha rendszeresen ugyanazt fogyasztjuk, az hosszú távon szintén nem egészséges. A marhának különböző részeit használhatjuk fel a grillezéshez, mint például a hátulsó mellkas, lapos hátszín, szegy.

Vásárlásakor figyeljünk arra, hogy ne legyen márványos (fehér zsírszövet hálózza), fényes, rugalmas. Ha a színe nagyon világos, akkor a marhahús túl friss és nincs megérlelve, ekkor a hűtőben legalább 2 napig (szükség esetén akár 1 hétig) tárolva megtehetjük mi is ezt. A színe minél mélyebb vörös, annál jobb, viszont azt már ne vegyük meg, amelyen barna foltok jelentek meg, mert rosszul tárolták. Ami nagyon fontos, a marhahúsnál az érlelés nem egyenlő a pácolással! A pácolás időtartama marhahús esetében 3-4 óra.

A marhahús elkészítésének több módja is van, lehet angolos, félig angolos, félig átsült, átsült és teljesen átsült.

  • Kékre sütött/véres (raw, au bleu): 40-42°C, kb. fél perc, a hús felszíne meg van sütve, de a belseje élénkpiros, nyers és langyos.
  • Véresen sütött (rare, saignant): 45-50°C, kb 1 perc, a külső barna kéreg alatt a hús átmelegszik, de még mindig élénkpiros, erősen lédús és rugalmas.
  • Angolos/közepesen véres (medium rare, anglaise): 54-56°C, kb. 2 perc, a külső barna kéreg meg van sütve, belül élénkpiros, rugalmas és lédús a hús továbbra is. 2-3 mm mélységig van átsütve, belseje még véres, de nem nyers.
  • Félangolos/közepesen átsütött (medium, à point): 58-60°C, kb. 3 perc, a külső barna réteg a hús harmadáig tart, belül a színe rózsaszín, veszít a rugalmasságából, de még szaftos. A legtöbben így szeretik fogyasztani!
  • Félig átsütött (medium well, à point bien): 62-64°C, kb. 4 perc, egységes rózsaszín a hús, kevésbé rugalmas és szaftos.
  • Jól, teljesen átsütött (well done, bien cuit): 64-66°C, kb. 5 perc, kevésbé rózsaszín, nem rugalmas és nem is szaftos. Történetesen már száraz, ezért sokan nem is kedvelik.

Hogyan tudjuk megállapítani, hogy milyen állapotban van a grillezett marhahúsunk, ha nincs otthon maghőmérőnk? Erre két módszer is létezik:

  1. Auguste Escoffier módszere: Ha húst megnyomjuk és olyan puha, mint a fülcimpánk, akkor véresen sütött (rare, saignant), ha az arcra hasonlít inkább, akkor angolos/közepesen véres (medium rare, anglaise), ha orrcimpa keménységű, akkor félangolos/közepesen átsütött (medium) és ha olyan, mint az orrhegyünk megnyomva, akkor pedig félig átsült (medium well, à point bien).
  2. “Hand test”: Amennyiben véresen sütött (rare, saignant) steakre vágyunk, akkor olyan puhának kell lennie, mint amikor a bal kezünk hüvelyk- és mutatóujját érintsük össze, és a másik kezünk mutatóujjával nyomjuk meg a hüvelykujj alatti dombot. Angolos/közepesen véres (medium rare, anglaise) esetén a hüvelyk- és középső ujjunkkal csináljuk ugyanezt. A hüvelyk alatti domb keményebb lesz. Ha a félangolos/közepesen átsütött steak a kedvencünk, akkor a hüvelyk- és a gyűrűsujj összeérintésével tudjuk megállapítani a puhaságát. Félig átsütve (medium well, à point bien) pedig a hüvelyk- és kisujjra végezzük el ugyanezt a próbát. Hogy érthetőbb legyen, íme egy videó:

Zárásképp pedig leírjuk, hogy mit is használhatunk az elkészítéséhez. A pácolásukhoz válasszunk karakteresebb ízeket, fűszereket (pl. fokhagyma, fekete bors, chili, kömény, mustármag, rozmaring, stb.). A marhahúst, steaket, vesepecsenyét  is elkészíthetjük olívaolajas, fokhagymás, borsos, mustáros, petrezselyemzöldes pácban. Esetleg ízlés szerint adagolva a hozzávalókat, használhatjuk a vöröshagyma, fokhagyma, őrölt bors, babér, majoranna, mustár elegyét is.

Olvass tovább a többi húsféle sütési módjának megismeréséhez is!

Steba. Elektromos grillek évtizedek óta.

Steba VG200 Low-Fat Grill üvegfedéllel

Steba VG200 Low-Fat Grill üvegfedéllel

Raktárról azonnal átvehető
Gyári ÚJ Új bontott
4
46 990 Ft 
44 990 Ft
Steba VG7000 Deluxe Grill Center Elektromos grillsütő
INGYEN SZÁLLÍTÁS

Steba VG7000 Deluxe Grill Center Elektromos grillsütő

Raktárról azonnal átvehető
21
349 990 Ft 
278 000 Ft
Steba VG30 asztali elektromos grill

Steba VG30 asztali elektromos grill

Raktárról azonnal átvehető
33 990 Ft
Steba VG250 BBQ álló és asztali grill
INGYEN SZÁLLÍTÁS

Steba VG250 BBQ álló és asztali grill

ALACSONY KÉSZLET
69 990 Ft
Steba PS E 2600 XL Power Steak Grill
INGYEN SZÁLLÍTÁS

Steba PS E 2600 XL Power Steak Grill

UTOLSÓ DARAB
199 990 Ft
Steba PG4.4 Kontakt grill
INGYEN SZÁLLÍTÁS

Steba PG4.4 Kontakt grill

UTOLSÓ DARAB
Gyári ÚJ
84 990 Ft
Steba VG90 Asztali Grill

Steba VG90 Asztali Grill

ALACSONY KÉSZLET
32 990 Ft
Steba VG325 Elektromos grill
INGYEN SZÁLLÍTÁS

Steba VG325 Elektromos grill

Raktárról azonnal átvehető
94 990 Ft
Vissza
Vásárlói fiók
  • Belépés
  • Regisztráció
  • Profilom
  • Kosár
  • Kedvenceim
  •  

  • Csak kipróbálná?
  • Írja meg véleményét nekünk!
  • JKM-hírlevél feliratkozás
  • Receptek
Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Elállás
  • Szerzői jogok
  • Jótállási tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
  • Hírek
  • Rólunk
BONAIR BG Kft.
  • 1105 Budapest Kőrösi Csoma Sándor út 43-51.
  • +3615222210
  • online@bonair.hu
  •  

  • Nyitvatartás
  • Állás-karrier
  • Viszonteladóknak
  • Szaktanácsadás
  • Elégedettségi garancia
  • Szerviz- hibabejelentés
  • Gyakori kérdések
  • Blog, cikkek
  • Copyright © 2022 Bonair-BG Kft.
  • facebook

  • Instagram

Jó Közérzet Magazin

Cégünk, a Bonair a honfitársaink közérzetének javítását tűzte ki célul, igyekszünk sokat tenni ezért.

 

Érdekel
Feliratkozás
simplepay_hu_v2
cib
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • PÁRÁSÍTÓ
  • LÉGTISZTÍTÓ
  • PÁRAMENTESÍTŐ
  • KLÍMA
  • AROMA DIFFÚZOR
  • VENTILÁTOR
  • ELEKTROMOS FŰTÉS
  • KONYHAI KISGÉPEK
  • KONYHAI ESZKÖZÖK
  • GRILLSÜTŐ
  • OUTLET
  • AKCIÓK
  • MIÉRT A BONAIRT VÁLASSZA?
  • LEVEGŐ KEZELÉS BLOG
  • KONYHA VILÁGA - RECEPTEK
  • VISZONTELADÓKNAK
  • FIZETÉS, SZÁLLÍTÁS
  • GY.I.K
  • KAPCSOLAT
Belépés visszatérő, regisztrált vásárlóknak
Regisztráció új vásárlóknak
Adatkezelési beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz (marketing, statisztika, személyre szabás) egyéb cookie-kat engedélyezhet. Részletesebb információkat az Adatkezelési tájékoztatóban talál.
A működéshez szükséges cookie-k döntő fontosságúak a weboldal alapvető funkciói szempontjából, és a weboldal ezek nélkül nem fog megfelelően működni. Ezek a sütik nem tárolnak személyazonosításra alkalmas adatokat.
A marketing cookie-kat a látogatók weboldal-tevékenységének nyomon követésére használjuk. A cél az, hogy releváns hirdetéseket tegyünk közzé az egyéni felhasználók számára (pl. Google Ads, Facebook Ads), valamint aktivitásra buzdítsuk őket, ez pedig még értékesebbé teszi weboldalunkat.
Az adatok névtelen formában való gyűjtésén és jelentésén keresztül a statisztikai cookie-k segítenek a weboldal tulajdonosának abban, hogy megértse, hogyan lépnek interakcióba a látogatók a weboldallal.
A személyre szabáshoz használt cookie-k segítségével olyan információkat tudunk megjegyezni, amelyek megváltoztatják a weboldal magatartását, illetve kinézetét.